20 Haziran 2004 21:00

Önce öldür, sonra sustur

Irak'ta İngiliz askerlerinin öldürdüğü sivillerin ailelerine İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından para teklif edildiği öğrenildi.

Paylaş
Irak'ta İngiliz askerlerinin öldürdüğü sivillerin ailelerine İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından para teklif edildiği öğrenildi. İngiliz askerlerinden şikayetçi olan Iraklı ailelere, 'maddi yardım' karşılığında mahkemeden vazgeçtikelerine dair bir belge imzalatan İngiltere Savunma Bakanlığı bugüne kadar 14 bin dolar kan parası ödedi.

İmza karşılığı 'yardım' Ancak gösteriler sırasında ya da gözaltında öldürülen ya da yaralanan Iraklılar için ödenen kan parası miktarının resmi açıklamalardan daha da fazla olduğu söylendi. Savunma Bakanlığı da Iraklılara kan parasının dışında 24,350 dolar 'maddi yardım' verildiğini kabul ediyor. Bakanlık bu yardımların cenaze masrafları gibi ihtiyaçlar için verildiğini öne sürüyor. Ancak kendisine yardım yapılan Iraklı, bir 'son anlaşma' belgesi imzalanmaya zorlanıyor. Buna göre, Savunma Bakanlığı'nın verdiği parayı alan Iraklı aile, hiçbir şekilde mahkemeye başvurmayacağını ve işgal askerlerinden şikayetçi olmayacağını kabul etmiş oluyor. Savunma Bakanlığı 'yardım ya da kan parası' adı altında verilen paraları öderken mağdur aileden özür diliyor ancak ölümlere dair hiçbir sorumluluk kabul etmiyor.

'Satın alma yöntemi' Uluslararası Af Örgütü, ailelere para teklif edilmesinin işgal nedeniyle ölen ya da yaralanan Iraklı sayısının kamuoyuna yansıyandan daha fazla olduğunu gösterdiğini belirtti. Örgüt, Bakanlık'tan ödemelerin miktarını tam olarak açıklamasını istedi. Bu 'yöntem' İngiltere'de tepkilere neden oldu. İngiltere Liberal Demokrat Parti sözcüsü Paul Keetch, bunun hukuka aykırı bir uygulama olduğunu söylerken sistemi "satın alma" olarak adlandırdı. Keetch, "İngiliz hükümetine karşı şikâyette bulunmayacaklarına dair belge imzalamak zorunda bırakılıyorlar. Yanlış gidenin ne olduğunu görmek için daha düzgün bir sisteme ihtiyacımız var" dedi. ABD yetkililerin de benzer yöntemlerle Iraklı aileleri susturmaya çalıştığı da kaydedildi. Bugüne kadar sivil ölümler nedeniyle hiçbir İngiliz askeri hüküm giymedi.

ÖNCEKİ HABER

Savaşa değil okula gitmek istiyorum

SONRAKİ HABER

Irak'ta kanlı gün: 14 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...