15 Haziran 2004 21:00

AB'de zirve hazırlığı

17- 18 Haziran'da yapılacak Avrupa Birliği hükümet ve devlet başkanları zirvesini hazırlamak için Lüksemburg'ta bir araya gelen üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Avrupa Birliği Anayasası taslağı hazırlığını hızlandırdılar.

Paylaş
Anayasa metni tartışmalarında başını İtalya'nın çektiği bazı ülkelerin Avrupa'nın Hıristiyanlığına vurgu yapılması talebi ilgi çekti. Almanya ve İtalya ise AB üyesi ülkelerin ortak para birimi Euro'ya katılımındaki kriterlerin sertleştirilmesini istediler. Bu öneri Polonya ve Çek Cumhuriyeti tarafından tepkiyle karşılandı. Gayrisafi milli gelir ve dış borçlanma konusunda getirilmesi istenilen sertleştirmelerin ülkedeki ekonomik yaşamı daha da kötüleştireceğini belirten iki ülkenin bakanları, Almanya'nın bile bu kriterlere dayanamadığına dikkat çektiler. Dışişleri Bakanları, Anayasa metni ile ilgili birçok konuda karar almalarına rağmen 'hassas' diye nitelendirilen bazı konulardaki kararlar, devlet ve hükümet başkanları zirvesine bırakılacak. Bunların arasında AP'ye gönderilecek üye sayısının belirlenmesi de var.

Silahlanma ajansına yeşil ışık AB'nin yalnızca ekonomik ve toplumsal değil askeri bir güç de olması çabalarında önemli bir adım atıldı. İçişleri bakanları; savunma, araştırma ve silahlanma alanındaki kapasitenin artırılması için bir ajans kurulmasına yeşil ışık yaktılar. AB, ilk kez böyle bir yapıya kavuşuyor. Ajansın, Avrupalıların askeri gücünü artıracağı, üye ülkeler arasındaki eşgüdümü daha da geliştireceği belirtiliyor. Silahlanma ajansının kurulması, AB'nin yeni savunma politikası bakımından önemli bir aşamanın geçilmesi anlamına geliyor. Silahlanma ajansı kurulması, AB anayasası taslağında da öngörülüyor. Yıllık yaklaşık 15 milyon Euro bütçeye sahip olacak ajans, yılın ikinci yarısında kurulacak. Üyeler, geliştirmek istedikleri askeri projelerin yönetimini ajansa bırakabilecek. Yaklaşık 20 kişiyle kurulacak ajansta, 2005'te personel sayısı en fazla 80'e yükselecek. Bu arada AB liderlerinin zirvede AB'nin komisyon başkanını seçecek olmaları çekişmeli bir ortama neden oldu. Almanya ve Fransa'nın gözde adayı Belçika Başbakanı Verhofstadt. Serbest pazar konusundaki radikal görüşleri nedeniyle, 'Bebek Thatcher' adı takılan Verhofstadt, ABD'nin Irak politikası ve savaş karşıtları Fransa ile Almanya'nın tam desteğine sahip.

ÖNCEKİ HABER

'Filistin'den derhal çekilmeliyiz'

SONRAKİ HABER

Blair pişman değilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...