10 Haziran 2004 21:00

Amerikan işkencesinin son tanığı

Afganistan'da Amerikan işgal askerleri için çalışan Danimarkalı tercüman, tanık olduğu işkenceler yüzünden ruh sağlığının bozulduğunu belirterek, Danimarka Savunma Bakanlığı'nı mahkemeye verdi.

Paylaş
Afganistan'da Amerikan işgal askerleri için çalışan Danimarkalı tercüman, tanık olduğu işkenceler yüzünden ruh sağlığının bozulduğunu belirterek, Danimarka Savunma Bakanlığı'nı mahkemeye verdi. 2001 sonu ve 2002 başlarında Afganistan'da ABD askerlerinin elindeki tutsakları sorgulamalarında tercümanlık yapan Danimarkalı, sorgulamalarda askerlerin işkencelerine, hatta cinayetlerine tanık olduğunu belirtiyor. Tercüman, tanık olduğu korkunç şeyler yüzünden ruh sağlığının bozulduğunu ve işini yapamaz duruma düştüğünü belirterek, Savunma Bakanlığı'nı dava etti. Bakanlık, tercümanın Afganistan'da hangi koşullar altında çalıştığının 'araştırılacağını' bildirdi.

İşkence Bush'un politikası Diğer yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak'ta insan hakları ihlallerine ABD başkanı George W. Bush'un politikalarının yol açtığını belirtti. Örgüt Başkanı Kenneth Roth, dün yayınlanan "Ebu Garib'e Giden Yol" başlıklı 38 sayfalık özel raporu açıklarken yaptığı konuşmada, "Ebu Garib'teki dehşet tek tek askerlerin eylemleri değildir. Ebu Garib, Bush yönetiminin kuralları bir kenara itme kararlarının ürünüdür" dedi. Merkezi New York'ta bulunan örgütün raporunda, ABD yönetiminin son 2 yılı, Afganistan ve Irak'taki işkenceleri gözardı ederek, uluslararası hukuku görmezden gelerek geçirdiği belirtildi.

Üç temel nokta Raporda ABD politikalarının üç şekilde insan hakları ihlallerine yol açtığı kaydedilerek, bunlar şöyle sıralandı.
  • 11 Eylül saldırılarından sonra ABD yönetimi "terörizme karşı savaşın ABD'ye uluslararası hukuku gözardı etme hakkı verdiğine" karar verdi. Buna en iyi örnek, Küba topraklarındaki ABD askeri üssü Guantanamo'daki uygulamalar oldu.
  • ABD "yakalanan kişileri sorguya hazırlamak amacıyla 'yumuşatmak' için acı verici ve aşağılayıcı zora dayalı metodlar" kullandı.
  • Ebu Garib fotoğrafları yayınlanıncaya kadar Bush yönetimi yetkilileri "yakalanan kişilere kötü davranılması ile ilgili haberlere gözlerini ve kulaklarını kapama politikası" uyguladı. HRW raporu, tam da, hükümetin işkenceyi yasaklayan yasalardan muafiyet aradığına dair belgelerin basına sızdığı bir döneme denk geldi.


    Saddam Hüseyin de işkence görüyor Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i temsil eden Ürdünlü bir avukat, Saddam Hüseyin'in işkenceye maruz kaldığına inandığını belirtti. Avukat Muhammed Raşdan, Kızılhaç'ın 21 Ocak tarihli raporunda, Saddam'ın hafif yaralarından bahsedildiğini anlattı. Avukat Raşdan, "Bu, Irak liderinin fiziksel şiddet ve işkenceye maruz kaldığını kanıtlıyor" diye konuştu. Müvekkili ile görüşmesine izin verilmediğini kaydeden Raşdan, bu yöndeki talebini ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e de ilettiğini kaydetti. Saddam Hüseyin, 13 Aralık'tan bu yana açıklanmayan bir yerde tutuluyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    48 saatlik genel grev

    SONRAKİ HABER

    İsrail hükümeti Irak'tan tazminat istemeye niyetli

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa