13 Haziran 2004 21:00

İstanbul'dan diyalog çağrısı

DEHAP, EMEP, SDP, Özgür Parti tarafından düzenlenen "Savaşa tecrit, barış için diyalog" mitinginde hükümete ve KONGRA-GEL'e "çift taraflı ateşkes ve diyalog" çağrısı yapıldı.

Paylaş
İstanbul'da binlerce kişinin katıldığı mitingte "barış için diyalog" çağrısı yapıldı. DEHAP İstanbul İl Başkanvekili Cemal Kavak, "Bu miting Diyarbakır'a, bölgeye mesaj olacak. Çünkü barışın savunucuları yola çıktılar" dedi. İstanbul'da DEHAP, EMEP, SDP, Özgür Parti tarafından düzenlenen "Savaşa tecrit, barış için diyalog" mitinginde hükümete ve KONGRA-GEL'e "çift taraflı ateşkes ve diyalog" çağrısı yapıldı. Binlerce kişinin katıldığı mitingde tahliye edilen eski DEP milletvekillerine "hoş geldiniz" mesajı gönderilirken, Kürt sorununun demokratik çözümü için devletin daha ciddi ve samimi adımlar atması gerektiği vurgulandı. Mitinge katılmak için gelenler Piyalepaşa Bulvarı'nda toplandılar ve polisin sıkı aramasından sonra alana alındılar. "Savaşa tecrit barış için diyalog", "Ateşkes için diyalog, Toplumsal barış için siyasi genel af", "NATO'ya geçit yok", "Kahrolsun emperyalizm yaşasın halkların kardeşliği" yazılı pankartların taşındığı mitingte, DEHAP İstanbul İl Başkanvekili Cemal Kavak ile Genel Başkan Yardımcısı Gazi Değirmenci, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılınçaslan, SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, Özgür Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Coşkun, ESP Sözcüsü Hülya Gerçek, İHD Başkan Yardımcısı Eren Keskin ile Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Doğan Erbaş birer konuşma yaptı. Konuşmasına "Bu miting Diyarbakır'a, bölgeye mesaj olacak. Çünkü barışın savunucuları yola çıktılar" diye başlayan DEHAP İstanbul İl Başkanvekili Cemal Kavak, eski DEP milletvekillerine "hoş geldiniz" dedi. Dillerin ve kimliklerin yasaklanmasıyla ülkenin ileriye gidemeyeceğini vurgulayan Kavak, AB'ye uyum sürecinde yapılan yasal düzenlemelerin halkın isteği doğrultusunda yapılması gerektiğini dile getirdi. Yapılan Kürtçe yayınlarla 80 yıllık bir yalanın bittiğini söyleyen Kavak, yayınların yarım saatle sınırlanmasını ise eleştirdi. Eski DEP milletvekillerinin tahliyesinin yeterli olmadığını, beraat etmelerini ve siyaset engelinin kaldırılmasını isteyen Kavak, Genelkurmay, AKP ve KONGRA-GEL'e "çift taraflı ateşkes" çağrısında bulundu. DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Gazi Değirmenci ise Irak'taki savaş, NATO ve ateşkes konularına değindi. Değirmenci, Irak'taki Kürtlerin düşman gibi gösterilmesini eleştirdi. 1998'de ilan edilen tek taraflı ateşkes sürecini hatırlatan Değirmenci, "Deniyordu ki bu kaos ortamında demokrasi sorununu çözemiyoruz. Peki 98'den bu yana barış için ne yaptınız?" diye sordu. Anadilde yayın ve DEP'li milletvekillerinin salıverilmesini yeni bir dönemin başlangıcı olarak yorumlayan avukat Doğan Erbaş da, bundan sonrasının halkın mücadelesine bağlı olduğunu söyledi.

NATO'dan çıkılsın Kürtlerin yıllardır yok sayıldığını ancak verilen mücadelelerin sonuç vermeye başladığını belirten EMEP Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılınçaslan, TRT'de verilen Kürtçe yayın ve eski DEP milletvekillerinin bırakılmalarının yıllardır süren mücadeleler ile kazanıldığına işaret etti. Kürt sorunun muhatabının Türkiye'de aranması gerektiğini dile getiren Kılınçaslan, katillerin NATO zirvesinde buluşacağına dikkat çekerek, NATO'dan çıkılmasını ve AKP'nin işbirliğinden vazgeçmesini istedi. 5 yıldır süren "ateşkes"ten AKP'nin ve egemenlerin faydalandığına dikkat çeken SDP Genel Başkanı Filiz Koçali de, "Barış ortamından yararlandılar ama karşılığını vermediler" dedi. AKP Hükümeti'ne seslenen Koçali, "Silahları susturun. Öcalan dahil tüm siyasi tutuklulara özgürlüklerini verin" diye konuştu. Özgür Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Coşkun, Türkiye'de barışın sağlanması için öncelikle Kürtlerin tanınması gerektiğini ifade ederken, ESP Temsilcisi Hülya Gerçek de AKP ve ABD'nin özgürlük ve demokrasiden anladığının tecrit, baskı, tecavüz ve işkence olduğunu söyleyerek Kürtlerin talepleri için sonuna kadar mücadele edeceğini vurguladı. İHD Genel Başkan Yardımcısı Eren Keskin ise, Diyarbakır'da ve İstanbul'da herkesin barış taleplerini yükseltmek için alanlarda olduğunu söyleyerek Kürt sorunun insan hakları sorunu değil ulusal bir sorun olduğunu söyledi. ESP, EHP, İşçi Hareketi, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK İstanbul Şubeler Platformu'na bağlı bazı sendikalar da mitinge destek verdiler.

ÖNCEKİ HABER

Bush karşıtı filme ünlüler destek verdi

SONRAKİ HABER

"NATO'ya karşı birleşelim"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...