07 Haziran 2004 21:00

Hükümetten BOP'a övgü

Bakanlar Kurulu, dünkü toplantısında Büyük Ortadoğu Projesi'ni ele aldı. Hükümet sözcüsü, ABD güdümlü bu saldırı planına methiye düzdü.

Paylaş
AKP Hükümeti, NATO zirvesi yaklaştıkça, Amerika'nın Ortadoğu'ya yönelik saldırı planı BOP'a daha fazla ısınıyor. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD'deki G-8 zirvesine katılmasına ve Büyük Ortadoğu Projesi'ne (BOP) atıfta bulunarak, "Türkiye'nin gelişmeleri seyredemeyeceğini, katılması gerektiğini" söyledi. Başbakan Erdoğan başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Avrupa Birliği (AB), Ortadoğu'daki gelişmeler, NATO ve G-8 zirveleri görüşüldü. Toplantı sonrası basına konuşan yapan Çiçek, Türkiye'nin Ortadoğu'nun parçası olduğunu, dolayısıyla buradaki gelişmelerin Türkiye'yi ilgilendirdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan'ın G-8 Zirvesi'ne katılmasını 'çok önemli' bulan Çiçek, "Türkiye'nin böylesine önemli toplantılara sadece katılıp, gelişmeleri dinlemesi bile önemlidir" iddiasında bulundu.

'İçine girmeliyiz' BOP'un 'kapsamlı, iddialı bir proje' olduğunu söyleyen Çiçek, Türkiye'nin bu projenin "içine girip" düşüncesini ifade etmesini savundu ve "Bu, tutun ki bir think-tank, bir beyin fırtınasıdır" dedi. NATO Zirvesi için alınacak önlemlere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çiçek, "Toplantının Türkiye'ye yakışan ve dış itibarını yükseltecek şekilde geçmesi için gerekirse ilave tedbirler de alınır" diye konuştu. Hükümet sözcüsü, AB'yi memnun etmeye yönelik "demokrasi paketleri" konusunda da ilginç sözler sarfetti. Çiçek, yargının tartışılmasını istemediklerini, ama Türkiye'nin 'terör gerçeğini' gözardı edemeyeceğini söyledikten sonra, "DGM'ler kalktı, ne değişti dedirtmeyecek bir hazırlık yapmak istiyoruz" dedi. Çiçek, basından 'AB'ye selam, DGM'lere devam' türü haberler yapmamalarını da istedi.

G-8 zirvesi bugün Sanayileşmiş sekiz ülkenin oluşturduğu G-8 Grubu'nun zirvesi, bugün ABD'nin Sea Island beldesinde başlayacak. Başbakan Erdoğan, BOP'un tartışılacağı çarşamba günkü oturuma 'demokratik ortak' sıfatıyla katılacak. Söz konusu oturuma Erdoğan'ın yanı sıra Irak, Ürdün, Afganistan, Cezayir, Bahreyn ve Yemen liderleri de katılacak. Söz konusu ülkeler için davetiyede 'bölgesel ortak' ifadesi kullanılıyor. Bu oturumun ardından G-8 ve diğer katılımcı ülkeler adına BOP konusunda ortak bildiri yayımlanacak. Böylelikle, Türkiye ve diğer bölge ülkeleri, projeye 'dahil' olduklarını resmen teyit etmiş olacak.

Eylemciler hazır Amerikalı küreselleşme karşıtları, G-8 toplantısına karşı bir dizi eylem ve etkinlik planlıyor. Eylemlerde rol üstlenecek kuruluşlar, Georgia eyaleti yönetiminin, zirve nedeniyle bölgede adeta sıkıyönetim ilan etmesine tepkili. Toplantıya paralel olarak, Sea Island bölgesinde 'alternatif zirve' düzenlenecek. Bu kapsamdaki etkinliklere binlerce kişi katılacak.

ÖNCEKİ HABER

Şaron'un kabinesi sarsılıyor

SONRAKİ HABER

Allavi: Peşmerge dağıtılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...