06 Haziran 2004 21:00

Kültürler buluşması

Almanya'nın Essen kentinde DİDF tarafından gerçekleştirilen "Emek Şenliği-Kültürler Festivali" kültürler buluşmasına sahne oldu. Değişik dillerden ve kültürlerden söylenen şarkılar, "kültürler çatışmasına" en iyi yanıttı.

Paylaş
25 yıldır Almanya'da Türkiye kökenli işçilerin çıkarlarını savunmak, Alman emekçileriyle ortak mücadelenin güçlenmesi için mücadele eden Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından cumartesi günü Essen'de gerçekleştirilen "Emek Şenliği-Kültürler Festivali", egemenlerin her türden ulustan emekçileri bölme politikalarına anlamlı bir yanıt oldu. Almanya'nın değişik kentlerinden Essen'deki Grughalle'de gerçekleştirilen şenliği katılan 8 bin emekçi, Almanya'da sosyal kısıtlamalara, yerli ve yabancı emekçiler arasında düşmanlıkların körüklenmesine, ve savaşa karşı seslerini yükseltti. "Ne Alman ırkçılığı, ne Türk milliyetçiliği", "Birlikte yaşam, birlikte mücadele", "Bütün ırkçı örgütler yasaklansın", "Bütün işgalci güçler Ortadoğu'dan çekilsin" yazılı pankartlarla süslenen salonda gerçekleşen etkinlik tam anlamıyla kültürler festivaline dönüştü. Şenliğin açılış konuşmasını yapan DİDF Genel Başkanı Hüseyin Avgan, bugün emekçilerin beraberliğine ve mücadeleye daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli işçileri Alman emekçileriyle ellerini birleştirmeye çağırdı. Almanya'da son zamanlarda Alman emekçileri arasında sosyal hakların kısıtlanmasına karşı verilen mücadelenin güçlendiğini ifade eden Avgan, "Yaşadığımız ülkede son dönemlerde yerli ve yabancı emekçiler arasında sancılı da olsa yakınlaşmanın, kaynaşmanın ve birleşmenin yaşandığına tanık olmaktayız. Yerli ve yabancı hepimizi ilgilendiren birçok soruna karşı birlikte karşı koymalıyız. Okulların hastanelerin kapatılmasına, işten atmalara, özelleştirmelere ve sosyal kısıtlamalara karşı eylemler gerçekleştirmekteyiz" dedi.

Ortak mücadele çağrısı 11 Eylül ve 11 Mart saldırılarından sonra Avrupa'da yerli ve yabancı emekçiler arasında önyargıların körüklenmeye, kazanılmış demokratik hakların yok edilmeye çalışıldığını belirten Avgan, bütün bunlara karşı verilecek en önemli yanıtın ortak mücadeleyi geliştirmekten geçtiğini belirtti. Daha sonra konuşma yapmak üzere sahneye çıkan EMEP Genel Başkanı A. Levent Tüzel, Türkiye'de emekçilerin, ilericilerin ve demokratik güçlerin NATO zirvesine karşı güçlü eylemler yapma hazırlıklarını başlattıklarını ifade ederek, "27 Haziran'da İstanbul'da yapılacak büyük mitingle ülkemizde ABD Başkanı Bush ve NATO'yu istemediğimizi hep birlikte haykıracağız. Bir askeri örgüt olan NATO dağıtılsın, üsler kapatılsın" dedi. Tüzel, Deniz Gezmişlerin verdiği antiemperyalist mücadelenin bugün de devam ettiğini ifade ederek, EMEP'in antiemperyalist mücadeleyi yükseltmek için üzerine düşen bütün sorumluluğu yerine getirmeye çalıştığını sözlerine ekledi. Askerileşme Bilgi Dairesi ve PDS Avrupa milletvekili adayı Tobias Pflüger ise yaptığı konuşmada, DİDF'in Almanya'da savaşa karşı mücadelede önemli bir yer tuttuğunu belirterek, DİDF ile birlikte hareket etmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Alman hükümetinden sahte propaganda Almanya'nın bir taraftan Irak savaşına karşı çıktığını, diğer taraftan ise Kosova ve Afganistan saldırılarına katıldığını söyleyen Pflüger, hükümet partilerinin şu günlerde Avrupa Parlamentosu seçimleri dolayısıyla sürdürdükleri "Barış odağı" propagandasınnı sahte olduğunu vurgulayarak, şenliğe katılanlardan bu partilere oy vermemelerini istedi. Şenlikte ayrıca DİDF Gençlik temsilcisi Mehmet Ata ve DİDF Kadın Grubu temsilcisi Mehtap Çallı, yürüttükleri çalışmalar konusunda emekçileri bilgilendirdiler ve daha fazla destek istediler. Şenlikte, Köln DİDF bünyesinde çalışmalarını sürdüren Nehir Müzik Grubu, Ren Müzik Okulu, Berlin Omayra Halk Dansları Grubu, Brothers Keepers, Kazım Koyuncu, Frankfurt Emek Korosu, Selda Bağcan, Cıvan Haco, Sons of Gastarbeita sahne aldı.

ÖNCEKİ HABER

NAKLİYAT-İŞ TARTIŞMA YARATTI

SONRAKİ HABER

Şaron'un kabinesi sarsılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa