06 Haziran 2004 21:00

İŞGALLERİ DURDURUN!

Dünyanın istenmeyen adam ilan ettiği ABD Başkanı Bush, kendi ülkesinde de onbinlerce kişi tarafından protesto edildi. Bush yönetiminin işgal ettiği tüm topraklardan çekilmesini isteyen Amerikalılar, İsrail'e de desteğin kesilmesini talep ettiler.

Paylaş
İtalya ve Fransa'da 'istenmeyen adam' ilan edilen ABD Başkanı George W. Bush kendi ülkesinde de tepkilerin odağı oldu. Onbinlerce Amerikalı başkent Washington ve San Francisco kentinde işgali protesto etmek için "Filistin, Afganistan, Irak ve Haiti'deki işgali durdurun" sloganıyla yürüdü. Protesto gösterisine katılan Amerikan donanmasında 6 yıl görev almış Liam Curry, "Kesinlikle Özgürlük Anıtı'nı yeniden hak edene kadar iade etmeliyiz. Irak'ta insanlar bir yalan uğruna ölüyor" dedi. Curry, "Hiçbir bayrak utancımızı örtmek için yeterince büyük değil" diyerek tepkisini gösterdi. Başkentte şiddetli yağmura rağmen Beyaz Saray önünde toplanan göstericiler arasında asker aileleri vardı. Asker yakınları Amerikalı askerlerin bir an önce Irak'tan dönmeleri için çağrı yaptı. Bush ve işgal karşıtı sloganlar atan göstericiler, Haiti'de bulunan Amerikan ve Fransız askerlerinin de geri çekilmesini talep ettiler. Çocuklarının barış içinde yaşamasını istediklerini dövizlerle ifade eden anne ve babalar, gösteriye çocuklarıyla katıldı. Amerikalı anne-babalar, "Savaş bütçesi çocuğumuzun geleceğinden çalınıyor" yazılı pankartlar taşıdı.

ABD halkına karşı savaş Bush yönetiminin kendi halkına karşı bir savaş başlattığını açıklayan eylemciler, gösteriye çağrı metninde "Bush yönetimi burada kendi insanlarına karşı savaş sürdürüyor. Terörizmle savaş bahanesiyle kendi topraklarımızda haklarımıza ve özgürlüklerimize saldırıyor" denildi. Barış eylemcileri, 'istihdam yaratma, eğitim, sağlık ve diğer hayati hizmetler yerine savaşa ve savaş ihalelerine para yatıran ABD yönetimini kınadıklarını kaydettiler.

'Filistin'in sesiyiz' Amerikalı barış örgütleri, protestonun 5 Haziran'da yapılamasının İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'yi işgal etmesinin 37. yıldönümüne dikkat çekme amacını taşıdığını bildirdiler. ANSWER sözcüsü, "Yürüyüşümüz Filistin'i sömürge yapmak için devam eden işgale karşı. Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını destekliyoruz. Kendi topraklarına dönme haklarını da. Şu anda bile ABD destekli vahşetin devam etmesiyle çocukları ölen ve evleri yerle bir edilen Filistinlilerin seslerini duyuyoruz" diye konuştu.

Gerçek teröristler Protestoların hedefinde Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de bulunuyordu. Bakan'ın evinin önünde toplanan kalabalık arasında Bush ve Rumsfeld'in maskelerini giyen Amerikalılar gerçek teröristlerin bu kişiler olduğunu belirtti. Protestoya çağrı yapan Savaşı ve Irkçılığı Durdurmak için Harekete Geç (ANSWER) adlı örgüt adına yapılan açıklamada, "Gerçek teröristler, George Bush, Donald Rumsfeld ve Dick Cheney'dir. Bunu tüm dünyaya göstereceğiz" denildi. Gösteri öncesinde Vietnam'da ABD hükümetinin savaşın kaybedildiğini fark etmesine rağmen ölümlerin yıllarca sürdüğünü hatırlatan barış eylemcileri, 'Eğer Amerikalılar harekete geçmezse Irak'taki ölümler yıllarca sürecek" diyerek tüm barış yanlısı Amerikalıları gösteriye çağırmıştı.


Polis karakoluna baskın Irak'ın başkenti Bağdat'ın güneyinde direnişçiler bir polis karakolunu bastılar, ilk belirlemelere göre 10 Iraklı polisle 2 sivil öldü. Şii Sadr Mahallesi'nde son 24 saatte 5 kişinin öldüğü, 19 kişinin yaralandığı bildirildi. Hastane kaynakları, önceki gün de 2 çocuk, bir yetişkin ile bir kadının cesetlerinin hastaneye getirildiğini açıkladı. Şehrin kuzeyinde Irak güvenlik güçleri üssünün girişinde bomba yüklü bir araç infilak etti. Olay yerindeki bir ABD subayı, patlamada 6 Iraklı'nın öldüğünü, en az 20 yaralı bulunduğunu söyledi. Saldırıyla Taci'deki Irak Sivil Savunma Birlikleri üssünün hedef alındığı belirtildi. Kuzeydeki Kerkük kenti yakınlarında bulunan El Tuz'da bir bombanın patlaması sonucu bir polisle bir sivilin öldüğü bildirildi. Irak'ta bir güvenlik şirketinde çalışan 2 Polonyalı ve 2 Amerikalı sivilin öldürüldüğü bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

NATO'ya karşı görev işçilere düşüyor

SONRAKİ HABER

Özelleştirmeye güçlü cevap

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...