06 Mart 2011 12:39

Darbezedelerin gözü Meclis’te

YÜKSEK Askeri Şura (YAŞ) kararıyla TSK’dan çıkartılan askerlere kısmi hak iadesi öngören tasarı bu hafta önce AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda, ardından Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na geçici bir madde ekl

Darbezedelerin gözü Meclis’te
Paylaş

YÜKSEK Askeri Şura (YAŞ) kararıyla TSK’dan çıkartılan askerlere kısmi hak iadesi öngören tasarı bu hafta önce AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda, ardından Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini öngören tasarı, Sözleşmeli Erbaş ve Er Tasarısı’yla birlikte temel kanun olarak ele alınacak.

Meclis Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen tasarıya göre 28 Şubat sürecinde YAŞ kararıyla ordudan çıkartılan subay ve astsubaylar Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyona başvuracak. Komisyonda başvurusu kabul edilenler, sivil kamu kurumlarında açılacak araştırmacı kadrolarına atanacak, emekliliği hak edenlere emsalleriyle aynı rütbe üzerinden emeklilik hakkı tanınacak. Başvurusu kabul edilmeyenler ise Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM)’nde dava açabilecekler.  

AYRIMCI TASARININ KAPSAMI GENİŞLEYECEK

Tasarı, sadece “28 Şubatzede” askerleri kapsaması, 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde kararnamelerle atılan askerleri kapsam dışı bırakması, ayrıca başvurunun komisyonda kabul şartını getirmesi nedeniyle hem 28 Şubat, hem de 12 Mart ve 12 Eylül’de mağdur olan askerlerin sert tepkisine yol açtı. Yapılan eleştirilerde darbe mağdurları arasında ayrımcılık yapılmasının “darbelerin açtığı yaraları sarma” sözüyle bağdaşmadığı vurgulandı. Tepkiler 28 Şubatzede askerleri bir araya getiren Adaleti Savunanlar Derneği ASDER tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan’a iletildi. Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede Başbakan Erdoğan, tasarının koordinatörü AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’a tasarının kapsamının genişletilmesi talimatını verdi. Bozdağ’ın aynı yönde kanun teklifi hazırlayan CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır’a verdiği bilgiye göre, tasarıda öngörülen değişiklikler bu hafta önce AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu’nda görüşülecek, ardından değişiklik önergeleriyle Meclis Genel Kurulu’nda tasarıya eklenecek. Tasarının kapsamının genişletilmesi, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin mağduru askerlerin de tasarı kapsamına dahil edilmesi konusunda sıkıntı bulunmadığını ifade eden Bekir Bozdağ, “mahkeme kararı olmadan atılanlar” için hak iade edilirken adli suçları ayırt edecek bir çerçeve çizmekte sıkıntı çektiklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksek yargı da seçime kilitlendi

SONRAKİ HABER

Yoksul düşmanlığı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...