24 Haziran 2004 21:00

Irak'ta saldırı dalgası

Irak'ın beş bölgesinde düzenlenen saldırılarda 69 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Musul, Bakuba, Ramadi, Felluce ve Bağdat'taki saldırıların ardından halk, ABD'nin bombardımana geçmesinden korkuyor.

Paylaş
Irak'ın beş kent ve kasabasında, dün şafağın sökmesinden itibaren peş peşe bombalı saldırılar yaşandı. Koordineli olduğu gözlenen saldırıların en çok etkilediği kent, kuzeydeki Musul oldu. Kentteki yedi ayrı bombalı saldırıda onlarca kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı. Ölenler arasında bir ABD askeri de bulunuyor. Bakuba ve Ramadi'de saldırı ve karşılıklı çatışmalarda 2'si ABD askeri 21 kişi öldü, 7 ABD askeri ve çok sayıda sivil yaralandı. Ölenlerin çoğunun da, ABD kurşunlarına hedef olan siviller olduğu kaydediliyor. Bu ölümlerin çoğu, ABD uçaklarının bir mahallenin üzerine, 225'er kiloluk üç adet bomba atmasıyla meydana geldi. Amerikan saldırısı altındaki Felluce'de ise halk, kenti terketmeye başladı. Başkent Bağdat'ta düzenlenen bombalı saldırıda da, ABD'ye bağlı çalışan 4 "sivil savunma muhafızı" öldü, üç muhafız ağır yaralandı. Amerikan ordusu, öldürülen ABD askeri sayısını 3 olarak verdi.

Koordineli saldırı Musul'da sabah saat 9'da başlayan bombalı saldırılarda; iki polis karakolu, Irak Polis Akademisi ve El Cumhuri Hastanesi hedef alındı. Bombaların patlamasından sonra kentte direnişçilerle işgal kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Çatışmaların ardından kentte sokağa çıkma yasağıilan edildi. Valilik bildirisinde "Akşam 20.00'dan sabah 08.00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir" denildi. Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Bakuba'daki çatışmalarda 15 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Başkentin batısındaki Ramadi'de direnişçiler, iki polis istasyonunu roket yağmuruna tuttu. Saldırıda 8 polis öldü, 13 polis ağır yaralandı. Bu sırada, iki ayrı direniş grubu, bir diğer polis istasyonu ve bir kamu binasına saldırdı.

Helikopter düşürüldü Felluce'de, önceki akşam 20 Iraklı'nın ABD askerleri tarafından öldürülmesinden sonra, kente yönelik hava bombardımanı aralıklarla sürüyor. Direnişçiler ise, bir Cobra helikopterini düşürdü. ABD ordusu, ölen veya yaralanan olmadığını öne sürdü. Saldırıların ardından, ABD Hava Kuvvetleri'nin Felluce, Bakuba ve Ramadi'ye ağır bombardıman düzenlemesi bekleniyor. Felluce camilerinden, direnişçilere ateşkes çağrısı yapılması dikkat çekti. Dünkü saldırıların toplam bilançosu; 66'sı Iraklı, 3'ü Amerikan askeri olmak üzere 69 olarak açıklandı. Yaralı sayısı 276'yı buldu. Saldırıların tümünü El Kaide örgütü üstlendi.


İNGİLİZ ASKERLERİ SERBEST Irak'tan İran karasularına giren ve tutuklanan 8 İngiliz askerinin serbest bırakıldığı ve İngiliz diplomatlara teslim edildikleri bildirildi. İngiltere Dışişleri sözcüsü, askerleri teslim aldıklarını açıkladı. Askerler, önceki akşam İran televizyonlarında gözleri bağlı olarak gösterilmişti.


Bir evde yas, bir evde sevinç...

Diren Zorlucan Irak'ta Amerikan askerleri tarafından vurulan Ali Muşluoğlu, evine döndü. Yaşadıklarını anlatırken, halen tüylerinin ürperdiğini söyleyen Muşluoğlu, o günü hatırlamak bile istemiyor. Muşluoğlu, "O gün bize ateş açan Amerikan askeri sarhoştu. Gözünün önünü bile göremiyordu. Bize soru bile sorma gereği duymadılar. Ateş açtıklarında ben bacaklarımdan, arkadaşım Faysal Demir başından vuruldu. Oracıkta can verdi. Bize ateş açtıktan sonra gülmeye başladılar. O tablo gözlerimin önünden asla gitmeyecek" diyor. Ali Muşluoğlu, Irak'taki koşullar ile ilgili olarak da, "Devletimiz ya bizim güvenliğimizi sağlamalı. Ya da bizi Irak'tan çekmeli.Orada can güvenliğimiz yok. Amerikalılara hizmet eden herkesin canı tehlikede. Ekmek parası için canını tehlikeye atan insanlarımızın güvenliğini sağlamak devletin görevi. Ya Irak'a giden herkes bu konuda uyarılmalı, veya gönderilmemeli. Amerikalılar çoğu kişiye direnişçi olarak baktığı için, olan ekmek parası kazanmaya çalışanlara oluyor" diye konuştu. Amerikan askerleri tarafından katledilen Faysal Demir'in evine gittiğimizde ise, Ali Muşluoğlu'nun evindeki mutluluktan eser yoktu. Demir'in babası İbrahim Demir, yaşananlara hâlâ inanamadığını belirterek, "Oğlum ekmek parası için Irak'a gitmişti. Altı çocuğuna ekmek getirecekti. Ama onu vurdular. Madem orada güvenlik yok, neden gitmesine izin veriliyor? Ne yapacağımızı şaşırdık" diye konuştu. Faysal Demir'in eşi Fikret Demir de, gözyaşları arasında, "Eşim birçok kez Irak'a mal götürdü. Son gittiğinde bize sarılarak ayrılmıştı. Evimin direği gitti. Ben altı çocukla ne yaparım" diyebildi.

ÖNCEKİ HABER

Casusluk için rekor bütçe

SONRAKİ HABER

Madrid saldırısında
   polis parmağı şüphesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...