10 Haziran 2004 21:00

'Uzun süreli yayın istiyoruz'

Kürtçe yayını izlemek için Serhat Kültür Merkezi'nde toplanan Vanlılar, diğer diller gibi uzun süreli yayın istediklerini dile getirdiler.

Paylaş
TRT 3 ve Radyo-1'den Kürtçe yayın yapılması, yetersiz bulundu. Kürtçe yayını izlemek için Serhat Kültür Merkezi'nde toplanan Vanlılar, diğer diller gibi uzun süreli yayın istediklerini dile getirdiler. Van Kürtçe Dil Kursu'nun Müdürü Hasan Güven, Türkiye'nin çok kültürlü ve çok dilli bir ülke olduğunu belirterek, "Zamanla kültürler ve diller yok edildi. Ancak demokratik dayatmalar sonucu bazı adımlar atıldı. AB ve hükümetin adım atması ile yasa çıktı. Ancak bu yasanın muhataplarına sorulmadan çıkarılması üzücüdür" dedi. "Bu yasa Kürtlerin taleplerini yerine getirmeyecektir" şeklinde sözlerine devam eden Güven, yayında üç temel harfin kullanılmadığına dikkat çekti. Güven, yayın yönetmeliğinin AB'yi yanıltmak için çıkarıldığını dile getirdi.

Yayın sembolik Gülseren Demir ise kültürel haklar çerçevesinde yapılan yayını yeterli görmediğini söyledi. Yayının uzman kişiler tarafından yapılmadığını kaydeden Demir, "Bu işi kendi kültürünü taşıyan insanların yapması lazım" dedi. Yapılan yayının sembolik olduğunu belirten Demir şöyle devam etti; "Radyoda 06:10, 06:45 arası yapılan yayın tamamen yapmış olmak için yapılıyor. 30 dakikalık televizyon programı da öyle." Türkçe bilmediği için tercüman yardımıyla açıklama yapan Raziye Kızıl da, yayının 30 dakika olmasının yetersiz olduğunu dile getirdi. Kızıl, "Biz de diğer diller gibi uzun süren yayınlar yapılmasını istiyoruz. Kürt dili bir halkın dili. Yarım saat yayın yapılması kısıtlı" diye konuştu.


ÜLKÜCÜLER YİNE TAHAMMÜLSÜZ Ankara Ülke Ocakları üyesi bir grup, farklı dil ve lehçelerde yayın kapsamında TRT'den Kürtçe yayın yapılmasını protesto etti. Grup, öğle saatlerinde Sakarya Caddesi'nde toplanarak tekbir getirdi. "Türk'e uzanan eller kırılsın", "Çuval değil, kefen giyeriz", "Tayyip şaşırma, sabrımızı taşırma", "Kahrolsun PKK, inadına Türkçüyüz" sloganları atan grup adına açıklamayı Ankara Ülkü Ocakları Başkanı Nuri Alıcı yaptı. Alıcı, hükümetin aldığı direktifler konusunda Türkiye'yi parçalamaya yönelik uygulamalarına TRT'yi de kullanarak devam ettiğini savundu.


TRT'nin Arapçası tepki topladı

Ramazan Oktay Pazartesi günü Arapça yayın yapan TRT, Siirt'te tepki topladı. Siirt'te yaşayan çok sayıda Arap vatandaş, TRT'deki Arapça'yı anlamadığını dile getirirken; yerel gazete Sonsöz, Arapça yayını "Anlaşılmadı" ifadesiyle manşetine taşıdı. Mehmet Güneş adlı esnaf ise "Bu yayın Türkiye dışında yaşayan Araplar için yapılmış. Ne Siirt ne de Maraş, Urfa ve Mardin'de yaşayan Araplar yayını anladı. Hiç yapılmasaydı daha iyi olurdu. Büyük bir sabırsızlıkla bekliyorduk. Ama hayal kırıklığına uğradık" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Tahliyeler çözüme katkı olsun

SONRAKİ HABER

Adli Tıp güvenilmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa