07 Haziran 2004 21:00

ÖİB'nin peşkeş fikrine
   Milli Piyango karşı

Milli Piyango İdaresi, 'Satış sonrası hasılat bizde toplansın' derken, Özelleştirme İdaresi her şeyi idareyi satın alan şirkete vermekte kararlı.

Paylaş
Milli Piyango İdaresi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile özelleştirme konusunda sorun yaşıyor. Milli Piyango İdaresi, gelir bölüşümü yoluyla özelleştirilmesi düşünülen talih kuşunun satış sonrası gelirlerinin yine İdare'de toplanmasını isterken, ÖİB herşeyin satın alan şirkete bırakılmasını istiyor. Milli Piyango ile Özelleştirme İdaresi arasında özelleştirme konusunda görüş ayrılıkları bulunuyor. Talih kuşunun özelleştirilmesi için oluşturulan komisyon, Milli Piyango İdaresi'nin hazırlayarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na gönderdiği şartname üzerindeki değerlendirme çalışmalarına devam ediyor. Edinilen bilgiye göre, Milli Piyango'nun gelir bölüşümü yoluyla özelleştirilmesini öngören şartnamede, özelleştirme öncesi ve sonrasına ilişkin bazı hükümler, Özelleştirme ve Milli Piyango İdareleri arasında sorun yarattı. Milli Piyango tarafı 10 yıl süreyle gerçekleştirilecek gelir bölüşümünde, hasılatın ticari işletme yerine kendileri tarafından toplanmasını istiyor. Piyango, hasılatın toplanmasının ardından ikramiyenin dağıtılması, bu süreçte işletici firmaya da sözleşmede öngörülen payın aktarılması görüşünü taşıyor. Özelleştirme İdaresi ise hasılatı toplama işleminin yine Milli Piyango İdaresi'nde kalması halinde bunun adının özelleştirme olmayacağını ileri sürerek hasılatı özelleştirme ihalesini kazanan firmanın üstlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Kanun değişiyor Bu arada Milli Piyango İdaresi Kanunu, gelir paylaşımı yoluyla özelleştirmeyi mümkün kılacak şekilde yeniden düzenleniyor. Milli Piyango tarafından hazırlanarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na sunulan taslakla, daha önce ''lisans satışı'' şekliyle özelleştirilmesi düzenlenen Milli Piyango Kanunu'nda, bu defa ''Gelir Paylaşımı'' yöntemine de yer veriliyor. Savunma Sanayi ve İdare'ye pay verilmesine ilişkin hükümler kanundan çıkarılırken, şans oyunları dahil bütün vergiler ve fon ödemelerinin, Milli Piyango İdaresi'ne kalan paydan nihai aşamada dağıtılması öngörülüyor.


LİSANS ÜCRETİ ANLAŞMAZLIĞI İki idare, lisans ücreti konusunda da farklı düşünüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, gelir bölüşümü yoluyla da olsa piyango ihalesini kazanacak şirketten başlangıçta belli bir ihale bedeli alınmasını talep ediyor. Milli Piyango İdaresi ise başlangıçta belli bir bedel ödenmesi halinde, işletici firmaların gelir bölüşümünde daha yüksek bir pay isteyebileceğini, bunun da 10 yıllık işletme sürecinde başlangıçta alınan bedelin çok üstünde bir maliyeti olacağını belirtiyor. Taraflar arasındaki bir diğer uzlaşmazlık konusunu ise şartnamede yer alacak düzenlemeler oluşturuyor. Özelleştirme İdaresi, çıkarılacak kanun sonrası yayımlanacak Piyango Yönetmeliği ile sözleşme hükümlerinin de şartnameye eklenmesi gerektiğini vurgularken, Milli Piyango ise şartnamede ana hatların yer aldığına işaret ederek, buna soğuk bakıyor.

ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD IMF'de ısrarlı

SONRAKİ HABER

ATAŞ faaliyetine son veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...