19 Haziran 2004 21:00

Siemens işçisi üretimi durdurdu

Siemens daha fazla kâr için onbinlerce işçiyi işten atmak, ücretlerini düşürmek ve çalışma sürelerini uzatmak için saldırılarını sürdürüyor.

Paylaş
Siemens'in işçileri işten çıkarmak, ücretleri düşürmek ve çalışma sürelerini uzatmak için başlattığı saldırıya onbinlerce işçi üretimi durdurarak yanıt verdi. Siemens'te sabah vardiyasına gelen binlerce işçi, işbaşı yapmak yerine IG Metall'in çağrısı doğrultusunda protesto eylemlerine başladılar. Siemens'in Almanya genelinde ücret denkleştirilmesi olmadan haftalık çalışma sürelerini uzatma, ücretleri düşürme, Noel ve izin paralarını kâra endeksleme ve bazı fabrikaları tümden kapatma girişimlerini protesto eden işçiler, haklarını korumak için mücadele yanlısı olduklarını gösterdiler.

İşyerleri Çin'e, Macaristan'a Siemens yönetimi tarafından yapılan bir açıklamada, "Dünya çapında 438 bin işçimizin yaklaşık 170 bini Almanya'da çalışıyor. Çalışanların yüzde 43'ü Almanya'da olmasına karşın ciromuzun sadece yüzde 30'a yakını burada üretiliyor. Gelecekte bu dengesizliği ortadan kaldırmalıyız" deniyor. Siemens'in planlarına göre Almanya'daki çalışanların oranı uzun vadede yüzde 23'e düşürülecek. Bu ise uzun vadede Almanya'da çalışan 80 bin civarında Siemens işçisinin işten atılacağı anlamına geliyor. Her gün yeni bir planla kamuoyuna çıkan Siemens yöneticileri Çin ve Macaristan'a gideceklerini açıklıyorlar.

Yüzde 20 ücret kaybı Siemens patronlarına kalırsa işçiler neredeyse bedavaya çalıştırılacak. Haftalık çalışma sürelerini 35 saatten bazı bölümlerde 38,5 saate, bazı bölümlerde ise 40 saate çıkarmak isteyen Siemens, ayrıca 13. aylık olarak ödenen yıl sonu ikramiyesini, Noel parasını ve izin parasını belli bölümlerde tümden kaldırmayı hedefliyor. Böylece kısa sürede işçilerin yüzde 20 civarında ücret kaybıyla karşı karşıya kalması kesinleşirken diğer yandan işçilere hiçbir güvence verilmek istenmiyor. Siemens yöneticileri, "Biz de gelecekte ne olacağını bilemiyoruz. Ama bir şeyler yapmak zorunda olduğumuzu biliyoruz" diyorlar. Siemens geçtiğimiz yıl 2,45 milyar Euro net kâr etmişti.


DİĞER İŞÇİERDEN DESTEK Almanya'daki bütün Siemens fabrikalarında yapılan eylemlere çevre fabrikalardan destek geldi. Baden Württemberg'de yapılan eylemlere DaimlerChrysler (DC), Porsche, Bosch, Mahle gibi tekellerden işçiler de katıldı. "Siemens işçilerini yalnız bırakmayacağız" diyen işçiler ve sendika temsilcileri, "Siemens tekelinin önüne geçemezsek setler yıkılır ve bütün Almanya'da haklarımıza yönelik saldırılar artar" dediler. Bütün gözlerin Siemens'te olduğu bildirilirken, "Çalışma sürelerinin uzatılmasına izin vermeyeceğiz" denildi.

TEKEL DAYANIŞMASI Binlerce işçi Siemens işçileriyle dayanışmalarını eylemlere katılarak pratik olarak da gösterirken değişik tekeller de Siemens patronlarıyla dayanışma içinde olduklarını gösterdiler. MAN ve DC gibi tekeller çalışma sürelerini ücret karşılığı olmadan uzatma yoluyla üretim giderleri düşürmek zorunda olduklarını açıkladılar. Sendikaları da uyarmayı ihmal etmeyen tekel sözcüleri, "Almanya'nın üretim merkezi olarak korunması sadece işletmelerin değil aynı zamanda işçilerin de lehine olacak" dediler.

ÖNCEKİ HABER

Teşvik kıyağı kime gitti?

SONRAKİ HABER

Memura her yıl daha düşük zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...