08 Haziran 2004 21:00

Rezalet diz boyu!

Anayasa degişikligi ile kaldirilmiş olan DGM'nin kararıyla basın kuruluşları basıldı, gazeteciler gözaltına alındı. Polis baskınlarında özgürlükler ayaklar altına alındı

Paylaş
Dicle Haber Ajansi (DIHA) Merkez Bürosu ile 'Özgür Halk', 'Genç Bakış', 'Gençlik Gelecektir' dergileri, 'Yeniden Özlem Yayıncılık' ve başka bazi derneklere Terörle Mücadele Şubesi (TMŞ) polisleri tarafindan baskin düzenlendi. Baskinda, tüm çalişanlarin cep telefonlari ve özel ajandalari ile bilgisayarlarin harddisklerine el konuldu. NATO zirvesi öncesi antidemokratik uygulamalar giderek artiyor. Başbakan Tayyip Erdogan'ın da katılımıyla İstanbul'da toplanan ve basın özgürlüğünün dilden düşürülmediği Dünya Gazeteciler Birliği Kongesi'nin (WAN) üzerinden bir hafta bile geçmeden DİHA'ya baskın düzenlendi. Dün sabah saatlerinde Şişli Büyükdere Caddesi üzerindeki Sakarya Apartmanı'nda bulunan DİHA Haber Merkezi'ne gelen sivil polisler, "mahkeme kararı ile arama yapacaklarını" bildirdiler. Ajansın tüm yazılı belgelerine, çalışanların kimliklerine, cep telefonları ve özel ajandalarına el koyan polis, haber akışını da kesti. Baskının ilk saatlerinde DİHA'ya giden muhabirlerimiz Elif Görgü ve Ulaş Tosun ile Özgür Gündem muhabirlerinin de kimliklerine yaklaşik 20 dakika süreyle el koyan polis, daha sonra muhabirleri dişari çikartarak, içeri girişleri engelledi. Polis, büroda bulunan 19 çalişani gözaltina alirken, 2 çuval evragi da beraberinde götürdü. Akşam saatlerinde Mazlum Özdemir, Hatice Özbayir ve Müjde Aslan serbest birakilirken, diger DIHA çalişanlarinin TMŞ'deki sorgularına devam edildi. 'Özgür Halk' dergisi bürosundan da 6 kişi gözaltina alinirken, 'Genç Bakış' ve 'Gençlik Gelecektir' dergileri ile 'İstanbul Gençlik Derneği' ve 'İlerici Gençlik Derneği'ne de baskın yapıldığı öğrenildi. Polisin İstanbul'daki birçok yayın organı ve kitle örgütüyle, çeşitli evlere baskınlarının da sürdüğü ve gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. DİHA'daki aramaya nezaret eden Avukat İbrahim Dilmez, Basın Yasası'na aykırı olduğu halde bilgisayar kasalarına el konulmak istendiğini söyledi. 'Özgür Halk' dergisine düzenlenen baskının ise eski Yazıişleri Müdürü Abdul Veysel Işık'ın 'aranması' gerekçesine dayandırıldığını kaydeden Dilmez, bilgisayar kasaları ve arşive el konulduğunu söyledi.

AKP'nin gerçek yüzü DİHA Haber Müdürü Mehmet Ali Çelebi gözaltına alınmadan önce gazetemize yaptığı açıklamada, polislerin önce 'NATO zirvesi için güvenlik araştirmasi' yaptıklarını iddia ettiklerini belirterek, "Bize gösterilen İstanbul 2 No'lu DGM kararında ise, Kongra-Gel ile ilişkimiz olduğu iddiasıyla arama yapıldığını öğrendik" dedi. Haber akışının durdurulmasını da kınayan Çelebi, şöyle konuştu: "AB uyum yasaları çıkartılıyor, DGM'ler kapatılıyor, basın özgürlüğü konusunda yasal iyileştirmeler yapılıyor deniliyor. Ancak bir yandan da ajansımız basılıyor. Bu durum AKP Hükümeti'nin politikalarının gerçek yüzünü de gösteriyor."


Demokratikleşme söylemi sahte DEHAP dün yapılan baskınları kınadı. DEHAP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada hükümetin demokratikleşme söyleminin sahte olduğunun yaşanan bu örnekle ortaya çıktığı belirtilerek yapılan baskının yalnızca bu kurumlara değil halkın haber alma hakkına yönelik olduğu kaydedildi. Baskının sorumlusunun AKP hükümeti olduğu bildirilen açıklamada hükümetin iç ve dış kamuoyunu yanıltmaya dönük makyaj niteliğindeki düzenlemelerinin çözüm olmadığı vurgulandı. Çözümün ülke ve halkın ihtiyaçları doğrultusunda uygulamada karşılığını bulacak demokratik açılımlar olduğu belirtilen açıklamada hükümetin konuyla ilgili açıklama yapması istendi.

EMEP: Demokrasi yerine saldırganlık DİHA, Genç Bakış ve Özgür Halk dergisinin de aralarında bulunduğu pek çok basın kuruluşuna yapılan baskını kınayan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, "Kürt sorunu konusunda adımlar atılıyor, söylemlerinin laftan ibaret olduğu bir kez daha kanıtlandı" dedi. Anayasa'da yapılan değişikliklerle kaldırılan DGM'lerin kararıyla baskın olayının yapıldığına dikkat çeken Köroğlu şunları söyledi: "Kürtleri, halkları ve kimliklerini, yayınları ve örgütlerini hedefe koymaya değil, onlarla konuşup tartışmaya, diyaloğa ve kuşkusuz Kürt sorununa demokratik yaklaşıma ihtiyaç vardır. Demokrasi, halkların kardeşliği ve barış kaybettirmez, kazandırır. Kaybettirecek olan Amerikancılık, inkarcılık ve demokrasi karşıtlığıdır." Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) ve Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) de yaptıkları açıklamalarla baskınları protesto etti. İHD ise yaptığı açıklamada, "Güvenlik 'devlet terörü'ne dönüşüyor" ifadesini kullandı.


GÖZALTINA ALINANLAR İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) yapılan açıklamaya göre, gözaltında tutulan kişilerin isimleri şöyle: DİHA çalışanları Özlem Kasan, Müjde Arslan, Mehmet Ali Çelebi, Evin Katulman, Emine Çelebi, Davut Özalp, Kenan Karkaya, Hatice Özbarış, Uğur Balık, Timur Ubeydullah, Beyhan Sekman, Berivan Tapan, Meryem Yılmaz, Mazlum Özdemir, Aysel Bakırçay, Cevdet Deniz ve Medine Yiğit, Özgür Halk ve Genç Bakış çalışanları Esra Minyaz, Reşat Nuri Ayaz, Selahattin Aslan, Barış Güllü, Özgür Kolay ve Engin Kolaylı.

ÖNCEKİ HABER

Sanayi üretiminde artış

SONRAKİ HABER

Vali Şarman'a cezaevi yolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...