15 Haziran 2004 21:00

Anma değil mücadele günü

Büyük işçi direnişi 15-16 Haziran'ın yıldönümü İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenen eylemlerle kutlandı. Eylemlerde, direnişin yıldönümünün, bir anma değil mücadeleyi yükseltme günü olduğu dile getirildi.

Paylaş
Sendikal hak ve özgürlüklerin kısıtlanmak istenmesine karşı 15-16 Haziran'da gerçekleştirilen büyük işçi direnişinin yıldönümü, İstanbul, Ankara ve İzmir'de "mücadele sözü" ile kutlandı. İstanbul Sendikalar Birliği (İSB), 15-16 Haziran 1970 yılında polisler tarafından vurularak öldürülen işçileri dün Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda andı. Sabah saatlerinde parkta buluşan İSB temsilcileri, Yaşar Yıldırım, Mustafa Bayram ve Mehmet Idak'ın öldürüldüğü yere karanfil bıraktılar. Sendikalar Birliği, öğle saatlerinde de Saraçhane Parkı'nda eylem düzenledi. "Haziran ruhuyla NATO'yu dağıtmaya", "Katil ABD işbirlikçi AKP", "İstanbul NATO'ya mezar olacak" sloganları ile Saraçhane'de toplanan işçilere, siyasi partiler de destek verdi. İSB Dönem Sözcüsü Kamil Kartal, büyük sermaye gruplarının çıkarları için toplumun genel çıkarlarını ayaklar altına alan AKP Hükümeti'nin Büyük Ortadoğu Projesini desteklediğini, Yerel Yönetimler Yasası, Kamu Yönetimi Temel Kanunu, 2821 ve 2822 sayılı Yasalar ve özelleştirmelerle saldırı planları yaptığını söyledi. Emekçilerin hükümete gereken yanıtı vereceğini söyleyen Kartal, "15-16 Haziran direnişlerinin isimsiz kahramanları bugünden fabrikalardan, işyerlerinden çıkarak NATO'nun işkenceci, istilacı katillerine Türkiye'yi dar edecektir" diye konuştu. Ankara'da DİSK'e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri, Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması düzenlediler. DİSK'liler, Türkiye işçi sınıfı hareketinin önemli dönemeçlerinden biri olduğunu ifade ettikleri 15-16 Haziran'ın anma değil, mücadelele, bilinç ve inançlarını pekiştirdikleri günler olduğunu dile getirdiler. DİSK Bölge Temsilcisi Mehmet Ali Akgün, 15-16 Haziran'da işçilerin tüm engellemelere, baskılara, ilan edilmiş sıkıyönetime rağmen eylemlerini sürdürdüklerini, iki güne damgasının vuran bir direniş gerçekleştirdiklerini hatırlattı. İşçi sınıfının hâlâ 12 Eylül'ün yasaklarını aşamadığını kaydeden Akgün, "12. Genel Kurulları'ndan aldıkları güçle her zorluğu aşabilecek ve işçi sınıfının beklentilerine yanıt veren bir örgüt yaratacaklarını" söyledi.

Günümüze taşınmalı DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nin çağrısıyla İzmir'de yapılan eylemde konuşan Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, 15-16 Haziran 1970'de, işçi sınıfının kendi haklarına yönelen tehdit karşısında direneceğini bir kez daha gösterdiğini söyledi. Çeltek, "15-16 Haziran'ın işçi sınıfı açısından en önemli öğretisi, örgütlülüğün sayıca büyüklüğü ne olursa olsun işçi sınıfının doğru önderlik etrafında kenetlenebilmesidir" dedi. "Bugün hâlâ 12 Eylül rejiminin yasaları aşılamamışsa, iktidarla birlikte karşımıza dikilen kimi işçi örgütlerinin bunda günahı büyüktür" diyerek Türk-İş ve Hak-İş'i eleştiren Çeltek, herkesin hak ve özgürlüklerden eksiksiz yararlandığı koşulları yaratmak, emperyalizmin kanlı ve kirli ellerine karşı barışı savunmak için mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. KESK'e bağlı bazı şubelerin de destek verdiği eylemde, "Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz", "Yaşasın sınıf dayanışması", "NATO'ya hayır" sloganları atıldı.

ÖNCEKİ HABER

PLATFORM HAYAL ÜRÜNÜYMÜŞ!

SONRAKİ HABER

Beyaz önlüklüler umuda yürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...