06 Haziran 2004 21:00

Özelleştirmeye güçlü cevap

Raffarin hükümetinin hazırladığı ve Sosyal Sigorta'nın özelleştirilmesini öngören 'reforma' karşı sendikalar ilk güçlü eylemlerini yaptılar.

Paylaş
Raffarin hükümetinin hazırladığı ve Sosyal Sigorta'nın özelleştirilmesini öngören 'reforma' karşı sendikalar ilk güçlü eylemlerini yaptılar. Yasanın resmi olarak açıklanmasını bekleyen sendikalar ortak bir eylem gerçekleştirme kararı almışlardı. Fransanın 118 şehrinde gerçekleşen yürüyüşlere toplam olarak 250 bin işçi, emekçi katıldı. En güçlü gerçekleşen eylemlerden birisi olan Paris'teki yürüyüşe 50 binden fazla katılım oldu.

Ortak çağrı yaptılar Fransa'nın en büyük konfederasyonu olan CGT, FSU, UNEF, FO, CGC, CFDT, CFDC, SOLIDAIRES çağrısı üzerine yapılan eylemde, geçen sene emeklilik yasasının kabul edilmesinden sonra ilk defa bir birlik yakalanabildi. Yanlız yaklaşık iki haftadır uzun tartışmalara sahne olan birlik çağrıları son ana kadar belli değildi. Esasında birliği sağlayan ise tabanda işçi ve emekçilerin baskısı olmuştu. Nitekim üç gün önce basında yayınlanan bir araştırmaya göre Fransızların yüzde 83'ü sağlık haklarının korunabilmasi için sokağa çıkmaya hazır olduklarını gösteriyordu. Emekçilerin gösterdiği bu mücadele isteği sendikaları birlikte hareket etmeye zorladı

CFDT yine ayrı CFDT sendikası Fransa'daki en uzlaşmacı sendika olarak bilinir, işçi emekçilerin içinde. Bunu geçen sene hükümetin emeklilik yasasını kabul edip, altına imza atarak ve eylemin bölünmesine sebep olarak da göstermişti. 5 haziran yürüyüşüne en son çağrı yapan sendika oldu. Eyleme katıldı ama, var olan ortak taleplere katılmadığını göstermek için kortejin en sonunda "ayrı" yürüyormuş gibi tavır gösterdi. Genel Işçiler konfederasyonu (CGT) ve eğitim emekçileri sendikası olan "Birlik sendikalar Federasyonu (FSU) 5 haziran yürüyüşüne ilk çağrı yapan sendika olmak ile birlikte en güçlü katılımı da sağladı. "Sağlık hakkı can alıcı bir haktır. Kimseye çaldırtmayız", "Sosyal sigortayı mücadele ederek koruyacağız" gibi sloganların ön plana çıktığı yürüyüş sendikaların "Mücadeleye devam"çağrılarıyla bitti.

ÖNCEKİ HABER

İŞGALLERİ DURDURUN!

SONRAKİ HABER

Avrupa'da Normandiya kutlamaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...