16 Haziran 2004 21:00

Yaşına inat...

"Yıllarca konuştuk, vurulduk. Vurulduk ama hala yürüyoruz" diye özetliyor 71 yıllık hikayesini Medine Kılıç. 22 yıldır yargılanan Devrimci Yol davası sanıklarının yanında masmavi gözleriyle gülümseyerek umut dağıtıyor herkese ve yaşına inat mücadeleden vazgeçmeyeceğini söylüyor.

Paylaş
Gözaltılar, işkenceler, faili meçhuller görmüş, yıllarca cezaevi kapılarında oğluna hasret yaşamış, 12 Eylül'ün postalları altında ezilmiş bir kadın Medine Kılıç. Yargıtay 11'inci ceza mahkemesi önünde, 22 yıldır yargılanan Devrimci Yol davası sanıklarına masmavi gözleriyle gülümseyerek umut dağıtıyor. 71 yaşındaki Medine Kılıç, "Yıllarca konuştuk vurulduk. Vurulduk ama hala yürüyoruz" diyor. Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi'ne gelen herkes önce onun yanına gidiyor, elini öpüyor. Devrimci Yol davası sanıklarının "Medine ablası", kendi tanımıyla "devrimci, aydın dimdik bir kadın." Yargıtay'ın koridorlarında küçük adımlarla yürüyor Medine Kılıç. Üzerinde pazen eteği var. Çantasına sımsıkı sarılmış. "Bütün duruşmalara gelirim, merak ederim" diyen Kılıç, çocuklarının barış için aydınlık günler için çalıştıklarını anlatıyor bize. 22 yılı "İnsanlar ölmesin diye mücadele ettik" sözleriyle özetleyen Kılıç, oğlu Atilla Kılıç'ın tutuklanması ile cezaevleriyle tanışmış. Oğlunun 10 yıl cezaevinde olduğunu idamla yargılandığını belirten Kılıç, barış için çalışan gençlerin hapislerde çürütülmesinden yakınıyor: "Çocuklar yıllardır idamla yargılanıyorlar. Kimse kötü muamele görmeyi haketmiyor. Onları hiçbir zaman yanlız bırakmadım, bundan sonra da bırakmayacağım. Elden ayaktan düşene kadar onlarla birlikte olacağım."

'Dönen dönsün...' Aydınların, gazetecilerin, devrimcilerin ölümlerini gördüğünü, her acıyı yüreğinde yaşadığını belirten Kılıç, yüzünde açan kocaman bir gülümsemeyle şöyle devam ediyor sözlerine: "Konuşacağım, susmayacağım. Herkes dönse ben dönmem. Herkes dursa ben durmam. Ben insanları seviyorum, yobazlığı değil. 22 yıldır yolları aşındırdık geldik. Daha ne diyeyim. Burdayım. Mücadele edeceğim." Duruşmanın başlamasıyla izleyiciler arasında yerini alan Medine Kılıç, duruşma esnasında iki elini kavuşturmuş dikkatlice avukatları dinliyor. Duruşma sonunda 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği idam kararını Yargıtay'ın bozması ile de sevinci gözlerinden taşıyor...

ÖNCEKİ HABER

Ağır İşler Yönetmeliği

SONRAKİ HABER

Irak'ta doğan demokrasi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...