15 Haziran 2004 21:00

'Ana yüreği' beraat etti

Bolu F Tipi Cezaevi'nde kalan oğlunun işkence gördüğünü anlatması ve kendisinden yardım istemesi üzerine oğlunun yaşadıklarını gazetemiz Evrensel'e anlattığı için hakkında "İşlenmemiş suçu işlenmiş gibi uydurarak atılı suçu işlediği" iddiasıyla dava açılan Sakine Tekelioğlu beraat etti.

Paylaş
Bolu F Tipi Cezaevinde kalan oğlunu ziyarete gittiğinde oğlunun adliye ve hastane sevkleri sırasında görevliler tarafından dövüldüğünü anlatması üzerine kaygılarını kamuoyuyla paylaşmak için oğlunun anlattıklarını gazetemiz Evrensel'e anlattığı için hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 283'üncü maddesi uyarınca "oğlunun ağzından konuyu araştırmadan aktarmak suretiyle işlenmemiş suçu işlenmiş gibi uydurarak atılı suçu işlediği" iddiasıyla dava açılan Sakine Tekelioğlu, Ankara 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmasında beraat etti. İfadesinde "6 senedir cezaevi kapılarındayım, oğlumu ilk defa öyle gördüm" diyen Tekelioğlu, davanın açılmasından bu yana hastalıklarının arttığını ve uyku uyuyamadığını söyledi. Ankara 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davada, savunma yapan Sakine Tekelioğlu, "Oğlumu Bolu F Tipi Cezaevi'nde ziyarete gittim. Duvara tutunarak yürüyebiliyordu. Sandalyeye oturmakta zorluk çekti. Elleri titriyordu" dedi. Oğlunun kendisine "Dövüldüğünü ve kötü durumda olduğunu" söylediğini ifade eden Tekelioğlu, oğlunun kendisinden yetkililere sesini duyurmasını istediğini anlattı. Tekelioğlu, hakimin "İşkence yapıldığını gördün mü" şeklindeki sorusuna ise "Ben onun perişan halini gördüm, başka bir şey görmedim. Ana yüreğim oğlumun halini gördü" şeklinde cevap verdi. Tekelioğlu, gördüklerini anlattığını, yalan söylemediğini ve kimseyi kasıtlı olarak suçlamayı düşünmediğini söyledi. Tekelioğlu, 6 senedir cezaevi kapılarında olduğunu ancak oğlunu ilk defa o şekilde gördüğünü sözlerine ekledi. Tekelioğlu'nun avukatı Avukat Ender Büyükçulha ise Tekelioğlu'nun ifadesine ek olarak İnsan Hakları Derneği'nin hazırladığı 2003 yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporu'nu mahkemeye sundu. Cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamelenin bilindiğini ifade eden Büyükçulha, "Gönül isterdi ki burada müvekkilem değil, bu işkenceyi yapanlar yargılansaydı" diye konuştu. Savcının Tekelioğlu'nun beraatini istemesi üzerine hakim, Tekelioğlu hakkında "Art niyeti olmadığı ve kasıtla bir kimseyi suçlamış olmadığı" gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Derdini Evrensel'e anlatmıştı Sakine Tekelioğlu, Ankara'da oturan bir ev kadını. Tekelioğlu, 2003 yılı Kasım ayında Bolu F Tipi Cezaevi'ndeki oğlu Kerem Özdikmenli'yi ziyaret etmeye gitti. Tekelioğlu, oğlunun görüşmede kendisine tecrite karşı açlık grevinde olduğunu, cezaevinde maruz kaldığı baskıları, 2003 yılı Ekim ayında hastane ve adliye sevklerinde infaz koruma memurları tarafından feci biçimde dövüldüğünü anlatması üzerine İHD Ankara Şubesi'ne başvurmuş ve oğlunun kendisine anlattıklarını gazetemize iletmiş ve bu bilgiler gazetemizin 17 Kasım 2003 tarihli sayısında haber olmuştu. Tekelioğlu, aynı zamanda Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve Adalet Bakanlığı'na başvurmuştu. Ancak, Bolu Cumhuriyet Savcılığı'nın konuyla ilgili başlattığı soruşturma, her nasılsa iki ay içinde "takipsizlik kararıyla" sonuçlandırılarak, cezaevi görevlileri aklanmıştı. Bu kararın hemen arkasından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sakine Tekelioğlu hakkında "Oğlunun ağzından konuyu araştırmadan aktarmak suretiyle işlenmemiş suçu işlenmiş gibi uydurarak atılı suçu işlediği" iddiasıyla ve gazetemizdeki haber delil gösterilerek cezalandırılmasını talep etti. Ancak Tekelioğlu ilk duruşmada beraat etti.


İddianame T.C. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık No: 2004/10978 Esas No: 2004/286 İddianame No: 2004/ Davacı: K. H. Sanık: Sakine Tekelioğlu- Mehmet ve Hacer'den olma 1946 doğumlu Kastamonu Merkez Karaevli Köyü nüfusuna kayıtlı olup halen Altınpark Mahallesi Tuğrulbey Sok. No: 8/4 Hasköy/Ankara adresinde mukim Suç: Suç Tasnii Suç Tarihi: 17.11.2003 Sevk Maddeleri: TCK'nun 283'üncü maddesi Hazırlık evrakının yapılan incelemesi sonucunda: Sanığın yasadışı terör örgütü KADEK üyesi oğlu Kerem Özdikmenli'nin hükümlü olarak Bolu F Tipi Cezaevi'nde cezasının infazına başlandığı, terör örgütü mensubu bulunan sanığın süresiz açlık grevine gittiği, Bolu F Tipi Cezaevi'nden 27.10.2003 tarihinde Bolu Devlet Hastahanesi'ne, 30.10.2003 tarihinde de Bolu Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevki sırasında Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 02.12.2003 gün ve Hz: 2003/3994 K: 2003/1920 sayılı takipsizlik kararında isimleri yazılı görevliler tarafından kendisine işkence ve kötü mumamele yaptıklarını iddia ettiği, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan soruşturma sonucunda olayla ilgili olarak yukarıda tarih ve sayısı yazılı Takipsizlik Kararı verildiği, dosya içindeki belgelerden anlaşılmıştır. Sanığın beyanına göre TBMM İnsan Hakları Komisyon Başkanı Mehmet Elkatmış'ın Bolu F Tipi Cezaevi ziyareti sırasında sanığın oğlu Kerem Özdikmenli'nin açlık grevini bıraktığına ilişkin beyanatının gerçeği yansıtmadığından bu haberi yalanlamak için İnsan Hakları Derneği'nde görüştüğü Süleyman isimli şahsın tavsiye ettiği üzere Evrensel Gazetesi'nin bürosuna giderek dayanağı dosya içinde bulunan gazete kupürü içeriğinden anlaşılacağı üzere "Beni döverek hastaneye götürdüler, muayene olmayı reddettim, ertesi gün ayakta duramayacak kadar kötüydüm, beni döverek adliyeye götürdüler" şeklinde oğlunun ağzından konuyu araştırmadan aktarmak suretiyle işlenmemiş suçu işlenmiş gibi uydurarak atılı suçu işlediği iddia, ikrar, yukarıda alıntısı yapılan gazete kupürü ve tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır. Sanığın yargılanmasının mahkemenizde yapılarak üzerine atılı suçtan yukarıdaki sevk maddeleri uyarınca cezalandırılması kamu adına talep olunur. 08.03.2004

Muhittin Kaya Cumhuriyet Savcısı

23961

ÖNCEKİ HABER

Gıdacılar New York'ta

SONRAKİ HABER

Erdoğan geriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...