14 Haziran 2004 21:00

Riyad'da ölenler askeri mühendis

Suudi Arabistan'da geçtiğimiz hafta öldürülen Amerikalıların sıradan siviller değil, Amerikan silah tekelleri için çalışan askeri mühendisler olduğu ortaya çıktı.

Paylaş
Suudi Arabistan'da kaçırılan ve öldürülen Amerikalıların, sıradan siviller değil, ABD ordusuyla bağlantısı bulunan mühendisler olduğu ortaya çıktı. Suudi yetkililerin açıklamalarına göre, geçtiğimiz hafta rehin alınan ve öldürülen Amerikalıların askeri bağlarından ötürü özellikle seçildikleri açıklandı.

Askeri uzmanlar ABD Savunma Bakanlığı'nın en çok ihale verdiği şirket unvanına sahip Lockheed Martin Şirketi için çalışan Paul M. Johnson'ın ailesi, Amerikalı'nın cumartesi günü Riyad'da kaybolduğunu bildirmişlerdi. El Kaide bağlantılı olduğunu açıklayan bir örgüt, Paul M. Johnson'ı ellerinde buludurduklarını ve Amerikalı'ya ABD askerlerinin Ebu Garip'de ve Guantanamo'da mahkûmlara davrandıkları gibi davranacaklarını söylemişlerdi. Örgüt, Johnson'ın ABD'nin Ortadoğu'da kullandığı Apaçi helikopterleri üzerine uzmanlaşmış Suudi Arabistan'da bulunan dört kişiden biri olduğunu kaydetti. Lockheed Martin personeli olduğu belirtilen Johnson'ın Advanced Electronics Şirketi'nin Riyad Merkezi'nde çalıştığı öğrenildi. Bu şirket, Suudi hükümetinden bir dizi savunma ihalesi almıştı.

Ordu bağlantısı var Advanced Electronics Şirketi'nin başka bir çalışanı Kenneth Scroggs da evinin önünde silahlı saldırıya uğramıştı. Bu şirkete ABD ordusu tarafından 10 milyon dolar tutuarında Apaçi helikopter sistemlerini modernize etme ihalesi sunulmuştu. Geçtiğimiz hafta salı günü evine giderken vurulan üçüncü Amerikalı ise Vinnell şirketi için çalışyor. Bu şirket Suudi Ulusal Ordusu'nu eğitmek üzere bir proje hazırlıyordu. ABD'ye yakınlığı ile bilinen Suudi hükümetiyle işbirliği yapan bu Amerikan şirketlerinin görevlileri saldırıların hedefi oldu.

ÖNCEKİ HABER

Avrupalılar hükümetlerini uyardı

SONRAKİ HABER

ABD'nin yalan raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...