11 Haziran 2004 21:00

Türkiye suça ortak edildi

'Demokratik ortak' sıfatıyla Büyük Ortadoğu Projesi'ne katılan Türkiye, Amerika'nın yeni katliamlarına da ortak edilmiş oldu.

Paylaş
Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP) "demokratik ortak" sıfatıyla katılan Türkiye, Amerika'nın yeni katliamlarına da ortak edilmiş oldu. Erdoğan'ın övünerek açıkladığı "demokratik ortaklık" çerçevesinde Türkiye'ye önemli görevler düştüğünü söyleyen ABD Başkanı George Bush, Ortadoğu'nun özgürlük isteğini, kendilerinin de bunu onlara vereceğini savundu. Sanayileşmiş 7 ülke ve Rusya'dan oluşan G-8 (Sekizler Grubu) ülkelerinin ABD'de düzenlenen zirvesinde basın toplantısı düzenleyen Bush, Türkiye'nin de Amerika'nın yeni işgal planlarına ortak olduğunu açıkladı. Bush, "Bu yıl G-8 ülkeleri ve Türkiye, ortak bir hedef etrafında toplandı, enerjilerini ve devletlerinin kaynaklarını, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde özgürlük ivmesine destek için kullandı" ifadesiyle, Türkiye'nin G-8 ülkeleriyle birlikte, Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki yeniden yapılandırmaya katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı. Bölgedeki liderlerle birlikte çalışarak geniş Ortadoğu bölgesinde ortak bir gelecek için "İlerleme için ortaklık" mekanizmasını oluşturduklarını savunan Bush, bu ortaklığın, insan onuru, özgürlük, demokrasi, hukuk kuralları, ekonomik fırsatlar ve sosyal adaletin ilerlemesine katkı sağlayacağını iddia etti." Saddam sonrası Irak'ın bölgede değişimin katalizörü olabileceğini belirten Bush, "Bu ülkenin halkının bizim yardımımıza ihtiyacı var ve bizim yardımımızı alacaklar" diye konuştu. Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bush ile Kuzey Irak'taki PKK varlığı konusunu görüştüklerini ve Bush'un, bu konuda hassasiyetin bir program içinde devam edeceğini söylediğini belirterek, ABD'den somut adımlar beklediklerini bildirdi. ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan'ın resmi cenaze törenine katılmak üzere Washington'a gelen Erdoğan, bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Bir şey olacak mı, ABD'den somut girişim bekliyor musunuz" sorusuna karşılık, "Bekliyoruz. Bundan sonra ABD'nin bu konuda somut bir uygulama göstermesi lazım" diye konuştu. Erdoğan, belli bir takvim bulunmadığını da ifade etti.

"İsrail'i eleştirmedim" Georgia'daki G-8 zirvesinde İsrail'e yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "İsrail'e yönelik bir eleştirim yok. Benim eleştirim yönetime yönelikti. Bizim İsrail ile ilişkilerimiz, gerek ekonomik, gerek siyasi ve ticari olarak devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Ama şu anda yönetimin özellikle, dünyadaki Musevilere yönelik olumsuz tavırları olduğunu görüyorum ve bu yanlış politikalar, antisemitizmi dünyada güçlendiriyor" ifadesini kullandı.


NATO'NUN IRAK'TA GÖREV ALMASINA KARŞI ÇIKTILAR Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun Irak'ta rol oynamasına itiraz etti ve "BM'nin daha fazla müdahil olmasını"istedi. G-8 ülkelerinin Amerikan Sea İsland adacığında dün gece sona eren toplantısından sonra basın toplantısında konuşan Putin, "NATO'nun düşmana ihtiyacı var. Eskiden böyle bir düşmanı da vardı. Belki bugün de düşman arıyorlar. Irak'ta, esas rol NATO'ya değil, BM'ye verilmeli" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da, NATO'nun Irak'a müdahalesine karşı çıktı ve bunun "büyük risk" yaratacağını söyledi. Chirac, "Böyle bir şeyi kabul edemeyeceğimizi açıkça söyledik" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Açıkhava'da Müzeyyen Senar gecesi

SONRAKİ HABER

Bush için suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...