15 Haziran 2004 21:00

Tecrit duvarına devam

Dünya kamuoyunu Gazze Şeridi'nde bulunan Yahudi yerleşim yerlerinden çekilme planıyla oyalayan İsrail Başbakanı Ariel Şaron, diğer yandan da tecrit duvarının yapımını hızla sürdürüyor.

Paylaş
Filistinli yetkililer, İsrail'in Batı Şeria'nın iç kısımlarında bulunan Filistinlilere ait yüzlerce dönüm araziyi duvarın yapımı için istimlak ettiğini açıkladı. Filistinli kaynaklar, İsrail'in göstermelik olarak Batı Şeria'da birkaç bariyeri kaldırmasına rağmen Filistinlilere ait arazileri topraklarına katmayı sürdürdüğünü belirtti. Batı Şeria'nın merkezinde bulunan Ariel bölgesinde ise bariyerlerin yapımına devam eden İsrail, bölgeyi ikiye bölmeyi planlıyor. Bu bariyerlerin yapımı için Ariel'in komuşusu Azaviya köyünden 4.500 dönüm arazi İsrail tarafından istimlak edilecek.

Askerler protestoculara saldırdı Öte yandan, Kalkilya kenti yakınlarındaki El Zavye köyünde ise yüzlerce Filistinli İsrail'in Batı Şeria ile arasında inşa ettiği güvenlik duvarını protesto için gösteri düzenledi. Gösteriye bölgedeki İsrail askerlerinin müdahale etmesi sonucu çatışma çıktı. İsrail askerleri slogan atan kalabalağa göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle dağıtmaya çalıştı. Olayda göz yaşartıcı gazdan zehirlenen 30 Filistinlinin hastanelere başvurduğu bildirildi. Bu arada İsrail ordusu, Filistinlilerin daha serbest şekilde seyahat etmelerine olanak tanımak amacıyla Batı Şeria'da uygulanan kısıtlamaların azaltıldığı duyurdu.

İsrail'den kanlı cevap İsrail askerleri Filistin direniş örgütlerinin liderlerini hedef almaya devam ediyor. Nablus kenti yakınlarındaki Balata mülteci kampına düzenlenen füze saldırısında El Fetih'in askeri kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı'nın yerel lideri vuruldu. Halil Marshoud'un yanı sıra İslami Cihad üyesi Muhammed El Assi ile Awad Ebu Zeyd isimli iki Filistinli daha saldırda hayatını kaybetti. Saldırıdan yalnızca bir gün önce, El Aksa Şehitleri Tugayı, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesinin ardından eylemlerini durduracaklarını açıklamıştı. Üst düzey bir El Fetih yetkilisi, "İsrail bu saldırıyla sakinlik çabalarına noktayı koymuştur. Bundan sonra, hiçbir ateşkes anlaşması yetkililerin öcünü almak isteyen örgütü bağlamamaktadır" dedi. Öte yandan, İsrail askerlerinin Filistinli sandıkları İsrailli bir genci vurduğu bildirildi. İsrail ordu radyosundan yapılan açıklamada gencin İsraillilerin girmelerinin yasak olduğu bir bölgede bulunduğu için vurulduğu belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Düşlerini toprağa ekenler

SONRAKİ HABER

'Filistin'den derhal çekilmeliyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa