21 Haziran 2004 21:00

Cesetleri lime lime ettiler

Iraklı sivilleri işkenceyle öldüren İngiliz askerlerinin, cesetleri de parçaladığı açıklandı. Macar El Kabir kentinin doktorlarının şikâyeti üzerine ortaya çıkan vahşet hastane kayıtlarıyla da belgelendi.

Paylaş
İngiliz askerlerinin işkence yaparak öldürdükleri Iraklıların cesetlerini parçaladığı ortaya çıktı. İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Irak'ta geçen ay çatışmalar sırasında öldüğü söylenen 7 Iraklının otopsilerinde işkence izlerine rastlandığını ve cesetlerin parçalandığına dair iddiaların ortaya atıldığını yazdı. Suçlamaların odağında İngiliz askerlerinin bulunduğunu kaydeden gazete, askeri polisin soruşturma başlattığını belirtti.

Doktorlar açıkladı Gazete, Irak'ın güneyindeki Macar El Kabir kentindeki çatışmaların ardından, kentteki hastanenin doktorlarından Adil Salid Mecid'in düzenlediği ölüm belgelerinin muhabirleri tarafından ele geçirildiğini ve bu belgelerin işkence ve cesetlerin parçalanması iddialarına kaynak oluşturduğunu bildirdi. Dr. Mecid'in iddialarının aynı hastanenin başka doktorları tarafından yalanlandığına da işaret eden gazete, polisin konuyla ilgili bütün fotoğraf ve görüntüleri özellikle de ölenlerin yakınları tarafından hastanede çekilen görüntüleri incelediğini yazdı. Ancak İngiltere Savunma Bakanlığı henüz resmi bir soruşturma açmadı. Savunma Bakanlığı sözcüsü, delillerin değerlendirilmesi sonucunda buna gerek bulunduğu kanısına varılırsa, soruşturmanın süratle açılacağını kaydetti.

Bush ve Rumsfeld suçlandı Öte yandan, Ebu Garib Hapishanesi'nde Iraklı esirlere kötü muamele ve işkence etmekle suçlanan sanıklardan Javal Davis'i savunan sivil avukat Paul Bergrin, ABD Başkanı George Bush ile Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in tanık olarak çağrılmalarını isteyecek. Bergrin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bush ile Rumsfeld'i, "terörle savaşlarında" Cenevre Sözleşmesi'ni bir kenara bırakmakla suçladı ve müvekkiline, istihbarat toplamak için Iraklı esirleri aşağılaması yönünde talimat verildiğini söyledi. Bergrin, müvekkilinin, verilen emirler doğrultusunda hareket ettiğini savundu.

ABD'de toplu dava Ebu Garib Hapishanesi'nde Amerikalı askerlerden kötü muamele gören Iraklı esirler, Kaliforniya'da toplu dava açtı. Amerikan Time dergisinin haberine göre, Neisef adındaki bir davacı, kasım ayında Bağdat yakınlarındaki evinden alındıktan sonra Ebu Garib'e götürüldüğünü ve kendisini soyan Amerikalıların, cinsel organına bağladıkları kablolarla elektrik verdiklerini anlattı. İdrarına kan karışmasına rağmen tıbbi tedaviyi reddettiğini belirten Neisef, daha sonra iki erkek tarafından yere yatırıldığını ve üniformalı bir kadın askerle seks yapmaya zorlandığını da kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Irak demokrasiye doyacak!

SONRAKİ HABER

İsrail müttefik avına çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...