22 Haziran 2004 21:00

Filistinliler vesayet kabul etmiyor

İsrail'in Gazze'den çekilmesinin ardından Mısır ve Ürdün'ün 'güvenliği sağlamasının' planlanması, Filistinli örgütler tarafından tepkiyle karşılandı. Örgütler, vesayet değil ortak bir Arap politikası istediklerini belirttiler.

Paylaş
Filistinli örgütler, İsrail'in Gazze Şeridi'ni boşaltma planı çerçevesinde Ürdün ve Mısır'a verilen 'güvenlik rolünü' kabul etmediklerini açıkladılar. El Fetih, Hamas ve Filistin Demokratik Halk Cephesi (FDHC) tarafından pazartesi günü yayınlanan ortak bildiride, Mısır'a biçilen role kesinlikle karşı olunduğu vurgulandı.

'Çırak muamelesi' "Biz, bazı Arap ülkelerine Gazze ve Batı Şeria'da güvenlik rolü verilmesine çok üzüldük. Çünkü bizim halkımız Arap devletlerinin 'güvenlik' mantığıyla değil, Filistin halkını destekleme mantığıyla hareket etmesini istiyor. 'Güvenlik' mantığıyla hareket edildiğinde Filistin halkının kendi topraklarını korumasından bahsedilemez. Bu noktada problem işgal değil, Filistin halkı olur" denilen bildiride, örgütlerin Gazze liderlerinin acilen bir toplantı yapması gerektiği söylendi. Mısır istihbarat servisi şefi Ömer Süleyman'ın, İsrail'in Gazze'den çekilmesinin ardından "istikrarı sağlamak" gerekçesiyle bölgeye gelmesi planlanıyor. Örgütler ise, Filistin halkının, böyle bir vesayeti kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, bunun yerine ortak bir Filistin-Arap politikası üretilmesi gerektiğini belirttiler.

Tehlikeli plan Örgütlerin ortak açıklamasında "Geri çekilme, düşmanın güvenliğinin garantisi sağlamadan olmalı ve topraklarımızın geri kalanının kurtuluşu için ilk adım olmalı. İşgalciler kovulana dek silahlı mücadele sürecektir" denilirken, 'geri çekilme planı'nın tehlikelerine dikkat çekildi. Filistinlilerin birbirlerine düşmesine neden olacak bir şekilde Gazze'yi çatışmadan yalıtarak Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini genişleten plan, bölgeyi ABD ve İsrail'in çıkarlarına göre şekillendirmeyi hedefliyor.

Arafat'ı safdışı etme çabası Mısır ve Ürdün'ün bir parçası olduğu Gazze'den çekilme planının aşamalarından biri de Yaser Arafat'ı yetkisizleştirmek. Mısır ve Ürdün'ün de baskısıyla Filistin güvenlik güçlerinin kontrolü Arafat'tan alınarak Başbakan Ahmed Kurey'e teslim edilecek. Ayrıca yine bu ülkelerin 'gözetiminde' İçişleri Bakanı atanacak. Arafat'ın bu 'yetki transferine' ilişkin tavrı net değil. Ancak Arafat'a bağlı El Fetih ve onun silahlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı, diğer direniş örgütleriyle beraber plana karşı çıkıyor. Öte yandan, İsrail askerleri Taylandlı bir işçiyi öldürdü. Filistinlilerin Kfar Darom yerleşim birimine ateş açtığını öne süren İsrail askerleri, buna cevap olarak kendilerinin açtığı ateşte, Taylandlı bir işçinin öldüğünü açıkladı.


İsrail'de ırkçılık İsrail'de yapılan bir anket, İsrail halkının yüzde 63.7'sinin "Hükümet, Arapları İsrail topraklarından gitmek için teşvik etmeli" fikrinde olduğunu ortaya koydu. Hayfa Üniversitesi tarafından bu ayın ilk üç haftasında 1016 kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre, İsraillilerin yüzde 55'i, İsrail vatandaşı Arapların "güvenlik tehdidi" oluşturduğu kanısında. İsraillilerin yüzde 46'sının, Arapların seçme ve seçilme hakkının elinden alınması gerektiğini savunduğu da kaydedildi. İsrail'in 6,8 milyonluk nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan Araplar, ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Hersh'ten İsrail uyarısı

SONRAKİ HABER

İnguşetya'da şok saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...