11 Haziran 2004 21:00

Tamek işçileri direniyor

Eski Gemlik Yolu'nda bulunan meyve suyu fabrikası Tamek'te, çalışma koşullarının düzeltilmesi için Öz Gıda-İş'e üye olan ve işten atılan işçi- ler fabrika önünde direnişe geçti.

Paylaş
Eski Gemlik Yolu'nda bulunan meyve suyu fabrikası Tamek'te, çalışma koşullarının düzeltilmesi için Öz Gıda-İş'e üye olan ve işten atılan işçi- ler fabrika önünde direnişe geçti. Sendikalaşma çalışması iki ay önce başlamış ve 110 işçinin 81'i üye olmuştu. Bunun üzerine patron 7-8 Nisan tarihlerinde 46 işçiyi işten attı. Kalan işçiler ise daha sonra çalışma koşullarının iyileştirilmesi için fabrika yönetimine dilekçe verdiler. Patron bu kez de "işyerinde grev yaptılar" iddiasıyla 14 işçiyi kıdem tazminatlarını vermeden kapı önüne koydu. İşçiler patronun sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yaptığını bildirildi. Hükümetin yaşananlara seyirci kaldığını söyleyen Öz Gıda-İş Genel Teşkilat Sekreteri Abdulkadir Çelebioğlu, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Haklar gasp edildi Fabrikada çalıştığı 7 yıldır sadece asgari ücretin biraz üzerinde para aldığını anlatan Cevat Yılmaz, sosyal haklarının olmadığını, yakacak ve izin paralarının ise kaldırıldığını anlattı. Fazla mesaiye zorlandıklarını söyleyen Yılmaz, sendikalı olarak çalışmak ve insanca yaşamak istediklerini dile getirdi. Mustafa Aslan ise 14 yıllık işçi. Fabrikanın önünde sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Aslan, destek istedi. 15 yıllık işçi İsmail Topaloğlu, "Patronumuz kendisini yasaların üstünde görüyor. Bizler anayasal hakkımızı kullandık, emeklerimiz hiçe sayılarak işimize son verildi" diye tepki gösterdi. İki aydır işsiz olduğunu ve eve ekmek götüremediği için çocuklarının yüzüne bakamadığını anlatan Topaloğlu, haksızlığın sona ermesi için ilgili kurumları göreve çağırdı. Selim Akan ise patronun işten atma gerekçesinin doğru olmadığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İşgalci kölelik dayatıyor

SONRAKİ HABER

BOSSA'da da işe iade

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...