11 Haziran 2004 21:00

Seçmenden Blair'e tokat

ABD ile Irak işgalinde ortak olan Tony Blair'in İşçi Partisi, yerel seçimlerde hezimete uğradı. Parti, 228 belediye meclisi sandalyesi kayberek ancak üçüncü olabildi.

Paylaş
Avrupalı seçmenler, Irak işgaline destek veren hükümetlerden yerel seçimler ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hesap sordu. İngiltere'de Avrupa Parlamentosu yerel seçimlerde büyük oy kaybına uğrayan iktidardaki İşçi Partisi, 228 belediye meclisi sandalyesini kaybetti. Hollanda'da da işgal destekçisi koalisyonu oluşturan partiler ağır oy kaybına uğradı.

Üçüncü parti İngiliz İşçi Partisi'nin, seçimlerden üçüncü parti olarak çıktığı açıklandı. Muhafazakâr Parti'nin 102 sandalye kazandığı belediye meclisi seçimlerinde, Liberal Demokrat Parti 85 belediye meclisi sandalyesi kazandı. İşçi Partisi, birçok yerde belediye meclislerindeki çoğunluğunu kaybetme tehdidiyle karşı karşıya. Analistlere göre, Muhafazakâr Parti'nin yüzde 38'lik oyla birinci olması, ikinci sıraya oyların yüzde 30'unu alan Liberal Demokrat Parti'nin gelmesi, iktidardaki İşçi Partisi'nin de yüzde 26 ile üçüncü parti durumuna düşmesi bekleniyor.

Kalelerini kaybetti Siyaset yorumcuları, İşçi Partisi'nin bugüne kadar kaleleri olarak bilinen Bassetlaw, Burnley, St. Halens, Oxford, Ipswich, Swansea ve Hastings gibi yerlerde meclis çoğunluğunu yitirmesini sürpriz olarak nitelediler. Muhafazakâr Parti'nin Trafford, Tamworth, Swindon, Berntwood, Rossandale, Worthing ve Eastbourne gibi yerlerde çoğunluk kazanmasının da beklenmeyen bir gelişme olduğu belirtiliyor. Yerel seçimlerde ağır yenilgi alan Başbakan Tony Blair, seçimlere Irak işgalinin gölgesinin düştüğünü kabul etti. Sandık başına giden seçmen sayısının da oldukça düşük olduğu seçimlere dair açıklama yapan Kültür Bakanı Tessa Jowell, "Oy kullanmama yoluyla gösterilen güçlü bir tepki var. İnsanların bize ne demeye çalıştığını görmeliyiz" diye konuştu.

AP'ye tepki oy topladı Hollanda'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde de, koalisyonu oluşturan hükümet partileri oy kaybına uğradı. 27 AP üyesinin belirlendiği seçimlerde, yalnızca Sosyal Demokrat İşçi Partisi ile Sosyalist Parti üye sayılarını artırabildi. Koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Parti yüzde 3 oy kaybına uğrarken, Sosyal Demokrat İşçi Partisi oyunu yüzde 5 artırarak yüzde 24'e, üye sayısını da 6'dan 7'ye çıkardı. Koalisyonun ikinci büyük ortağı Liberal Parti de yüzde 6 oy kaybına uğradı ve üye sayısı 6'dan 4'e düştü. Küçük partiler ise önemli oranda oy kazandı. İrlanda'da ise, AP seçimleri dün yapıldı. Seçmenler ayrıca, yabancıların İrlanda topraklarında doğan çocuklarının doğrudan İrlanda vatandaşı kabul edilip edilmemesine karar verecek.


Siyonist lobi işbaşında Fransa'da AP seçimlerine Filistin destekçisi bir platform ile katılan insan hakları savunucuları, siyonist lobi tarafından kuşatmaya alındı. Yahudi lobi örgütleri, kendilerine bağlı medya kuruluşlarını da kullanarak, Filistin destekçilerini "Fransa'ya tehdit" olarak göstermeye çalışıyor. Adayların seçim afişleri yırtılıyor, boyanıyor veya üzerine hakaretler yazılıyor. Bir grup Fransız aydın, AP seçimleri öncesinde "Euro-Filistin Listesi"ni ilan etmişlerdi. Bu liste, Filistin sorununun çözümünü Avrupa gündeminin baş sırasına oturtmayı hedefliyor. Listeden aday olanlar, AB'nin İsrail'e tam bir ekonomik-siyasi boykot uygulamasını talep ediyorlar. Fransa'daki siyonist lobinin önde gelen isimlerinden Michel Gurfinkiel, listenin "Yahudi düşmanlığı" üzerine kurulduğunu öne sürdü. Gurfinkiel, Yahudi radyosuna yaptığı açıklamada, listenin bayrağındaki yeşil rengin "İslam rengi" olduğunu söyledikten sonra, bu kişilerin terörü desteklediklerini iddia etti. Siyonist lider, listeye oy verilmesi halinde Avrupa'da terörist saldırıların artacağı iddiasında da bulundu. Buna karşılık, Filistin dostları salı günü Paris'in güneyinde büyük bir eylem gerçekleştirdi. 5000'den fazla kişinin katıldığı eylemde, siyonist lobinin karalama kampanyası protesto edildi. Listeye destek veren isimler arasında, İsrail politikalarına karşı mücadele veren ilerici Yahudi aydınlar da bulunuyor.


AVUSTRALYA'YA BASKI Amerikalı yetkililer, bu yıl iktidara gelmesi halinde Irak'taki Avustralya askerlerini çekeceği sözünü veren Avustralya'nın muhalefetteki İşçi Partisi'ne baskı yapıyor. ABD Başkanı George W. Bush'tan sonra Dışişleri Bakanı Colin Powell ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage da, İşçi Partisi lideri Mark Latham'ın Irak'taki Avustralya askerlerini çekme vaadini kınadı. Armitage, Avustralya'nın Irak'tan asker çekmesinin, "53 yıllık ABD-Avustralya ittifakını riske atacağını" söyleyerek tehdit savurdu. Powell da, Latham Avustralya askerlerini çekerse bunun ittifak için "siyasi bir felaket" olacağını söyledi. Ancak Latham, bu tehditler karşısında fikrini değiştirmiş görünmüyor. Latham, dün radyoya yaptığı açıklamada, "Avustralya-ABD ittifakını destekliyoruz, ama bunu üzerimizdeki bir damga gibi görmüyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çeltiğe can verenler

SONRAKİ HABER

İşkencecilerin iğrenç yarışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...