12 Haziran 2004 21:00

Pendik'te yıkım

Seçim öncesi gecekondu yapımına göz yuman AKP'li Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, bu evleri yıkmaya başladı.

Paylaş
Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, göreve geldikten sonra Kavakpınar'da 6, Ahmet Yesevi'de 3 ve Güllübağlar'da 1 evi yıktı. Yaşanan bu duruma tepki gösteren halk ise seçim döneminde oy karşılığı ev yapmalarına izin verildiğini söyledi. Halk, kendi evleri yıkılırken Pendik Belediye Meclis Üyesi İbrahim Cibinli'nin 6 katlı evinin yıkılmamasına da tepki gösterdi.

Her şey oy için AKP'li belediye başkanları seçim döneminde oy alabilmek için yapılmasına göz yumdukları evleri bir bir yıkıyor. Pendik Belediye Başkanı, göreve geldikten sonra Kavakpınar, Ahmet Yesevi ve Güllübağlar Mahallesi'ndeki evleri yıktı. Kavakpınar Mahallesi'nde yaşayan ve kısa bir süre önce evi yıkılan Tahir Yalçınkaya belediyeye kızgın. Yalçınkaya 'oy karşılığı' ev yapmasına izin verildiğini söylüyor. Seçim öncesi belediyede çalışan bir tanıdığının "Siz yapın göz yumarlar, biz belediye başkanıyla evinize oy istemeye geliriz. Evi yaptıktan sonra yıkmazlar" dediğini aktaran Yalçınkaya, evlerin o dönem yapıldığını ve hiçbir şey denilmediğini ifade etti. Evinin herhangi bir uyarı gelmeden yıkıldığını belirten Yalçınkaya, 4.5 milyar lira da para cezası aldığını söyledi. Yalçınkaya, mahallede bulunan evlerin hiçbirinin imar ve iskan planının bulunmadığını ve bu nedenlede ruhsat alamadıklarını dile getirerek defalarca belediyeye gittiklerini ancak sonuç alamadıklarını kaydetti.

Meclis üyesinin evi yıkılmadı Evleri yıkılan Özcan Özkan da ruhsat alabilmek için pek çok kere belediyeye gittiklerini ancak olumlu sonuç alamadıklarını anlattı. Bir fabrikada asgari ücret karşılığı çalıştığını belirten Özkan, kirada oturması halinde aç kalacaklarını söyledi. İstedikleri tek şeyin başlarını sokacak bir ev olduğunu dile getiren Özkan, konuşmasına şöyle devam etti: "Seçim öncesi yüzlerce ev yapıldı ruhsatsız. Kaynarca'da 6 katlı evler var. Onlar yıkılmıyor. Belediye görevlileri her hafta yıkım olacak, bütün kaçak binaları yıkacağız diyorlar. Ama bizim evin yıkıldığı gün, Pendik Belediye Meclis üyesi İbrahim Cibinli'nin 6 katlı evi yıkılmadı. Yıkım ekipleri oraya gittiler. Belediye Başkanı Erol Kaya geldi, yıkmadan gittiler."

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Aşı tartışması sürüyorÖzgül Yıldızer Türk Tabipler Birliği Halk Sağlığı Kolu'nun yaptığı bir araştırmanın sonucu olarak Türkiye'de ciddi anlamda aşı sıkıntısı çekildiğinin açıklanmasına Sağlık Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık yaptığı açıklamada aşı sıkıntısı çekilmediğini ve eksik malzemeler için ödenek gönderildiğini savundu. TTB Başkanı Füsun Sayek, "gönderildiği" söylenen ödeneklerin doğru kullanılıp kullanılmadığının da denetlenmesi ve açıklanması gerektiğini ifade etti. Geçtiğimiz günlerde TTB Halk Sağlığı Kolu, aşılamadaki sıkıntılar üzerine Türkiye'nin 7 bölgesinden 188 sağlık ocağında yaptığı araştırmaya göre, sağlık ocaklarının büyük kısmında aşı sıkıntısı yaşandığı, yaşanan eksikliğin sağlık ocaklarının yarısından fazlasında 3 haftadan fazla sürdüğü, yanı sıra araç, dezenfektan madde gibi konularda da sorun yaşandığı ortaya çıkmıştı. Sağlık ocaklarında sık sık yaşanan elektrik kesintileri yüzünden aşıların etkisini kaybetme riskinin arttığına, aşılanan çocuklarda aşının etkili olup olmadığının bilinemediğine dikkat çekilmişti. Yaşanan sıkıntıları aşının ithal olarak temin edilmesinden ve aşı tekellerinin rutin aşıları kâr getirmediği gerekçesiyle üretmediğinden kaynaklandığı belirtilen araştırmada, çözümün Türkiye'nin kendi aşısını kendi üretmesinden geçtiği ifade edilmişti. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, aşılama için geçen yıl 5 milyon 208 bin doz karma (DBT), 4 milyon 899 bin doz tetanoz, 3 milyon 823 bin doz erişkin difteri, 4 milyon 78 bin BCG, 4 milyon 20 bin doz hepatit B aşısı ile destek aşılama aktiviteleriyle birlikte 11 milyon 982 bin doz çocuk felci ve 18 milyon 202 bin doz kızamık aşısının dağıtıldığı bildirildi. Aşı ve enjektör alımları için bu yıl 52 trilyon lira kaynak ayrıldığı belirtilen açıklamada, 2003 yılı Ağustos ayı içerisinde ve aralık ayının ilk haftasında sadece dünyadaki DBT aşı üretimi ve satın alma sürecinde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla aşı dağıtımında kısa süreli aksama olduğu kabul edildi. Açıklamada, araç yetersizliğinde sıkıntı yaşanmaması için sadece geçen yıl toplam 859 milyar 950 milyon lira araç kiralama ödeneği ile buna ek olarak Dünya Bankası'ndan alınan 1 milyon dolar ödeneğin illere gönderildiği ifade edildi.

TTB'den tepki TTB Başkanı Sayek ise bakanlığın yaptığı açıklamaya cevaben gönderilen ödeneklerin kontrol edilip edilmediğinin denetlenmesi gerektiğini bildirdi. Ciddi miktarda ödenek gönderildiğinin savunulmasına karşın, yapılan araştırmada hâlâ birçok eksikliğin yaşandığının kaydedilmesine dikkat çeken Sayek, sağlık ocaklarında soğuk zincir sorumlusu bulundurmanın jeneratör olmadığı sürece anlamsız olacağını söyledi. Bakanlığın yaptığı açıklamada yaşanan elektrik kesintilerinin kısa süreli olduğunun söylendiğini ifade eden Sayek, açıklamanın aksine yapılan araştırmaya göre kesintilerin uzun sürdüğünü ve elektrik kesintisi karşısında soğuk zincir sorumlusunun bir şey yapamayacağını kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Kıraç'ta ilk icraat!

SONRAKİ HABER

İşkence sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa