07 Haziran 2004 21:00

Allavi: Peşmerge dağıtılacak

Irak Başbakanı İyad Allavi, ülkedeki milis kuvvetlerinin dağıtılması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı. Allavi, dağıtılan milislerin, ya güvenlik kuvvetleri saflarına katılacağını ya da sivil hayata döneceklerini belirtti.

Paylaş
Irak Başbakanı İyad Allavi, ülkedeki milis kuvvetlerinin dağıtılması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı. Allavi, dağıtılan milislerin, ya güvenlik kuvvetleri saflarına katılacağını ya da sivil hayata döneceklerini belirtti. Dün bir yazılı açıklama yapan Allavi, 9 milis örgütüyle yapılan anlaşma uyarınca yaklaşık 100 bin milisin silah bırakacağını kaydetti. Anlaşma, işgal karşıtı Şii lider Mukteda el Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu adlı milis grubunu kapsamıyor. Allavi, "Devlet kontrolü dışındaki silahlı güçler şu andan itibaren yasadışıdır" açıklamasını yaptı. Silahsızlandırılacak güçler şöyle: Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Şii örgütleri Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi, Irak Hizbullahı ve İslami Dava Partisi, Sünni örgüt Irak İslam Partisi ile Irak Komünist Partisi, Irak Ulusal Kongresi ve Ulusal Irak İttifakı.

İşgalciyle işbirliği sözü Allavi, ABD'nin önderliğindeki işgal gücüyle "güvenlik politikası ve ortak askeri operasyonlar konusunda tam işbirliği içinde çalışacağını" ilan etti. Irak Başbakanı, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, işgal gücü temsilcilerinin, kurulacak Ulusal Güvenlik Komitesi'ne üye olarak davet edileceği de kaydedildi. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta, Irak'taki işgal gücünün "hükümetle işbirliği içinde" çalışacağını vurguladı.

İşkenceye devam! Bu arada, ABD'li bir askeri sözcü, "egemenliğin" Iraklılara devredileceği 30 Haziran'dan sonra da, Irak'taki cezaevlerinde denetimin ABD'de kalacağını söyledi. Sözcü Teğmen Beatriz Yarrish, "Koalisyon, kuvvetlerimiz için bir tehdit olarak değerlendirilen kişilerin tutukluluğunu devam ettirecek" diye konuştu. Irak Adalet Bakanı Malik Dohan El Hasan da, 30 Haziran'dan sonra ülkede idam cezasının yeniden uygulamaya konulacağını açıklayarak, ABD'nin ülkeye nasıl bir "demokrasi" getirmekte olduğunun yeni bir örneğini verdi.

ÖNCEKİ HABER

Hükümetten BOP'a övgü

SONRAKİ HABER

ABD, Kürtleri kaygılandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...