09 Haziran 2004 21:00

Özelleştirme eliyle soygun!

Hükümet Telekom'u özelleştirirken, çalışanların trilyonlarını da gasp etmeyi amaçlıyor. Kurumun özelleştirilmesini kolaylaştıracak tasarı yasalaşırsa, PTT emekçilerinin maaşlarından yapılan yüzde 2'lik kesintilerle Kefalet Sandığı'nda biriken 227 trilyon liraya da el konulacak.

Paylaş
Hükümet, PTT emekçilerinin maaşlarından yapılan kesintilerle Kefalet Sandığı'nda biriken 227 trilyon lirayı gasp etmeye hazırlanıyor. Telekom'un özelleştirilmesini kolaylaştıran tasarıya son anda eklenen geçici madde ile, PTT Genel Müdürlüğü'nde gişe memuru, veznedar ve posta dağıtıcısı kadrosunda çalışan 25 bin emekçinin maaşından her ay yüzde 2 oranında yapılan kesintilerle PTT Müteselsil Kefalet Sandığı'nda biriken 227 trilyona el konulması hedefleniyor.

Nasıl kullanılacak? Sandıktaki 227 trilyonun 17 trilyonu son bir yıllık TÜFE'ye göre nemalandırılarak hak sahibi personele üç ay içerisinde defaten ödenecek. Geriye kalan 210 trilyonun, yüzde 60'ı PTT'ye, yüzde 40'ı ise Maliye Bakanlığı'na aktarılacak. PTT Genel Müdürlüğü, kendilerine aktarılan 126 trilyonu, nemalandırıldıktan sonra; PTT'nin taşıt, otomasyon ve modernizasyon hizmetlerinin bedelleri ile temininde güçlük çekilen elemanlara 3 bin ek gösterge tutarında verilecek tazminatın ödemesinde kullanacak. Maliye Bakanlığı'na aktarılan 84 trilyon lira ise genel bütçeye gelir kaydedilecek.

Emekçinin parası KESK'e bağlı Haber-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Hıdır Yavuz, sandıkta biriken paranın nemalalandırılarak ödenmesi ve sandığın lağvedilmesi için 1999'da dava açtıklarını bildirerek, "Tasarıyla resmen PTT emekçilerinin parası gasp ediliyor" dedi. Yavuz, tasarıya karşı Telekom'da örgütlü 5 sendika olarak, gerekirse üretimden gelen gücü kullanma kararı aldıklarını söyledi. Kamu-Sen'e bağlı Türk Haber-Sen yöneticilerinden Beyazıt Bayraktar da "Ortada büyük tatlı bir para var. Bu parayı ele geçirmeye çalışıyorlar" diyerek, tasarı yasalaşırsa dava açacaklarını kaydetti. Özelleştirmeye karşı diğer sendikalarla ortak çalışmalara devam edeceklerini belirten Bayraktar, "Hükümet tavrını değiştirmezse üretimden gelen gücümüzü kullanırız. Bu bir memleket meselesi" dedi. Memur-Sen'e bağlı Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Hüsamettin Şanal ise, Kefalet Sandığı'nın 1934'te yasalaştığını ve bu yasaya göre sandıkta biriken tüm paranın çalışanlara ödenmesi zorunluluğu olmadığını savunarak, "Ancak bu paranın nemalandırılarak ödenmesinden yanayız" dedi.

ÖNCEKİ HABER

FOTOĞFRAFLARA ENGELLEME

SONRAKİ HABER

Bakır işçileri destek arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...