12 Haziran 2004 21:00

Zam isteyen işçiye çıkış

Toplusözleşme görüşmelerini engellemek isteyen Castleblair patronları 8 işçiyi işten attı.

Paylaş
Toplusözleşme görüşmelerini engellemek isteyen Castleblair patronları 8 işçiyi işten attı. Kıraç'ta kurulu Castleblair fabrikasında çalışan işçiler, çıkışları protesto etmek için, perşembe ve cuma günü çay boykotu ve işyerinde alkışlı protesto eylemleri yaptı. İş yavaşlatma eylemi de yapan işçiler, önceki gün işyerine gelen DİSK/Tekstil Sendikası Genel Sekreteri Muharrem Kılıç, Genel Müdür Alan Clak ve İmalat Müdürü Ali Utkan Uluçay ile görüştü. Kimsenin atılmayacağı sözü verilmesine rağmen, Kılıç işyerinden ayrıldıktan sonra 5 işçi daha işten atıldı. Olaya tepki gösteren işçiler, akşam iş çıkışında patronları alkışlarla protesto ettiler. İşyeri Temsilcisi Adem Düz ile bir işçi jandarma tarafından gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılırken, işçiler atılanlar geri alınana ve talepleri kabul edilinceye kadar mücadele edeceklerini duyurdu.

Kurum kültürü! İşten çıkarılan işçilerin, "şirketin kurum kültürüne adapte olamadıkları" gerekçesiyle İş Kananu'nun 17/a ve 18. maddesi uyarınca atıldıkları öğrenildi. İşten atılan Serhat Çelik, işyerinde köle ve robot istendiğini belirterek, "Karın tokluğuna nefes almadan çalıştırılıyoruz. Bu örgütlülüğümüze ve sendikaya saldırıdır. Hakkımızı almak için ne gerekiyorsa yapcağız" dedi. Hafize Ateş işyerindeki birliğin kırılmak istendiğini belirtirken, Zehra Pehlivan tazminat ödememek için kısa aralıklarla işçi atmanın hesabının yapıldığını belirtti. İşyerine geri dönmek için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Zeynep Yalnız da, kimsenin birlikteliklerini bozamayacağını ifade etti. İşçiler Personel Müdürü Ali Küçüksönmez'in kendilerini tehdit ettiğini iddia ettiler.

Kölelik koşulları Marks&Spencer gibi ünlü markalarla çalışan Casleblair'da 310 işçi çalışıyor. Tekstil Sendikası'nda örgütlenerek bu yıl toplusözleşme masasına oturan işçiler 350-380 milyon lira arası ücret alıyor. Sigorta dışında herhangi hakları olmayan işçiler günde 10 saat kadar çalıştırılıyor. İşçiler 1 yıldır da zamsız çalışıyor. Personel açığı bulunan işyerinde, temizlik, kontrol, paketleme gibi işler işçilere yükleniyor. Performans uygulamasının olduğu işyerinde, bir model için bir rakam belirleniyor. Belirlenen rakamın yüzde 90'ı üstü üretim yapan işçiye haftalık 7.5 milyon prim ödeniyor. Bu rakam yüzde 80-90 arası olunca 2.5 milyona düşüyor. Fakat yüzde 60 altına düşmek yasak. Bunun altına düşene çıkış veriliyor. İşçiler, yüzde 20 zam, 4 ikramiye, sosyal yardım ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyor. Ancak patronlar işyerinde küçülmeye gidileceğini belirtiyor. Bu gelişmelerin ardından işyerindeki kumaşlar Merter'e taşınarak fason üretim yapılmaya başlandı.

ÖNCEKİ HABER

4688'de değişiklik taslağı hazırlandı

SONRAKİ HABER

'Hükümet görüşmeleri etkisizleştiriyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...