14 Haziran 2004 21:00

George Bush artık gitmeli

Afganistan ve Irak saldırıları nedeniyle tüm dünyada tepki toplayan Amerikan Devlet Başkanı George Bush gün geçtikçe yalnızlaşıyor.

Paylaş
ABD'de çok sayıda eski diplomat ve ordu komutanı, Bush yönetiminin izlediği dış politikayı, ulusal güvenliğe zarar verdiği gerekçesiyle bir deklarasyon hazırlayarak kınadılar. Amerikan haber kanalı CNN'e göre, Bush yönetimine sert eleştiriler yöneltilen deklarasyonu imzalayanların çoğunu, Cumhuriyetçi yönetimler tarafından atanmış askeri ve diplomatik görevliler oluşturuyor.

'Yanlış yoldayız' ABD eski Başkanı Ronald Reagan'ın ikinci döneminde Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcılığı ve eski Başkanlardan Bill Clinton döneminde Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Phyllis Oakley, deklarasyonun, ülkenin ulusal güvenliğinin geleceğine dair duyulan derin endişeden dolayı hazırlandığını kaydetti. Bush yönetiminin sona ermesi çağrısında bulunulan deklarasyonda, yerine bir adayın ismine yer verilmezken, Oakley "Yanlış yoldayız ve önemli bir değişikliğe ihtiyacımız var" dedi. Oakley, seçimlerde Kerry'i de desteklemeyeceklerini belirterek deklarasyonu yayınlama kararını kolay almadıklarını kaydetti.

Çarşamba günü açıklanacak Deklarasyonu imzalayanlar arasında, Başkan George Bush tarafından 1991 yılında İsrail'e büyükelçi atanan William Harrop da dahil olmak üzere 20 eski büyükelçinin de bulunduğu kaydedildi.Çarşamba günü kamuoyuna açıklanacağı kaydedilen deklarasyonun, 1991 yılında Ortadoğu bölgesinden sorumlu ABD Merkez Komutanı General Joseph P. Hoar ve 1985-1989 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı yapan emekli Amiral William Crowe Jr'ın da dahil olduğu pek çok ordu komutanı tarafından da imzalandığı ifade edildi. Deklarasyona imza koyanların, kendilerini "Değişim İçin Diplomatlar ve Ordu Komutanları" şeklinde adlandırdıkları belirtiliyor. Grubun yaptığı açıklamalarda Bush yönetiminin yalnış politikaları nedeniyle dünyanın birçok bölgesinde savaşlar çıktığı, silahlanmanın arttığı belirterek yönetimin AIDS ve çevresel sorunlarla uğraşmakta da başarısız olduğu vurgulandı.

ÖNCEKİ HABER

Belki seneye kentleşiriz...

SONRAKİ HABER

Avrupalılar hükümetlerini uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa