20 Haziran 2004 21:00

Bu sınavın galibi yok!

Yüzbinlerce öğrencinin 11 yıllık eğitimin sonunda geleceklerinin 3 saatlik bir süreye sıkıştırıldığı Öğrenci Seçme Sınavı dün yapıldı.

Paylaş
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) dün yapıldı. 1 milyon 786 bin adayın ter döktüğü sınavda kaydadeğer bir olay yaşanmadı. Sınavı gerçekleştiren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz, yaptığı açıklamada, yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunun adaylara gelecek hafta içinde gönderilmeye başlanacağını belirterek, "Adayların tercihlerini 26 Temmuz'dan itibaren alacağız, dolayısıyla sınav sonuçlarını 26 Temmuz'dan önce açıklayacağız" dedi. Sınav, Türkiye'de 81 il ve 63 ilçede, KKTC'de Lefkoşa'da; toplam 6 bin 176 binada, 93 bin 4 salonda gerçekleştirildi. Sınavda 264 bin kişi görev aldı. 1 milyon 786 bin 924 adayın girdiği sınav saat 09.30'da başladı ve saat 12.30'da sona erdi. Adaylara, sınavda sözel ve sayısal alanlarda çoktan seçmeli sorular yöneltildi.

Sonuçlar 2004-ÖSS'yi kazanmak için; sözel, sayısal, eşit ağırlıklı ve dil puan türlerinin en az birinden 160 puan almak gerekiyor. Üniversitelerin lisans programlarını tercih edebilmek için ise en az 185 puan alma koşulu bulunuyor. Sınav sonuçlarının, 2004 Temmuz ayının son haftası içinde adaylara duyurulması planlanıyor. Adaylar, sonuçları, Sınav Sonuç gazetesi, 900'lü telefon hatları ve internet aracılığıyla öğrenebilecekler. Sonuç belgeleri, ayrıca adayların adreslerine postalanacak. ÖSS'yi kazanan adaylar, girmek istedikleri yükseköğretim programları için tercih formu doldurma işlemlerine başlayacaklar. Tercih formları ile ilgili işlemlerin ardından, üniversitelere yerleştirme yapılacak. Yerleştirme sonuçları, 2004 Ağustos ayı içinde açıklanacak.

Yerleştirme ÖSS sonuçlarına göre, devlet, vakıf ve KKTC'deki üniversitelerin lisans, önlisans ve özel yetenek programlarına toplam 396 bin 241 öğrenci yerleştirilecek. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 165 bin 959, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 18 bin 509, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 9 bin 247 kontenjan ayrıldı. Önlisans programları için; devlet üniversitelerine 178 bin 705, vakıf üniversitelerine 8 bin 618, KKTC'deki üniversitelere 1720 olmak üzere toplam 189 bin 43 öğrenci alınacak. ÖSS'nin yanı sıra özel yetenek sınavı ile devlet üniversitelerine 10 bin 103, vakıf üniversitelerine 2 bin 590, KKTC'deki üniversitelere 790, toplam 13 bin 483 aday yerleştirilecek. Öte yandan Kars'ta ÖSS'ye giren D. Y. (22) isimli bir kız, sınav çıkışında Ender Cengiz tarafından kaçırıldı.


ÖSS sistemi kaldırılsın Adana Emek Gençliği, ÖSS ve AOBP'nin kaldırılmasını talep etti. Emek Gençliği'nden yapılan yazılı açıklamada, eğitim sisteminin her bakımdan yanlışlıklarla dolu olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Eğitimde fırsat eşitsizliği, AOBP, paralı eğitim, bölgesel olarak ekonomik yatırımlardaki sınırlılıklar vb sorunlar kangrenleşerek devam ediyor. 2 milyona yakın gencin kaderi 3 saatlik bir sınavla belirleniyor. 3 saatle sınırlanan, parayla tartılan, sermayeye satılan bir eğitim sisteminden kurtulmak ve herkesin yüksek öğrenim hakkından yararlanması için tüm genç arkadaşlarımızı mücadele etmeye çağırıyoruz."


AİLELER DAHA ÇOK HEYECANLANDI Öğrenciler 3 saat boyunca sınavda ter dökerken, veliler de sınav merkezlerinin önünde uzun bir bekleyişe girdi. En az çocukları kadar heyecanlı olan anne babalar bekleyiş süresince kimi zaman dualar okudu, kimi zaman örgü ördü, kimi zaman sohbet etti. Bazı veliler heyecandan yerinde duramazken, bazıları sıcağın da etkisiyle uyuya kaldı. Sınavdan çıkan bazı adaylar, sözel bölüm sorularının kolay olduğunu, ancak sayısalda zorlandıklarını söylediler. İstanbul Üniversitesi'ne bağlı çeşitli fakültelerde girdikleri sınavdan çıkan adaylardan Esra Gök, sınava dershaneye gitmeden hazırlandığını ve hemşire olmak istediğini belirterek, sözel soruların kolay olduğunu, ancak sayısal bölümdeki sorularda zorlandığını kaydetti. Adaylardan Doğan Altuntaş da, sınava dershaneye gitmeden hazırlandığını ve konservatuvarda okumak istediğini söyleyerek, soruların beklediği gibi kolay çıkmadığını ve özellikle matematik sorularında zorlandığını anlattı. Merve Emecen de, özellikle geometri sorularının zor söyledi. Görüştüğümüz veliler de, ne çocuklarının ne de kendilerinin bir yıl daha bu eziyeti yaşamak istemediklerini söylediler. Velilerden Sakine Ay, kızının doktor olmak istediğini belirtirken; Gülser Dikici, "Tüm hayatımız bu sınava endeksli. Çok yorulduk ailecek, Allah bir daha yaşatmasın" diye konuştu. Arife Yılmaz, oğlunu dersaneye gönderemediğini belirtirken; Nuray Türker, sınava kardeşinin girdiğini, ancak kendisinin daha heyecanlı olduğunu söyledi. Bu arada İstanbul Üniversitesi önünde protesto gösterileri yapıldı. "İstanbul Demokratik Lise Birliği" üyesi bir grup, ÖSS'de uygulanan katsayı farklılıklarına ve özel okul öğrencileriyle, devlet okulu öğrencilerinin aldığı eğitim farklılıklarına dikkat çekti. İkinci protestoda ise meydana "Alternatif Üniversite" kuruldu. Kurdukları üniversitede çeşitli konuşmalar yapan öğrencilere, aydın ve sanatçılar da destek verdi.


Şaşkınlar sınıfı Kimliğini kaybeden veya başka bir acil durum nedeniyle Ankara'da bulunması gereken üniversite adayları, Çankaya İlköğretim Okulu'nda oluşturulan ve adaylar arasında "şaşkınlar sınıfı" olarak isimlendirilen salonlarda sınava alındı. ÖSYM Ankara Sınav Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Metin Balcı yaptığı açıklamada, söz konusu salonların "şaşkınlar sınıfı" olarak isimlendirilmesine karşı çıkarak, "Böyle isimlendirmek doğru bir tarif değil. Aday acil bir durum içinde bulunuyorsa, kimliğini kaybetmişse veya bir hastalıktan dolayı burada kalmak zorundaysa mağdur edilmemek için bu sınıflarda sınava alınıyor" dedi. Balcı, bu durumdaki adaylar için Çankaya İlköğretim Okulu'nda 15'er kişilik 20 salon oluşturulduğunu kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

NATO zirvesi iptal edilsin!

SONRAKİ HABER

Suda arsenik öngörülmüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...