12 Haziran 2004 21:00

Kıraç'ta ilk icraat!

Kıraç'ta çözüm bekleyen onlarca sorun varken, yeni Belediye Başkanı AKP'li Hamit Öncü'nün ilk icraatı maaşını artırmak oldu.

Paylaş
Yerel seçimlerin ardından yönetimleri el değiştirmeyen belediyeler kaldıkları yerden 'faaliyetlerine' devam ederken, parti değişikliğinin yaşandığı belediyelerde yeni planlar çıkartılıyor. Bu faliyetlerin ortak noktasını ise belediye yönetimlerinin öncelikle kendi maaşlarını artırma yoluna gitmeleri oluşturuyor. İstanbul'da seçim dönemi en çok tartışılan bölgelerden biri olan Kıraç Belediyesi'nin 10 Haziran tarihinde gerçekleştirilen belediye meclis toplantısı da, genel olarak belediye meclislerinin nasıl çalıştığının bir göstergesi durumunda. Sanayi havzasının ortasında kalan ve bir işçi beldesi olan Kıraç Belde Belediyesi, 3 dönem önce kuruldu ve son seçime kadar ANAPlı Sonnur Yalnızoğlu tarafından yönetildi. Gazetemize de sık sık yansıdığı üzere bugüne kadar 'bir tek çivi bile çakılmayan' Kıraç'ta yönetim, 28 Mart'ta yapılan seçimlerin ardından AKP'li Hamit Öncü'ye geçti. 15 üyeli Belediye Meclisi ise 7 AKP'li, 3 SHP çatısından seçime giren Demokratik Güçbirliği adayları, 2 CHP'li, 2 ANAP'lı, 1 DYP ve 1 de MHP'li üyeden oluşuyor. Belediye Meclisi'nde DYP ve MHPli üyeler ortak karar aldıkları için AKP ile birlikte çalışıyor.

3.5 milyar maaş Kıraç Belediyesi'nin 10 Haziran tarihinde gerçekleştirilen toplantısında, SHP hariç, diğer partilerin üyelerinin hiç sesinin çıkmaması söz konusu işbirliğini doğrularken, AKP tarafından önerilip, kabul gören ve hayli ilgi çeken kararlar özetle şunlar oldu: Belediye başkanının maaşı oybirliği ile 1.5 milyardan 3.5 milyara çıkarıldı. Tartışmalar sırasında, komşu beldelerden en az Kıraç kadar yoksul Yakuplu'nun belediye başkanının maaşı örnek verilerek miktarın 5 milyar olmasını önerenler de oldu. Maliye arazilerinin alım-satım yetkisi belediye başkanına verildi. Söz konusu karar, çoğu Hazine arazisi olan Kıraç'ta başkanın istediği araziyi serbestçe satması ve meclis denetiminin ortadan kalkması anlamına geliyor. Nihayetinde AKP tarafından verilen imar ile ilgili önergeler yine AKPlilerden oluşan İmar Komisyonu'na devredilerek, 15 Haziran günü yapılacak toplantıya ertelendi. Ayrıca yapı kullanma ruhsatı olmayan işyerlerine, imar planı tamamlanana kadar 'geçici ruhsat' verme kararı alındı. Ayrıca eğer işyerleri yıkılacak olursa sorumluluğun vatandaşta olacağına dair bir de belge imzalatılması kararlaştırıldı. Toplantıda, belediye başkanı eşi, çocukları ve anne babasının sağlık harcamalarının belediye bütçesinden karşılanması, belediye memurlarının derecelerinin değiştirilmesi, kültür, sanat ve spor komisyonu kurulması gibi kararlar da alındı.

Güçbirliği önergelerine ret Bir önceki haftadan devreden ve Demokratik Güçbirliği'nin belirlediği önergeler ise biri haricinde reddedildi. Kabul edilen önerge ise, Hadımköy yolundaki Kuruçeşme otobüs durağına üst geçit yapılmasını düzenliyor. Önergenin kabulünün ardından konuşan Belediye Başkanı Hamit Öncü, ilk geçidin nüfus yoğunluğu nedeniyle Kardeşkent'e yapılacağını, 'inşallah' Kuruçeşme'ye de geçit yapılacağını söyledi. 20'ye yakın insanın öldüğü ve mahallelinin eylem üstüne eylem yaptığı üstgeçit böylece 'belirsiz' bir tarihe kaldı. Demokratik Güçbirliği'nin 7 imza ile sunduğu ancak reddedilen önergeleri ise şu başlıklardan oluşuyordu:
  • Tapuların dağıtımının planlanması
  • Altyapı ve imar sorunlarının TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) odalarından yardım istenerek çözülmesi
  • Gençlik ve kadın kültür evleri kurulması
  • Sağlık ocağı kurulması
  • İşçilere hukuki yardım sağlanması
  • Halk Meclisi oluşturulması. Belediye meclisi üyesi Seyit Aslan toplantıda özellikle halk meclisi kurulması ve işçilere hukuki yardım sağlanması konusunda ısrarcı olurken, bu öneriler denetimin zaten var olduğu, hukuki yardımın da sendikaların görevi olduğu gerekçeleriyle reddedildi. Meslek kursu yeter! Yoksulluk fonu oluşturulması önergesi sanayicilerin 500 öğrenciye burs vereceği; kadın ve gençlik kültür evlerinin açılması talebi ise Kıraç'ta Teknoloji Vadisi kurulacağı ve burada açılacak kurslarla gençlerin sanayiye kazandırılacağı, bunun da kültür evinin yerini tutacağı gibi yersiz gerekçelerle geri çevrildi. Böylece, Kıraç'ın dışını görmeyen, sinema, tiyatro, konser bilmeyen Kıraçlı gençlerin ve kadınların kültürel ve sanatsal aktivitelere katılabilmeleri, 'meslek kursuna' indirgendi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Ateşkese devam çağrısı

    SONRAKİ HABER

    Pendik'te yıkım

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...