23 Haziran 2004 21:00

İşçiler veto istiyor

Telekom işçileri, kurumlarının özelleştirilmesini kolaylaştıran yasanın veto edilmesi talebiyle imza kampanyası başlattı.

Paylaş
Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube üyesi Telekom işçileri, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i Telekom'un özelleştirilmesini kolaylaştıran yasayı veto etmeye çağırdı. Bu amaçla imza kampanyası başlatan ve topladıkları imzaları Cumhurbaşkanı'na fakslayacak olan işçiler, bugün de Telekom Avcılar Müdürlüğü önünde eylem yapacak.

Yürüdüler Bağcılar Telekom Müdürlüğü önünde toplanan işçiler, "Savaşa, işgale, NATO'ya hayır", "Hükümet yasanı al başına çal", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "Telekom vatandır, satılamaz" sloganlarını atarak Güneşli Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşe KESK'e bağlı Haber-Sen üyeleri de destek verdi. Meydanda işçilere seslenen Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, Telekom'un özelleştirilmesinin önünü açan, GSM şirketlerinin borçlarını affeden yasanın Meclis'ten Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğini hatırlatarak, yasanın veto edilmesi çağrısında bulundu.

Protesto sürecek İstanbul'da toplanacak NATO zirvesinde ABD'nin Ortadoğu'daki enerji kaynaklarını yağmalamak için ortaya koyduğu Büyük Ortadoğu Projesi'nin tartışılacağını belirten Dokuyucu, şunları söyledi: "Bu zirvenin sponsorluğunu yapanlarla, Telekom'un özelleştirilmesini isteyen sermaye grupları aynı. Telekom'un satılmasını istemiyorsak NATO'ya da karşı çıkmak zorundayız. Telekom işçisi bundan sonra da NATO'ya karşı yapılan eylemlere katılacaktır." Özelleştirmeden yana medyayı faks göndererek protesto etmeyi sürdüreceklerini belirten Levent Dokuyucu'nun sözleri işçiler tarafından "Satılmış medya istemiyoruz" sloganlarıyla kesildi. Bunun üzerine Dokuyucu "Böyle slogan atmak iyi ancak bunları okumamalı, bizden yana gazeteleri okumalıyız" çağrısında bulundu. Eylemin ardından Cumhurbaşkanı'na gönderilecek imza metinleri işçilere dağıtıldı.


Memur sendikalarına AB makyajı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nın 6 maddesini değiştiren tasarı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gün kabul edildi. Ancak değişiklikler, AB'nin gözünü boyamaktan öteye geçmedi. Sadece küçük sendikaların da aidat kesebilmesi için yüzde 5'lik aidat barajı kaldırılırken, sendika yöneticilerinin profesyonel olma zorunluluğuna son verildi. Mevcut yasada konfederasyon ve sendika yöneticileri ile şube başkanlarının profesyonel olması ve ücretsiz izne ayrılmaları zorunlu tutuluyor, maaşlarının ve sağlık giderlerinin sendika tarafından ödenmesi öngörülüyordu. Yapılan değişiklik ile profesyonellik, sendika yönetimine seçilen kişilerin isteğine ve tüzüklere bırakıldı. Ücretsiz izinli sayılan sendikacıların sağlık giderlerinin kurumlarınca karşılanmasına ise devam edilecek. Sendikacılığı sona erenlerin işe dönüşlerinde kurumlarına yazılı başvuru yapmaları şartı aranırken, "işveren bu kimseleri otuz gün içinde eski görevlerine ya da uygun diğer bir göreve atamak zorundadır" hükmü getirildi. CHP'lilerin sürgünleri önlemek için verdiği "aynı belediye sınırları içinde başka bir görev olabileceği" yönündeki önergesi ise kabul edilmedi. Değişiklikle özellikle küçük sendikaların işine yarayacak şekilde, aidat kesmek için aranan yüzde 5'lik baraj kaldırıldı. İşkolunda örgütlü sendikalar yetkili ya da yüzde 5 barajına sahip olmasalar da aidat kesebilecek.

Bakanlık yükünü hafifletti Yapılan değişiklikler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yükünü hafifletti. Artık eskisi gibi üye formlarının bir nüshası bakanlığa gönderilmeyecek. Formlar kurumlarda muhafaza edilip, kesilen aidat üzerinden yetkili sendikalar belirlenecek. Getirilen geçici bir madde ile geçmiş dönemlerde yükümlülüklerini yerine getirmediği için açılan yüzlerce dava düşerken, böylece Çalışma Bakanlığı kendini yüklerden kurtarmış oldu.

Görüşme süreci uzatıldı Tasarıya eklenen başka bir geçici madde ile sadece 2004 yılı için geçerli olacak şekilde yetki tespitleri ve toplugörüşme süreçleri uzatıldı. Değişikliğe göre kurumlar yetki tespitlerini 15 Temmuz itibariyle belirleyip, 20 Temmuz'da Çalışma Bakanlığı'na gönderecek. Bakanlıkça yapılacak tespit 30 Ağustos 2004'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. 15 Ağustos 2004'te başlayacak olan toplugörüşme de 15 Eylül 2004'e ertelenecek. Tasarının Meclis Genel Kurulu'nda önümüzdeki hafta görüşülmesi bekleniyor.

Kamu-Sen'den tepki Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, tasarının sendikalaşmanın önünü açmadığını, lehlerine hiçbir düzenleme getirmediğini belirterek, üstelik yükümlülüklerini yerine getirmeyen Çalışma Bakanlığı'nın yüzlerce davadan kurtulduğunu ifade etti. Değişikliğin ILO sözleşmeleri ile çeliştiğini de belirten Yokuş, grev ve toplusözleşme hakkının verilmesini, yasakların kaldırılmasını ve üyeler lehine düzenlemeler getirilmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

İmzalar gönderildi

SONRAKİ HABER

Harb-İş: Bu iş burada bitmeyecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa