10 Haziran 2004 21:00

Kürt krizi donduruldu

Kuzeydeki Kürtler, Bağdat-New York-Washington üçgeninde olup bitenleri büyük bir dikkatle takip ediyor ve ABD'nin kendilerini bir kez daha yarı yolda bırakıp bırakmayacağını tartışıyorlar.

Paylaş
Irak'ın geçici başbakanlığına getirilen İyad Allavi, Kürtlerin anayasa konusundaki tepkisi karşısında geri adım attı. Allavi, Kürtlerin, kalıcı anayasanın hazırlanması konusundaki veto haklarının, gelecek yılki seçimlere kadar korunacağı garantisini verdi. Kürt liderler, BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen Irak kararında bu konuda bir hüküm bulunmaması nedeniyle tedirgin olmuş ve "gerekirse kendi ayrı yollarını çizeceklerini" dile getirmişlerdi.

Şiilere tepki Protesto amacıyla Bağdat'tan ayrılarak kuzeye giden Kürt yetkililer ise, Allavi'nin garantisine temkinli yaklaştı. Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden Behram Salih, "Başbakan'ın, taahhüdünü yinelemesinden dolayı mutluyuz" dedikten sonra, Iraklı Şii liderlerin kendilerine yönelik düşmanca tutumundan tedirgin olduklarını ifade etti. Tabanlarının tepkisini bastırmakta güçlük çektiklerini ima eden Salih, "Eğer Irak'taki bir grup, çoğunluk iktidarı adına anayasal süreci bozmak istiyorsa, işe yaramaz" dedi.

Egemenlik devri komedisi Bu arada, Irak halkı, ABD'nin 30 Haziran'da "egemenliği devretmesi" ve bu amaçla bir Irak hükümeti kurmasının, hiçbir anlam ifade etmediğini düşünüyor. Gazetecilerin Bağdat'ta görüştüğü birçok Iraklı, yeni hükümetin Amerikan kuklalarından oluştuğunu vurguladı. Esnaf Ali Haşimi, "Egemenlik falan devredilmeyecek. Bu sadece uluslararası topluma yönelik bir şov" derken, Haydar Mahmud, "BM Güvenlik Konseyi kararını reddediyoruz. Bu karar, Irak'ı İngiliz işgali dönemine götürecek. O sırada da bir kukla hükümet vardı" diye konuştu. Taksi şoförü Basam Necem, "Amerikalılar, bir anlamda iktidarı devrediyorlar. Ama kendi ajanlarına. Yeni hükümet CIA uşaklarından oluşuyor" diyerek öfkesini dile getirdi. Filistin Oteli'ni korumakla görevli bir polis dahi, Amerikalıların yaptıklarıyla dalga geçti. Adını vermeyen polis, "Egemenliği belki Haziran'ın 3000'inde bize devrederler" diye konuştu.

Utanmaz başbakan! Diğer yandan, CIA ile işbirliği halinde, 1990'lı yıllarda Irak'ta kamu binalarına sabotajlar düzenleyen Başbakan Allavi, bu işbirliğinden "utanmadığını" söyledi. Allavi, "Irak'ı özgürleştirmek için bağlantı kurmaktan utanmayız" diye konuştu.


4 Türk'ün görüntüsü yayımlandı Irak'ta, kaçırıldığı öne sürülen 4 Türk'ün görüntüleri yayımlandı. Associated Press Televizyonu'nun elde ettiği video görüntülerinde, yüzlerini örtüyle kapatan Kalaşnikoflu 4 Iraklının, yere çömelmiş halde pasaportlarını gösteren 4 Türkün arkasında durduğu gözleniyor. Habere göre, silahlı kişilerden birinin okuduğu açıklamada, isimleri Tarkan Süleyman Arak, Ali Nuri Cesur, Erdal Belgin, Özhan Karataş olduğu belirtilen Türklerin, "Amerikan işgal güçlerine hizmet veren Türk inşaat şirketi Serka için çalıştığı" bildiriliyor. Iraklının okuduğu açıklamada, Türklerin, "Amerikalılara çalıştıkları için cihad grupları tarafından kaçırıldığı" ifade ediliyor ve "Müslüman Türk halkına bu tür faaliyetleri reddetmesi" çağrısı yapılıyor. Diğer yandan, Bilge Haber Ajansı adına çalışan 2 Türk gazeteci, ABD askerleri tarafından gözaltına alındı.

ÖNCEKİ HABER

Ekmek, kuşun kanadında

SONRAKİ HABER

48 saatlik genel grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...