16 Haziran 2004 21:00

İşgalcinin anketi kendini vurdu

ABD'nin finanse ettiği bir anketin sonuçları, işgal kuvvetlerinin Irak'ta istenmediğini yine gözler önüne serdi: Irakıların yüzde 80'i işgalin hemen bitmesini isterken yalnızca yüzde 1'i İşgal kuvvetlerinin güvenliği sağladığını düşünüyor.

Paylaş
Iraklıların kendilerini çiceklerle karşılamadığını kabul eden işgal kuvvetlerinin göstermelik kararları Iraklıları ikna etmeye yetmiyor. 'Yönetimin devrine günler kala' ABD Geçici Koalisyon Yönetimi'nin finanse ettiği Iraklılar tarafından yapılan ankette Iraklılar, işgalin bitmesini, askerlerin topraklarından gitmesini istedi. ABD'nin sponsor ettiği Sivil Toplum Araştırmaları ve Bağımsız Yönetim Enstitüsü adlı Iraklı araştırma grubu tarafından yapılan ankete katılan Iraklılar, Amerikan ve İngiliz askerlerinin Irak'ta hiçbir şekilde istenmediğini belirttiler.

İşgal bitsin, hemen! Ankete katılanlardan yüzde 80'i ne 'ABD sivil yöneticilerine' ne de koalisyon güçlerine güvendiklerini söyledi. Askerilerin gitmesi durumunda kendilerini daha güvende hissedeceklerini belirten Iraklılar, askerlerin gitmesi için gelecek yıl yapılacak seçimlerin beklenilmesini de istemiyor. Gözlemciler, anket sonuçlarının Irak sokaklarında işgalcilere duyulan nefretin verilere dökülmüş hali olduğunu kaydediyorlar. İşgal askerlerinin güvenliği sağladığını düşünen Iraklıların oranı ABD'nin anketinde bile yüzde 1'i geçemedi. Ancak Iraklıların tepkileri yalnızca işgal askerlerine değil. İşgalcilerle işbirliği yapan Irak polisine güven duyanların oranı yalnızca yüzde 18. Yorumcular, bu sonuçların ABD'nin Iraklılardan kurulu polis gücüyle ya da orduyla 'istikrarı' sağlama planının da başarısız olacağını gösterdiğini belirtti.

İşkence etkili oldu ABD'nin kamuoyuna açıklayamadığı bu anket sonuçlarını ele geçiren Newsweek adlı dergi, anket sonuçlarında nisan ayında ortaya çıkan işkence fotoğraflarının etkili olduğunu yazdı. Ankete katılanların yüzde 71'i fotoğrafların kendilerini şaşırttığını ancak işkencenin sadece Ebu Garip'le sınırlı olmadığını düşünüdüklerini kaydetti. Iraklıların yüzde 54'ü tüm Amerikalıların aynı şekilde davrandığını söylerken yüzde 61'i işkenceler nedeniyle kimsenin cezalandırılmayacağını düşünüyor. Irak'ın CIA bağlantılı Başbakanı İyad Allavi de halkın güveninden yoksun liderlerden. Henüz başbakan olacağı kesinleşmeden yapılan ankette, Allavi'nin başbakanlığına karşı çıkanların oranı yüzde 61. Rastgele seçilen 6 şehirde (Bağdat, Basra, Musul, Hillah, Divaniyah ve Bakuba)1.093 kişiyle yapılan ankete göre işgal güçlerine karşı savaşan Şii lider Mukteda El Sadr'a verilen destek arttı. Üç ay öncesine göre Sadr hakkında daha iyi fikirleri olan Iraklıların oranı yüzde 81.


Mağlubiyetin itirafı Dünyanın en gelişmiş silahlarına ve en kuvvetli askeri teçhizatına sahip Amerika Birleşik Devletleri ordusundan bir komutan, Irak Savaşı'nın askeri olarak kazanılamayacağını söyledi. Savunma Bakanlığı yetkililerine konuşan General Peter Schoomaker, istihbarat gücünün ve çatışmaların gösteriliş biçiminin sonuçta etkili olduğunu söylerken, artan direniş hareketleri ve Irak halkının Amerikan askerine yaklaşımı nedeniyle savaşın askeri olarak kazanılmasının mümkün olmadığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye doğal eczane

SONRAKİ HABER

Dezenformasyon terörü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...