18 Haziran 2004 21:00

Bunlar da hayalet cezaevleri!

Amerikan yönetiminin başta Irak ve Afganistan olmak üzere birçok ülkede gizli gözaltı merkezlerinde binlerce kişiyi tuttuğu ortaya çıktı. İnsan hakları savunucuları bu merkezlerin kötü muameleyi de beraberinde getirdiğini söyledi.

Paylaş
ABD'nin onlarca gizli gözaltı merkezinde binlerce mahkûmu tuttuğu bildirildi. Kamuoyundan gizli tutulan bu işkence merkezleri, Afganistan'daki bir Amerikan üssünde bir tutukluyu öldürdüğü için, CIA adına çalışan bir 'sivil ajan' hakkında dava açılmasıyla ortaya çıktı. ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, David Passaro (38) adlı ajanın, Haziran 2003'te Afganistan-Pakistan sınırı yakınlarındaki Amerikan üssü Asadabad'da, Abdül Veli adlı tutukluyu döverek öldürmekle suçlandığını söyledi. 21 Haziran 2003'te ölen Veli'nin, Asabadab'a düzenlenen bir roket saldırısının ardından yakalandığı ve sorgulanması sırasında Passaro'nun da bulunduğu belirtiliyor. Passaro, "19 ve 20 Haziran'daki sorgulama sırasında Veli'yi dövmekle ve kendisine büyük bir el lambasıyla defalarca vurmakla" suçlanıyor.

Onlarca işkence merkezi İnsan hakları örgütleri, ABD'nin 'yasal' cezaevlerindeki ihlallere dikkat çekerek, gözaltı merkezlerinin gizli tutulmasının iş-kenceyi kaçınılmaz kıldığını belirtti. ABD'nin bu gizli merkezleri sadece Irak ve Afganistan bulunanlarla sınırlı değil. Küba, Pakistan ve Ürdün'de bulunan merkezlerinin yanı sıra USS Bataan ve USS Peleliu adlı iki ABD gemisi de 'seyyar gözaltı merkezi' olarak kullanılıyor. Amerikan yönetiminin insan hakları savunucularının denetimine açmayı reddettiği işkence merkezlerinden biri de Pakistan'ın Afganistan sınırında Kohat bölgesinde. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün hazırladığı rapora göre bu merkezlerde tutuklara ne ABD yasalarına ne de uluslararası kanunlara bağlı kalınarak muamele ediliyor.

Rumsfeld'in itirafı Bu arada, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld bir Iraklı esirin, gözaltında tutulduğunun gizlenmesi yönünde talimat verdiğini kabul etti. Söz ko-nusu esirin, 7 aydır gizlice cezaevinde tutulduğu ve Kızılhaç heyetlerinden gizlendiği anlaşılmıştı.

UCM tartışması Öte yandan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Güvenlik Konseyi'ne, örgütün misyonlarında görevli ABD askerlerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden muaf tutulmasını sağlayan kararı, yenilememe çağrısı yaptı. Washington yönetimi ise BM misyonlarında görevli askerlerinin gelecekte de, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden muaf tutulmasını istiyor.

Sıkıyönetim olasılığı CIA ajanı olarak tanınan yeni Irak Başbakanı İyad Allavi, 'istikrarı' sağlama gerekçesiyle ABD askerlerini ülkede tutmak için sıkıyönetim ilan edebilecek. 30 Haziran'da "egemenlik devrinin" ardından güvenlik güçlerinin artırılacağını açıklayan Savunma Bakanı Hazem Şaalan, en azından 130 bin Amerikan askerinin 30 Haziran'dan sonra da ülkede kalacağını söyledi. Öte yandan, direnişçilerce kaçırılan Türkiyeli şoför Bülent Yanık ile bir Lübnanlı inşaat işçisi, serbest bırakıldı. Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Bakuba yakınlarında, ABD askerleriyle direnişçiler arasında çatışma çıktı. Çatışmada 2 direnişçi öldürüldü.


Pakistan'da kanlı aylar Pakistan İçişleri Bakanı Faysal Salih Hayat, son 18 ay içinde düzenlenen onlarca silahlı saldırıda 330'dan fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Bakan Faysal, saldırıların çoğunun Karaçi kentinde meydana geldiğini belirterek, "Çeşitli kentlerde 82 terörist saldırı kaydedildi. Bu saldırıların 62'si Karaçi'de düzenlendi" diye konuştu.Pakistan'da, Şii ve Sünni gruplar arasındaki çatışmaların yanı sıra, ordu birliklerinin aşiret bölgelerine yönelik kanlı operasyonlarında da büyük can kaybı meydana geliyor. Ülkedeki Batılılara karşı da birçok kez saldırı düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'i öldürmeye yönelik iki girişim başarısızlıkla sonuçlandı.

ÖNCEKİ HABER

Asya'da yeni dönem

SONRAKİ HABER

Entegrasyon forumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...