22 Haziran 2004 21:00

Yol çalışması isyan ettirdi

Bergama yakınlarında iki yılı aşkın süredir bitirilemeyen duble yol çalışması köylüleri ve şoförleri isyan ettirdi. Yolun trafiğe kapatıldığı eylemin ardından Bergama Jandarma ekipleri eyleme katıldıklarından şüphelendiği minibüsçülerin ruhsatına el koydu.

Paylaş
İzmir Çanakkale yolunun Bergama yakınlarında iki yılı aşkın süredir bitirilemeyen duble yol yapım çalışması köylüleri ve minibüs şoförlerini isyan ettirdi. Yarım saat süresince yolu trafiğe kapatan eylemin ardından olay yerine gelen Bergama Jandarma ekipleri eyleme katıldıklarından şüphelendiği minibüsçülerin ruhsatına el koydu, Oktay Konyar ve Dikili- Bergama Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Murat Güven ve minübüs şoförleri gözaltına aldı.

Her gün kaza tehlikesi Normandy altın madeninin bulunduğu Ovacık köyü önünde devam eden yol yapım çalışmasını köylüler ve minibüsçüler yolu trafiğe kapatarak protesto etti. Bir türlü bitirilemeyen yol çalışması nedeniyle her gün kazalar olduğunu belirten minibüs şoförleri ve köylüler "Yeni yoldan vazgeçtik, eski yolumuzu İstiyoruz" pankartını açarak ellerinde "AKP'nin yaptığı yolla kendilerine giren kazığı" temsil eden ucu sivri sopalar taşıdılar.Yarım saat süresince yolda geçişe izin vermeyen eylemciler, üst giysilerini çıkararak yüzlerini karaya boyadılar.Yüzlerindeki karanın devletin ayıbının kendi yüzlerine yansıması olduğunu belirten eylemciler bu ayıbın temizlenmesini istediler. Eylemde konuşan Oktay Konyar, yolun yıllardır bitirilemediğine dikkat çekerek yolun devletin ayıbı olduğunu, bu ayıbın temizlenmesi gerektiğini söyledi. Dikili- Bergama Minibüsçüler Koparatifi Başkanı Murat Güven, hatta çalışan minibüsçülerin, yol çalışması nedeniyle sürekli kaza tehlikesiyle yüz yüze geldiklerini anlatarak bu çalışmanın durdurulmasını istedi.Ovacık köylüleri de yol yapımında, altın madeninden çıkarılan taş ve toprağın yol çalışmasında kullanıldığını hatırlatarak buradan çıkan tozun, sağlıklarını tehdit ettiğini söylediler.

Dört kişi ölmüştü Yol çalışması nedeniyle Nihat Demirbaş'a ait minibüs bir ay önce kaza yapmış, kazada dört kişi yaşamını yitirmişti. Aynı yerde önceki akşam saatlerinde meydana gelen kazada da bir otomobil tamamen yandı. Yaklaşık yarım saat süren eylemin ardından olay yerine gelen jandarma eyleme katıldığından şüphelendiği minübüs şöförlerinin ruhsatlarına el koydu. Daha sonra Bergama-Dikili Minübüs Şoförleri Kooperatifi Başkanı Murat Güven ve orada bulunan minübüsçüleri gösteri ve toplantı yürüyüşleri yasasına muhalefet gerekçesiyle gözaltına alan jandarma, siyanürlü altına karşı yıllardır direnen Bergama Köylüleri sözcüsü Oktay Konyar'ı da zor kullanarak gözaltına aldı. Bergama Jandarma Karakol Komutanlığı'na götürülen Konyar ve minübüsçüler, ifadelerinin alınmasının ardından sağlık kontrolünden geçirilip mahkemeye çıkarıldı.

ÖNCEKİ HABER

Bu davadan vazgeç!

SONRAKİ HABER

Başka analar ağlamasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...