12 Haziran 2004 21:00

Sakallı ŞAHMARAN

Demokratik Türkiye Girişimi'nin düzenlediği Masalların Düğünü adlı etkinlik sona erdi. Elbistan yöresinden derlenen "Heyfa Bıre (Kardeş İntikamı) adlı masalın sunumuyla 12 Mayıs 2004 tarihinde başlayan Masalların Düğünü, Dersim yöresinden derlenen Zaza masalı Saye Moro (Şahmaran) ile son buldu.

Paylaş
Demokratik Türkiye Girişimi'nin düzenlediği Masalların Düğünü adlı etkinlik sona erdi. Elbistan yöresinden derlenen "Heyfa Bıre (Kardeş İntikamı) adlı masalın sunumuyla 12 Mayıs 2004 tarihinde başlayan Masalların Düğünü, Dersim yöresinden derlenen Zaza masalı Saye Moro (Şahmaran) ile son buldu. Masalların okunduğu, Zazaca türkülerin söylendiği ve Dersim kültürü hakkında bilgilerin verildiği geceye gelen katılımcılar etkinliğin yapıldığı Seyr-i Mesel Tiyatro Atölyesini tıklım tıklım doldurdu.

Kültürel bellek Etkinliğin açılış konuşmasını yapan, "Masalların Düğünü" projesinin organizasyonunda yer alan müzisyen Metin Kahraman oldu. Kahraman, 8 dilde bir aydır gerçekleştirilen masal akşamlarında gözlediklerini kısaca katılımcılara aktardı. Kurmanc, Ermeni, Ezidi, Laz, Çerkes, Arap ve Türkmen masallarını bu projede paylaştıklarını belirten Kahraman "Biz bu etkinliklerde gördük ki Anadolu'da konuşulan 40 dilin yok sayılan 39'una soru sorduğumuz zaman Anadolu'nun belleğini tekrar oluşturabiliyoruz. Anadolu'nun bugüne kadar kesilmiş damarlarını yeniden açabiliyoruz" dedi. Kahraman "Masalların Düğünü" projesiyle "Nasıl bir Türkiye istiyoruz?" sorusuna yanıt aradıklarını ifade etti.

Erkek Şahmaran Kahraman'ın Saye Moro (Şahmaran) masalının özetini Türkçe olarak aktarmasının ardından sahneyi Seyr-i Mesel Tiyatro Atölyesi'nin oyuncularından Alişan Önlü aldı. Alişan Önlü teatral bir anlatımla masalı Zazaca olarak sundu. Masal, Anadolu'nun dört bir tarafında anlatılan Şahmaran'ın öykülerinden farklıydı. Dersim bölgesinden derlenen bu masalda Şahmaran, sakallı bir erkek olarak çıktı karşımıza.

Yaşlılardan Dersim Türküleri Masalın sunumunun ardından ise sahne sırası Dersim'den gelen yaşlılarındı. Yusuf Yıldız ve Zeynel Kahraman, ayrı ayrı verdikleri mini konserlerle hayli ilgi görürken sempatik tavırlarıyla da katılımcılara hoş vakit geçirdiler. Ozanlar yöresel bağlama teknikleri ile Dersim türkülerini sundular. Gecenin son programı ise Metin Kahraman'ın verdiği konserdi. Kahraman, Dersim kültürü ile ilgili bilgiler sunarak verdiği konserde yine bölge kültürü açısından önemli Düzgün Baba, Munzur Baba türkülerini söyledi. Kahraman'a sahnede akustik gitarda Serdar Keskin, neyde Mübin, yaylılarda ise Umut Kahraman ile Ahmet Tirgil, eşlik etti. Konserle son bulan etkinlikte katılımcılara bir Zaza yemeği olan Şiresoj sunuldu.


8 dilde 8 akşam yapıldı Demokratik Türkiye Girişimi, Anadolu ve Mezopotamya'nın derinliklerini gözler önüne sermek için "Her Dilden Masal Akşamları" adlı bir proje geliştirdi. Demokratik Türkiye Girişimi'ni destekleyen bir grup akademisyen, sanatçı, edebiyatçı, gazeteci ve aydınlar "Nasıl bir demokrasi istiyoruz?" sorusunun yanıtını Anadolu ve Mezopotamya halklarının sözlü tarihinin bir unsuru olan masallarla arayarak, bu toprakların masallarını Seyr-i Mesel Sanat Atölyesi'nde 8 ayrı etkinlikte buluşturdu. Etkinlik boyunca, Araplar, Kürtler, Türkler, Çerkesler, Lazlar, Ermeniler ve Ezidiler, masallarını anlattılar ve kültürlerine dair sunumlar yaptılar.

ÖNCEKİ HABER

'Hükümet görüşmeleri etkisizleştiriyor'

SONRAKİ HABER

Blair'in koltuğu sallanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...