22 Haziran 2004 21:00

IMF ile devam sinyali

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, 2005 sonrasında 3 yıllık ekonomik programın kendi programları olacağını savundu.

Paylaş
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, 2005 sonrasında 3 yıllık ekonomik programın kendi programları olacağını savundu. Hemen ardından Babacan, hazırlık çalışmalarına IMF'nin de tam destek ve onay verdiğini vurgulayarak, AKP'nin programının da IMF'nin hedef ve politikalarına uygun yani IMF programı olacağının mesajını verdi. Ayrıca Babacan, yatırım yapmak ve işsizliğe çözüm bulmak için hiçbir adım atılmamışken, "ücretsiz kitap dağıtımı, kömür yardımı, asgari ücrete yapılan komik zammı" hükümetin IMF'den izin almadan gerçekleştirdiği sosyal politikalar olarak değerlendirdi. Yeni ekonomik program için istişare sürecinin başladığını söyleyen Babacan, IMF'nin de kendilerine seçilecek program konusunda destek vereceğini iletti. Ekonomik programın evrensel doğrular yanında Türkiye'nin şartlarını da göz önüne alacağını savunan Babacan, dayatmacı ve göstermelik bir program olmayacağını ileri sürdü. Hazırlıklar konusunda IMF ile her konuda anlaştıklarını söyleyen Babacan, IMF'nin adı geçmese de hazırlanan programın IMF programı olacağı mesajını verdi. Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, "Önemli olan programın içeriği. Konuyu Türkiye ile IMF ilişkisine çekmek son derece yanlış. Hangi şekilde sürdürülmesine karar verirsek o şekilde uygulamalara devam edilecek"dedi. Türkiye'nin şartlarına aykırı bir program yapılmayacağını ileri süren Babacan, programın sosyal boyutunun da ağır basacağını savundu. Ancak tartışma yaratan faiz dışı fazla oranının düşürülüp düşürülmeyeceği sorusunu yanıtlamaktan kaçındı. Babacan, Gözden Geçirme'nin tamamlanması için Gelir İdaresi'nin yapılandırılmasını öngören düzenlemenin Meclis kapanmadan yasalaşacağını bildirdi. IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ise, borç erteleme ile ilgili hükümetten teklifin olmadığını ancak talep olursa borçların bir yıl ertelenebileceğini kaydetti.


YAPISAL REFORMLAR IMF'nin ve Dünya Bankası'nın çıkarılması için Meclis'in önüne ödev olarak koyduğu yapısal reform çalışmalarının hızla sürdüğünü belirten Babacan, kısa dönemde yapılacakları şöyle sıraladı:
  • Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması
  • Vergi idaresinin yeniden yapılandırılması
  • Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği ve etkinliği
  • Finans sisteminin AB standartlarına ulaştırılması Bakan Babacan, kamu bankalarının özelleştirilmeye hazırlanması sürecinde önemli adımların atıldığını bildirirken, Halkbank ile Pamukbank'ın entegrasyonu sürecine ilişkin yol haritasının belirlendiğini ve uygulamanın başladığını kaydetti. Babacan, "Hazırladığımız yasa tasarısı da Başbakanlığa sunulmuştur ve önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecektir" dedi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Danıştay'dan iptale onay

    SONRAKİ HABER

    Emekliler
       haklarının gaspına karşı çıkıyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...