22 Haziran 2004 21:00

Hersh'ten İsrail uyarısı

Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, İsrail hükümetinin Türkiye'ye yalan söylediğini belirtti. Dışişleri Bakanı Gül ise, İsrail'e güvendiklerini açıkladı.

Paylaş
New Yorker dergisinde yayınlanan "İsrailli ajanlar peşmergelere askeri eğitim veriyor" haberiyle ilgili açıklamalar yapan tanınmış gazeteci Seymour Hersh, İsrail'in Türkiye'ye yalan söylediğini belirtti. Hersh, üst düzey Türk generallerin, konuyla ilgili olarak Washington'da görüşmeler yürüttüğünü de öne sürdü. Pulitzer ödüllü tanınmış muhabir Seymour Hersh, önceki akşam NTV'de yer alan telefon görüşmesinde, "İsrail, ABD'nin Irak'ta başarısız olması ihtimalinin yanı sıra, Suriye ve İran'dan gelecek tehditlere karşı da Kuzey Irak'taki Kürtlerle uzun süredir ilişki içinde" iddiasında bulundu.

Abdullah Gül İsrail'e güveniyor! Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise, haberde yer alan suçlamalar karşısında İsrail'i savundu. Gül, İsrail'in kendilerine söz konusu haberin doğru olmadığını bildirdiğini söyleyerek, "Söylenenlere güvenmemiz gerekir" dedi. Abdullah Gül, "İsrailliler bize, 'Bunlar doğru değildir' diyorlar. Biz de böyle olmasını kabul ediyoruz. Ama bu konudaki, sadece bizim değil bölgenin, ama özellikle de Türkiye'nin hassasiyetini herkes çok iyi biliyor. O bakımdan söylenenlere güvenmemiz gerekir. Ümit ederim ki bu güvenler boşa çıkmaz" diye konuştu. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği de, Hersh'in haberini yalanladı.

Talabani Ankara'da Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani ise, önceki akşam Ankara'ya geldi. Talabani de, New Yorker dergisinde çıkan haberi yalanladı. Gazetecilerin, "PKK/ Kongra-Gel'i terörist olarak görüyor musunuz?" sorusu üzerine, Talabani şunları söyledi: "Türkiye'ye karşı girişilen herhangi bir silahlı eylem Kürt halkına bir çeşit ihanet etmektir. Bu Kürtlerin çıkarlarına, demokrasiye ve Türkiye'nin AB sürecine aykırıdır. Türk hükümetine karşı düzenlenen tüm eylemleri açık ve net olarak kınıyoruz." Talabani, eski DEP milletvekillerinin serbest bırakılmasına ilişkin soru üzerine de, bunun ileriye doğru atılmış iyi bir adım olduğunu ifade etti. KYB lideri, "Leyla Zana ve arkadaşlarının barış çağrısı yaparak önemli bir rol oynayacaklarını, terörizm ve şiddetin her türlüsüne karşı olacaklarını umduğunu" belirtti.

Ankara'nın mesajı Diplomatik kaynaklar, Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesud Barzani'ye, Türkiye'den "Irak Anayasası çerçevesinde kalınması şartı ile ülkenin kuzeyindeki federatif yapıya karşı çıkmayacağız" mesajı verildiğini hatırlatarak, aynı mesajın Talabani'ye de verildiğini belirttiler. Ankara, Talabani'ye ayrıca, "Kerkük'teki Kürt, Şii Arap ve Türkmenler arasında baş gösteren rahatsızlığın infial noktasına gelmesine izin vermeyin" uyarısında bulundu. Talabani'ye, "PKK'ya destek olacak bir yaklaşım içinde olmayın" mesajı da verildi.


Şalom: Türkiye ile ilişkilerimiz kopabilir İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yönelik eleştirilerinin devam etmesinin "Türkiye-İsrail ilişkileri açısından zararlı olacağını" söyledi. Erdoğan'ın eleştirilerinin İsrail-Türkiye ilişkilerinin 'yapısına' zarar verebileceğini dile getiren Şalom, kendisinin ise, ilişkileri korumak için elinden geleni yapacağını ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Kadın Fırınları'nda pişen yaşamlar...

SONRAKİ HABER

Filistinliler vesayet kabul etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa