21 Haziran 2004 21:00

Sendika temsilcisiz olmaz

Harb-İş yöneticileri hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atılan işyeri temsilcisi Fatma Atak'ın işe geri alınması için oturma eylemi başlattılar. Eylemde, yeni yasanın iş güvencesini ortadan kaldırdığına dikkat çekildi.

Paylaş
Harb-İş Sendikası Başkanlar Kurulu üyeleri, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atılan Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Deniz Dikimevi'nin işyeri temsilcisi Fatma Atak'a sahip çıkmak için oturma eylemi başlattı. Atak'ın işe geri alınması için dün başlatılan eylem iki gün sürecek. Harb-İş Ankara Şubesi önünde dün başlatılan eylemde, "Demokrasi sendikasız, sendika temsilcisiz olmaz", "Çalışma hakkı temel insan hakkıdır", "İşten atmalara son", "İş güvencesi sözde kalmamalı", "İşçi kıyımına son" pankart ve dövizleri asıldı. Burada açıklama yaparak işten atmanın, sendikalara vurulmuş bir darbe olduğunu kaydeden Harb-İş Genel Başkanı Osman Çimen, sendiklarına bağlı 20 şubenin hep birlikte tepkilerini gösterdiğini belirtti. Yeni İş Yasası'nın kabul edilmesiyle bir yıllık ücreti karşılığı ek tazminat ödenerek işyeri temsilcisinin işten atılabildiğini söyleyen Çimen, bunun temsilcilere iş güvencesi sağlayan Sendikalar Yasası'nın 30. maddesini işlemez hale getirdiğini vurguladı. Çimen, eylemle birlikte görüşmeleri sürdüreceklerini de ifade etti.

Sorun türban değil Eyleme katılan Fatma Atak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kendisine sadece "üzgünüz" diyerek işten atıldığına dair belge verildiğini ifade eden Atak, "Ne olduğunu sorduğumda 'lütfen okuyun' dendi. Yazıda İş Yasası'nın 17'inci maddesine göre tazminatımın verilerek işten atıldığım yazıyordu" dedi. Atak "Neden işten atıldım?" diye sorduğunda ise "İnanın biz de bilmiyoruz, yukarıdan gelen emir" denildiğini kaydetti. "İşten atmaya başörtülü olmasının neden olup olmadığınin" sorulması üzerine Atak, "Neden olsun ki. Benim gibi 10 kişi daha var. Sadece orada 'tesettür şeklinde örtülmeyecek' kuralına uyuyorum" dedi. "Hakkımı geri istiyorum" diyen Atak, mahkemeye başvurduğunu hatırlattı.

Eyleme destek geldi Eyleme ilk destek Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ve Genel Eğitim Sekreteri Fevzi Ayber'den geldi. Dinçer ve Ayber Harb-İş Genel Başkanı Osman Çimen'den bilgi aldı. Dinçer, Harb-İş'i desteklediklerini bildirdi. TÜMTİS Ankara Şube üyeleri de Harb-İş'lilere destek verdi. "Yaşasın sınıf dayanışması" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları arasında konuşan TÜMTİS Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, sendika temsilcisinin sorgusuz sualsiz işten atılmasının yeni yasanın işçilerin iş güvencesinin hiç olmadığını gösterdiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Topbaş NATO'ya hizmetten mutlu

SONRAKİ HABER

Halk NATO'culara kanmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa