10 Haziran 2004 21:00

PETKİM yeniden satışta

Maliye Bakanı Unakıtan, PETKİM'in yeniden satışa çıkarılacağını açıklarken, yapılan satışlardan devletin kasasına ancak 468 milyon dolar girdiğini söyledi.

Paylaş
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yeterli teklif alınamadığı gerekçesiyle iptal edilen PETKİM'i ikinci bir takvim süreci sonunda satacaklarını açıkladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda dün yaptığı basın toplantısında Bakan Unakıtan, yeterince özelleştirme yapamadıklarından yakınarak, özelleştirmenin hükümetlerinin yapısal ve ekonomik programlarının en önemli ayağı olduğunu, kararlılıkla yürüteceklerini söyledi. Özelleştirmenin Türkiye'nin yararına, karşı çıkmanın da Türkiye'nin yararına karşı çıkmak olduğunu öne süren Unakıtan, "Özelleştirmede kararlıyız" diye konuştu. Unakıtan, yerli ve yabancı sermayeye, TÜPRAŞ'ın ihalesinin iptali ile yaşadıkları şoktan kurtuldukları ve özelleştirmede kararlı oldukları mesajı vermeye çalıştı. 2004'ün ilk yarısında öngördükleri özelleştirme ihalelerinin tamamına yakınını gerçekleştirdiklerini belirten Unakıtan, 2004 yılı başından itibaren 2.3 milyar dolarlık ihale yaptıklarını, sözleşmeleri imzalanan, devir işlemleri tamamlanan kuruluşların özelleştirme bedelinin 711 milyon dolar olduğunu anlattı. Unakıtan bu satışlardan devletin kasasına ise ancak satışların 3'te 1'i olan 468 milyon dolar girdiğini belirterek, bakiye alacakların ise teminatları alınarak vadeye bağlandığını belirtti. Unakıtan PETKİM ihalesinin sonuçlandırıldığını, ancak alıcının probleminden dolayı satılamadığını ifade ederek, "Şimdi ikinci bir takvimde kuruluşu satacağız" dedi.

20 yıldır çiğnenen sakız Özelleştirmenin 20 yıldır gündemde olduğunu, ancak istenen mesafenin kat edilemediğini, gecikildiğini belirten Unakıtan, özelleştirmeyi "20 yıldır çiğnen bir sakız"a benzeterek, bir an önce sonuçlandırılmasını istedi. Unakıtan, "özelleştirmeye ideolojik ve kategorik olarak bakıp, karşı olmayı demokratik bir ülkede doğal" karşıladığını, ancak bir yandan serbest piyasa sistemini savunup bir yandan özelleştirmeye karşı olmayı anlamadığını söyledi. Uzun uzun TÜPRAŞ'ın özelleştirme sürecini anlatan, ne kadar şeffaf açık bir ihale süreci izlediklerine inandırmaya çalışan Unakıtan, ihale sürecinde 16 yerli ve yabancı yatırımcının 20 bin dolar karşılığı şartname satın aldığını, 9'unun 50 bin dolar karşılığı Bilgi Odaları'na alındıklarını, buna rağmen sadece 2 firmanın ihaleye katılma başvurusu yapıp, 30 milyon dolar tutarında geçici teminat yatırdıklarını iddia etti. Bu tür ihalelerde çok sayıda katılımcı olmasının beklenmemesi gerektiğini de savunan Unakıtan, aynı dönemde TEKEL sigara birimi için 2, alkol birimi için 3 teklif aldıklarını söyledi. Yargının kararına saygı gösterdiklerini, tartışmayacaklarını ileri süren Unakıtan, ihaleyi kazanan firmaya ilişkin değerlendirmeleri mahkemeye verdiklerini söyledi. Soruları yanıtlayan Unakıtan, ÖİB'nın özelleştirmede "başarısız" olmadığını ileri sürerek, "2.3 milyar dolarlık ihaleyi yapan, yüzlerce varlığı satan bir kuruma başarısız denemeyeceğini" savundu. Milli Piyango'nun satışı için mevzuat değişikliği gerektiğini, ancak Meclis'in gündemine de bağlı olduklarını belirten Unakıtan, "Özelleştirme yapalım, sonra yasaları çıkaralım" dediklerini, ancak firmaların "ya yasalar çıkmazsa" kaygısında olduklarını söyledi. TÜPRAŞ'ın iptal kararının diğer özelleştirmeleri etkileyeceğini belirten Unakıtan, "Özelleştirmede elimden geleni yapmaya kararlıyım. Hükümet olarak da özelleştirmeye kararlıyız. Bunu yapmak Türkiye'nin menfaatinedir. Buna karşı çıkmak da Türkiye'nin menfaatine karşı çıkmaktır" dedi.


DEVİR BEKLEYEN KURULUŞLAR Gemlik Gübre A.Ş., İGSAŞ, Bursagaz, Esgaz, Eti Bakır ve KBİ Samsun İşletmesi, Divhan, Kütahya ve Amasya Şeker Fabrikalarındaki kamu hisseleri, EBÜ A.Ş.'nin 4 ildeki kombinası ve bazı varlıkları, Sümer Holding A.Ş.'ye bağlı ortaklık ve işletmeler, Eti Krom A.Ş., Eti Gümüş A.Ş., çok sayıda kuruluşa ait çok sayıda varlık ve gayrimenkul için özelleştirme ihaleleri sonuçlandırıldı ya da sonuçlandırma aşamasına geldi.

SIRADAKİ ÖZELLEŞTİRMELER 11 firmanın talip olduğu Türk Telekom'a ilişkin bilgi ve dökümanlar firmalara verildi. Türk Telekom'un danışman firma ise davetiye usulü ile belirlenecek. 20'ye yakın firmaya davetiye gönderildi. TEDAŞ'ın satış için hazırlık çalışmaların 2004'de tamamlanması, 2005 başında elektrik dağıtım ihaleleri başlatılacak. Araç muayene istasyonlarının özelleştirmesi için gereken tasarı Bakanlar Kurulu'nda.

ÖNCEKİ HABER

Kaddafi'ye suikast emri suçlaması

SONRAKİ HABER

Mitsubishi eski başkanı
   Kawasoe tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...