24 Haziran 2004 21:00

NATO ve Bush karşıtı gösteriler
   yaygınlaşıyor

NATO zirvesi için geri sayım başlarken, NATO ve Bush karşıtı gösteriler giderek yaygınlaşmaya başladı.

Paylaş
NATO zirvesi için geri sayım başlarken, NATO ve Bush karşıtı gösteriler giderek yaygınlaşmaya başladı. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (BAK) düzenlediği basın toplantısıyla Irak Dünya Mahkemesi'ni (WTI) tanıttı. Uluslararası bir mahkeme kurma fikri üzerinden oluşan WTI hakkında bilgi veren Ayşe Berktay, dünyanın değişik yerlerinde yapılan ve yapılacak olan oturumların sonuncusunun 20 Mart 2005'te İstanbul'da düzenleneceğini söyledi.

Öğrencilere dayak Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü önünde NATO'yu protesto etmek isteyen öğrenci grubuna müdahale eden polis, 20'yi aşkın öğrenciyi döverek gözaltına aldı. Eylemi izleyen Dicle Haber Ajansı muhabiri Veli Ay'ın kimliğini göstererek, gazeteci olduğunu söylemesine rağmen, dijital fotoğraf makinasına el konuldu. Olayın ardından yapılan görüşmelerde fotoğraf makinasının iade edileceği sözü verildi. Olayda Atılım Muhabiri Ufuk Han da gözaltına alındı. Halkevleri bünyesinde oluşturulan "Bush Yakalama Timi" üyeleri de, "tatbikat yapmak üzere" gittikleri Esenboğa Havaalanı'nda gözaltına alındı. Değnek, ağlar ve plastik sinekliklerle "Bush'u nasıl yakalayacakları ile ilgili bir tatbikat yapan" 5 kişilik tim tatbikatın ardından gözaltına alınanarak, Esenboğa Polis Karakolu'na götürüldü. NATO'yu protesto etmek için Diyarbakır 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı önünde basın açıklaması yapmak isteyen 5 ESP'li de göz altına alındı.

Üsse yürüdüler Eskişehir'de Emek Gençliği Karacaşehir köyü çıkışında bulunan NATO ikmal üssü önünde bir açıklama yaparak İstanbul'da toplanacak NATO zirvesini protesto etti. Yaklaşık 50 kişiden oluşan grup askeri üs önüne kadar sloganlarla yürüdü.

Yürüyüşe engel Antalya'da "NATO ve Bush Karşıtı Platform" önceki akşam meşaleli yürüyüş yaparak NATO zirvesini protesto etmek için Kışlahan Meydanı'ndan Kale Kapısı'na kadar yürümek istedi. Ancak Antalya polisi olağanüstü güvenlik önlemleri alarak kitleyi dört yandan ablukaya aldı. Bunun üzerine Kışlahan Meydanı'nda meşalelerini yakan "NATO ve Bush Karşıtı Platform" üyeleri "Halka değil NATO'ya barikat", "Katilleri ülkemizde istemiyoruz" sloganlarıyla basın açıklamasını burada yaptılar. Haber-Sen üyeleri de TRT Antalya binası önünde yaptıkları eylemde TRT çalışanlarına uygulanan baskıları protesto ettiler.

İzmirli avukatlar çağrı yaptı İzmir Barosu'na kayıtlı stajyer avukatlar, Adliye Binası önünde yaptıkları açıklamada, "Ülkemize gelen işkencecilere, katillere, barış düşmanlarına ve elbette yaşananların baş sorumlusu Bush ve Blair'e karşı özgürlüğümüzü, barışı ve halkların kardeşliğini savunmak için İstanbul'da olacağız" dedi.

Bergama "ABD İşgaline ve NATO'ya Karşı Bergama Platformu"nu oluşturan EMEP, ÖDP, TKP, Eğitim-Sen Bergama ilçe örgütleri Bergama Sanayi Sitesi'nde işçilere ve esnafa toplu olarak bildiri dağıttı. İlçede üç gün boyunca imza çadırı açılmış ve toplanan 2500 imza başbakanlığa gönderilmişti.


'AKP ve NATO, TRT'den elini çek!' KESK'e bağlı Haber-Sen üyesi TRT çalışanları, TRT Genel Müdürlüğü'nde yaşanan kadrolaşma, baskın ve sürgünleri kınadılar. KESK ve bağlı sendikaların yöneticilerinin de destek verdiği eylemde TRT çalışanları, AKP ve NATO'nun TRT'den "elini çekmesini" istediler. Dün öğle saatlerinde TRT Genel Müdürlüğü önünde bir araya gelen TRT çalışanları ve Haber-Sen üyeleri, taşıdıkları dövizlerde "NATO'nun TRT işgaline son", "AKP TRT'den elini çek" diyerek TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz ve Haber Dairesi Başkanı Tuğrul Utku'yu istifaya çağırdılar. Sık sık "Baskınlar, sürgünler bizi yıldıramaz" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atan TRT çalışanları NATO'ya tepkilerini de "Katil NATO Türkiye'den defol" sloganlarıyla gösterdiler. Haber-Sen Genel Başkanı Kemal Keleş, Genel Müdür Şenol Demiröz'ün göreve geldiğinden bu yana kendi siyasal anlayışına uygun bir kadrolaşmayı hayata geçirmeye çalıştığını ve hızını alamayarak kurum dışından kendi yandaşlarını atamak için yönetmelik ve yasa değişikliği yapmaya hazırlandığını bildirdi. Demiröz'ün TRT'yi AKP'nin borazanı haline getirdiğini TRT'yi kurum personeli olmayan kişilerin yönettiğini belirten Keleş, Demiröz'ün bu kişilere kurumun tüm stratejik belgelerini teslim ettiğini söyledi. TRT'deki Haber-Sen üyelerine yönelik baskıları örnekler vererek anlatan Keleş, TRT ekranlarından Haber-Sen ile ilgili yayınların TRT'nin 5'inci maddesine aykırı olduğuna dikkat çekti. "Önceliğiniz Demiröz'ün değil halkın çıkarlarıdır" diyerek TRT çalışanlarına seslenen Keleş, Cumhurbaşkanı, Devlet Denetleme Kurulu ve RTÜK Başkanı'nı da Demiröz hakkında ağır hizmet kusuru işlediği için gerekeni yapmaya davet etti. Ankara ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin Haber-Sen'i kınaması ancak sürgünlere ve baskınlara tepki göstenrmemesini kınayan Keleş, "Emek sömürüsünün, sendikasızlaştırmanın ve hukusuzluğun bu sektörde bu kadar yoğun olmasının nedeni sergilediğiniz anlayıştır" dedi.


BES'e bomba ablukası Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara Şubesi üye ve yöneticileri, "zırva" olarak nitelendirdikleri "NATO zirvesi"ni Dışişleri Bakanlığı yakınlarında protesto ettiler. Polis ablukasına alınarak Dışişleri Bakanlığı'na yaklaştırılmayan BES'liler, olaya "Emekçiye değil, katillere barikat" sloganını atarak tekpi gösterdiler. BES'in yapacağı eylemden 20 dakika önce Dışişleri Bakanlığı yakınında bulunan "şüpheli paket" bakanlık çevresindeki güvenlik önlemlerinin artmasına yol açtı. BES Ankara 1 No'lu Şube üyelerinin ise bakanlık önünde eylem yapmasına izin vermeyen polis ANAP Genel Merkezi önünde BES'lileri çember içine aldı. Bir süre beklemenin ardından polis barikatı kaldırıldı. "NATO'ya, Bush'a, emperyalizme geçit yok mitingi", "İşgale, NATO'ya, Bush'a karşı büyük buluşma" yazılı afişler ve sendika pankartı açan BES'liler, "Denizlerin ruhuyla NATO'yu dağıtacağız", "İstanbul'u NATO'ya dar edeceğiz", "Kahrolsun emperyalizm, yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla zirveyi protesto ettiler. BES Ankara 1 No'lu Şube yöneticisi Muzaffer Çelikkol, dayatılan gündemin emekçilerin değil, emperyalizmin istemlerini içerdiğini, emekçilerin sömürüsüz bir dünya isterken, işgalcilerin işgaller ve işkencelerle sömürgeleştirmeyi istediğini söyledi. "Bizler yaşamı istiyoruz, onlar ölümü" diyen ve NATO'yu, emperyalizmi Türkiye'de istemediklerini belirten Çelikkol, halkın gündeminin iş ve aş olduğunu dile getirdi. NATO için harcanan paralara dikkat çeken ve asgari ücrete sadece 15 milyon zam yapıldığını hatırlatan Çelikkol, emperyalizmi ve onun savaş örgütü NATO'yu istemediklerini dile getirdi. Çelikkol sözlerini "yankee go home" sloganı ile bitirdi.

ÖNCEKİ HABER

Büyük buluşma Kadiköy'de

SONRAKİ HABER

İşte özel üniversite

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...