21 Haziran 2004 21:00

Formula 1'e turistik kılıf!

Vakıf ormanı ve su havzasına inşa edilen Formula 1 tesisleri nedeniyle Ömerli'de orman katliamı yapılıyor. İnşaat alanındaki son görüntüler, ormanın nasıl traşlanıp, çıplak bırakıldığını açıkça gösteriyor.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan ancak, vakıf ormanı ile su havzasına yapıldığı için ruhsat ve ÇED raporu verilmeyen Formula 1 tesislerinin önündeki engeller hükümet eliyle kaldırılıyor. Bu amaçla, vakıf alanı ile tarım arazilerinin bulunduğu ve İstanbul'un su ihtiyacının yüzde 30'dan fazlasını karşılayan Ömerli İçme suyu Havzası'nın Formula için kullanılacak bölümü, Bakanlar Kurulu tarafından 'turizm alanı' ilan edildi. 2 milyon metrekarelik alanı kapsayan ve yasal hiçbir geçerliliği olmadığı gibi Anayasa ihlal edilerek yapılaşmaya açılan alan, 21 Kasım 1985'te ilan edilen Orman Kadastrosu ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 'Vakıflar Özel Ormanı'na dönüştürüldü. Özel ormanlarda yasaya göre yüzde 6 inşaat izni veriliyor. Ancak Formula 1 yarış pisti ve tesislerinin inşaatı daha şimdiden bu oranı aşmış durumda. Nihayetinde Orman Bakanı Osman Pepe, CHP İzmir milletvekili Erdal Karademir'in soru önergesine verdiği yanıtta, Formula 1 tesisleri söz konusu olunca kanunların rafa kaldırıldığını açıkça ilan etti. Pepe, soru önergesine verdiği yanıtta, "Bakanlığımızdan herhangi bir izin verilmemiştir" itirafında bulundu.

Tahrip için en iyi yol Bölgenin turizm alanı ilan edilerek, Formula 1 tesisleri için kolaylık sağlanması birçok sorunu da beraberinde getirecek. Su havzasındaki bölgede yapılaşma yasağı bulunması, bölgenin hemen yanıbaşındaki ormanlarda yapılaşmayı özendirecek. 28 Nisan 2004 tarihinde alınan ve 13 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla bölgenin "İstanbul Tuzla Akfırat Tepeören Turizm Merkezi" ilan edilmesi dolayısıyla da ÇED raporu ile ilgili sorun yaşanmayacak. Böylece, sermaye grupları söz konusu olduğunda, Anayasa koruması altındaki orman alanı, tarım alanı ya da kamuya ait kıyıların Turizm Teşvik Kanunu yoluyla yağmaya açılması gibi, Formula tesisleri önündeki engellerde bir çırpıda ortadan kaldırılacak.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Orman mühendislerinin sancılı günleriÖzgül Yıldızer Ormanların talan edilmesine ve orman köylülerinin mağduriyetine karşı çıktıkları için Orman Bakanı Osman Pepe'nin hışmına uğrayan Orman Mühendisleri Odası sancılı bir süreç geçirerek genel kurula doğru gidiyor. Oradan oraya sürülen, çeşitli baskılarla karşılaşan ve Ankara şubesi seçimlerinde adları listeden silinen 83 orman mühendisinin açtığı dava önümüzdeki günlerde görülecek. Seçimlerin iptal edilmemesi durumunda oda yönetimine hükümet yanlısı grubun gelmesine kesin gözle bakılıyor. Pepe'nin ve AKP'nin ormanlar üzerindeki yağma planlarına en başından bu yana karşı çıkan mühendisler çeşitle baskı yöntemleriyle karşılaştılar. İlk olarak basına yasaya karşı görüşlerini açıklayan Salih Sönmezışık, Ankara'dan Sarıkamış'a sürüldü. 2003 yılının Mayıs ayında Danıştay'a başvurarak sürgünü iptal ettiren Sönmezışık, emekliye ayrılmak zorunda kaldı. Orman Bakanlığı'nın baskıları yalnızca oda başkanıyla sınırlı kalmadı. Çoğu kamuda çalışan orman mühendisleri oda kurullarına katılmamaları ve orman talanına karşı çıkan yönetimlere oy vermemeleri yönünde tehdit ve baskılara maruz kaldılar. Delege mühendislerin Antalya Orman Bölge Müdürü'nün evlerine adamlarını göndermek suretiyle Salih Sönmezışık'a oy vermemeleri için tehdit edilmeleri bu örneklerden yalnızca biriydi. Yine Trabzon şube seçimleri, açılan dava sonucunda iptal edildi. Ancak iktidar yanlıları, uyguladıkları yöntemler sayesinde 9 şubenin 7'sinde yönetimi ele geçirdiler. Önümüzdeki günlerde yapılacak genel kurul, orman mühendislerinin ve ormanların kaderini etkileyebilecek öneme sahip görünüyor. Ankara şube seçimlerinde Pepe'nin uygulamalarına karşı durdukları bilinen ve bu yüzden adları listeden silinen 83 delegenin seçimlerin iptali için açtıkları davanın seçimlerin iptali ile sonuçlanması durumunda iktidar yanlılarının planlarının suya düşmesi ihtimali ortaya çıkıyor. Seçimlerin iptal edilmemesi durumunda ise hükümet yanlıları oda yönetimine gelecek.

'AKP istediği gibi at oynatacak' Konuyla ilgili gazetemize görüşlerini aktaran Salih Sönmezışık, demokrat mühendislerin artık korkmamasını istedi. Her şeyin göze alınması gerektiğine dikkat çeken Sönmezışık, odanın susturulması durumunda AKP'nin orman ve çevre talanında istediği gibi "at oynatacağını" vurguladı. AKP ve yanlılarının karşılarında muhalefet olmayacağını ifade eden Sönmezışık, "Odamız demokratik kalemizdir, sahip çıkalım" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mağdur öğrenciler
   sanık sandalyesinde

SONRAKİ HABER

Engellilere deprem eğitimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...