19 Haziran 2004 21:00

İlgili genel müdür meşgul

Nema ödemeleriyle ilgili sorunların nedenini öğrenmek için Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ı aradık. Özel kalemi "İlgili Genel Müdür" Suphi Kabadayı'nın telefonunu verdi.

Paylaş
Zorunlu tasarrufların ana parası ve nemalarının geri ödemesinde yaşanan sıkıntılar bitmiyor. Emekçilerin "kendi kendilerine tasarruf edemeyeceklerini" düşünerek yıllardır "zorunlu" kesintiler yapan devlet, biriken paraları geri ödemekte aynı "zorunluluğu" hissetmiyor. Bırakın taksitlere bölünmüş nemasını, anaparasını bile alamayan var. Öyle sorunlar yaşanıyor, öyle engeller çıkarılıyor ki... Nemasını almak isteyen, eziyete katlanmak zorunda. Merter'de kurulu bir düğme fabrikasında çalışan yaklaşık 90 işçi bu eziyeti çekenler arasında. Onlarca kez Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nü aradıkları, şubelerden sordukları halde ne anaparayı ne de nemalarını alamamışlar. Genel Müdürlük, en son hiçbir eksikleri olmadığını, gidip herhangi bir şubeden alabileceklerini söylemelerine rağmen, para yine de yatmamış. Kendilerine verilen numara ise ya sürekli meşgul çalıyor, ya da bir süre çaldıktan sonra meşgule düşüyor. İşçiler son çare olarak, aralarından bir temsilciyi Ankara'ya göndermeyi düşünüyor. Sadece Merter'deki işçiler değil, gazetemiz, son günlerde, çeşitli işyerlerinde çalışanlar tarafından benzer sıkıntılar nedeniyle arandı. "Ne yapabileceklerini" soran okurlarımıza, "bu durumun yasal olmadığı" dışında söyleyebileceğimiz bir şey yoktu.

Bir de biz denedik Ama, çalışanların bu konudaki sorunlarını nasıl gidereceklerinin yanıtını en yetkili ağızdan alabilmek için, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'a ulaşmaya çalıştık. Özel kaleminin (0312 310 83 44) nolu telefonunu aradığımızda karşımıza çıkan kişi, Çağlar'ın toplantısı olduğunu ve bu konuda ancak "İlgili Genel Müdür" Suphi Kabadayı'nın bilgi verebileceğini söyledi. Biz de (0312 229 01 37) nolu telefonu arayarak Kabadayı'ya sormak istedik. Bu kez telefona çıkan kişi, Merkez Muhasebe Daire Başkanı Erdal Mazlum ile görüşmemizin daha doğru olacağını söyledi ve o da bir telefon numarası verdi: 0312 231 12 48. Aradık; dermanın, (0312 231 74 49) nolu telefona çıkacak olan Nemalardan Sorumlu Bölüm Müdürü Mehmet Tunçbilek'te olduğunu söylediler. Bu numarayı defalarca aramamıza rağmen, telefonu açan olmadı.

Sil baştan Azmimizi kaybetmedik! Her şeye yeniden, en baştan başladık. Durumu kısaca anlattığımız özel kalemdeki ses, bu kez biraz da sinirli bir şekilde, "Sonuçta İlgili Genel Müdür Suphi Bey, onunla görüşmeniz gerekiyor" dedi. Suphi Kabadayı'nın telefonundaki ses ile aramızda şu diyalog geçti: "- Herkes başka numara verdi, ancak kimseye ulaşamadık. Bilgi alabileceğimiz başka biri var mı? - Erdal beye not bırakmadınız mı? - Bıraktık, ama başka numara verdiler, orası da yanıt vermedi. İlgili Genel Müdür Suphi Kabadıyı imiş. Öyle diyorlar.

- Başka bir şey yapamam." Erdal Mazlum'un telefonunu tekrar aradığımızda ise yine Mehmet Tunçbilek'in numarası verildi. "Belki bu kez olur" dedik ve yeniden aradık. Çaldı, çaldı, çaldı ve en sonunda açıldı. İlk kez gülümseyen bir sesle karşılaştık. "İşin yoğunluğundan bugün koptuk, telefonlar hiç susmuyor" diyen bu ses sekreter Semra Dinçer'e aitti. Mehmet Tunçbilek'le görüşme istediğimizi dile getirdik. Tunçbilek ile görüşemeyeceğimizi ama kendisinin yardımcı olabileceğini söyledi. Faizin faizi olmaz! Dinçer'e de meseleyi kısaca anlattık. Dinçer, gerekli bilgilerin disketle geldiğini, ancak çözülemediği hallerde yazılı belge de istediklerini ifade etti. Dinçer yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı: "Hâlâ tasarruf numarasını bilmeyenler var. Hesbabı karışanlar var. Mesela numarası 123 ama, bir dönem 132 diye yatırılmış. Numarası 132 olan da bütün parayı almış. Bunu çözmek uzun sürüyor. Fazla para alandan tahsil ediyoruz." Parayı alamama gibi bir mağduriyetin olmayacağını ileri süren Semra Dinçer, "Yalnız gecikmeden dolayı faiz işlemez, çünkü kanuna göre faizin faizi olmaz. İş biraz uzayacak gibi, ama sonuçlandıracağız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da eylem günü

SONRAKİ HABER

Tehdit de mücadele de sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...