15 Haziran 2004 21:00

Erdoğan geriyor

Başbakan Erdoğan, barış için adım atılmasını isteyen DEHAP Genel Başkanı ve DEP'li milletvekillerini kastederek, "Herkes düşünce ufkunu bir kez daha gözden geçirmelidir.

Paylaş
DEP'li milletvekillerinin tahliyesini "devrim" ve "reform" olarak sunan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, barış için adım atılmasını isteyen DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve DEP'li milletvekillerine yönelik çıkışlarını sürdürüyor. AKP'nin Meclis Grubu'nda konuşan Erdoğan, verilen kararın konjonktürel ya da birileri istediği için değil, Türkiye'nin kendi kararı olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle devam etti; "Herkes düşünce ufkunu bir kez daha gözden geçirmelidir. Bugüne kadar bunun bedelini ödeyenler, sonradan çok pişman oldu. Legaliteyle illegaliteyi birbirine karıştırmak demokratik bir çıkış değildir. Kimse kalkıp hükümeti, illegal bir örgütle aynı kefeye koyamaz." Bu anlayış içinde olanlara düşünce ufuklarını bir kez daha gözden geçirmelerini tavsiye eden Erdoğan, ülkenin belli değerleri üzerindeki saygı çizgisini aşmanın barışa hizmet etmeyeceğini savundu. Erdoğan "Biz ilk gün söylediğimiz gibi, etnik, dini, bölgesel milliyetçiliğini karşısındayız. farklılıklarımız zenginliğimizdir. Bunun üzerinden siyaset yapmaya çalışanların hiç şansı yok" diye konuştu.

'İnsaf ediniz' "Enflasyonu yüzde 10'un altına niçin düşürdüysek, faizleri nasıl yüzde 20'lere düşürdüysek, ifade hürriyetinin önündeki engelleri aynı gerekçelerle kaldırma yoluna gittik ve kaldırdık" diyen Erdoğan, "Bunu eğer gözler göremiyorsa orada bir sıkıntı var demektir. Artık insaf ediniz. Alınan bu mesafeleri görmezden gelmek insafla bağdaşır bir şey değil ve kimse kalkıp da hükümeti bir illegal örgütle aynı kantara çıkarmasın. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini illegal bir örgütle aynı kantara çıkaramazsınız. Türkiye Cumhuriyeti hükümetini illegal bir örgütle aynı kantara çıkarma anlayışı demokrasiden nasibini almamama anlayışının tezahürüdür. Ondan sonra da dünyaya çıkıp demokrasi, demokratlık... Bunları kullanmanın hiçbir anlamı yoktur. Burada önce herkesin kendi düşünce okulunu yeniden gözden geçirmesi gerekir'' şeklinde konuştu.

NATO karşıtları marjinalmış! Konuşmasında OECD, İKÖ ve NATO zirvelerine de değinen Erdoğan, bunların Türkiye'de yapılmasının önemli olduğunu söyledi. NATO zirvesine karşı çıkan halkı da "marjinal çevreler" olarak suçlayan Erdoğan, şöyde dedi; "NATO zirvesi ile alakalı Türkiye'de bazı marjinal çevrelerin hangi tür gayretlerin içerisinde olduğunu görüyorsunuz. Bunların hiçbirisi barışa yönelik tasarruflar değildir. Barışa yönelik atılabilen adımlar değildir. Artık dünya, uluslararası anlaşmalar, uluslarası paktlarla barışa temel oluşturacaktır. Bunlardan apayrı bir anlayışı savunmanın gayreti içerisine girerseniz, bu geçmişteki SSCB'den kalma bir mantıktır ki bu mantık zaten gördüğünüz gibi iflas etmiştir. Bu ülkelerin çoğu bugün gördünüz gibi NATO içerisinde yer almaktadır. Bakınız nerelerden nerelere gelindi. Bu gidişin durdurulması söz konusu değil."


ŞIRNAK'TAN BARIŞ MESAJI DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın bölge gezisi devam ediyor. Dün Şırnak'ın Cizre ilçesinde düzenlenen mitinge katılan milletvekilleri, barış mesajı verdiler. DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile birlikte DEHAP ilçe binası önünde toplanan halka hitap eden Şırnak milletvekilli Orhan Doğan, barış ve kardeşlik istediklerini söyledi. Doğan, "Demokratik bir Türkiye yaratılana kadar emrinizde olacağız" dedi. Daha sonra Kürtçe bir konuşma yapan Leyla Zana ise "Güneşin ışınlarısınız. Siz bu toprakların çiçekleri, canımız, ciğerimiz, gözümüzsünüz. Sizin gözlerinizle gördük, sizin ayaklarınızla yürüdük. Gururumuz şerefimiz size ait" dedi.


Çatışmalar sürüyor: 2 kişi öldü Şırnak ve Tunceli'de çıkan çatışmada 1 asker ile 1 gerilla hayatını kaybetti. İki askerinde yaralandığı bildirildi. Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde Halk Savunma Güçleri (HPG) ile askeri güçler arasında çıkan çatışmada 1 asker öldü, 1 astsubay ile 1 erin de yaralandı. Yaralıların Şırnak Askeri Hastanesi'ne sevk edildiği belirtildi. Tunceli'de ise Pertek'e bağlı Kaçarlar köyünde çıkan çatışmada 1 gerillanın yaşamını yitirdiği öğrenildi. Ölen gerillanın "Ruş-hat"kod adlı Tuncay Keşkeş olduğu öne sürüldü. Tunceli'nin Ovacık ilçesinde de yer yer çatışmaların yaşandığı bildirildi. Bu arada bölge genelinde başlatılan operasyonların da sürdüğü belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

'Ana yüreği' beraat etti

SONRAKİ HABER

Kıraç'ta kimyasal tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...