05 Haziran 2004 21:00

Bush istenmeyen adam

İtalya'da milyonlarca emekçi, ABD Başkanı Bush'u sokakta karşıladı. Ülkenin birçok kentinde düzenlenen mitinglerde Irak ve Filistin işgallerinin sona ermesi talep edildi.

Paylaş
İtalya'nın başkenti Roma'yı ziyaret eden ABD Başkanı George W. Bush, milyonlarca kişi tarafından "istenmeyen adam" ilan edildi. Başta başkent Roma olmak üzere, ülkenin birçok bölgesinde düzenlenen ABD karşıtı gösterilere, milyonlarca işçi, emekçi ve genç katıldı. "Yanki defol" sloganlarının atıldığı, Filistin ve Irak işgallerinin lanetlendiği eylemler, İtalya hükümetinin haftalardır protestoları adeta "terörist eylem" olarak göstermesine verilen en iyi yanıt oldu. Binlerce polisin kurduğu barikatlar, havada tur atan helikopterler, Bush'a karşı duyulan büyük öfkenin önünde duramadı.

Direnişe destek İtalya'daki protestolarda ilk kez, Irak'taki direnişe destek veren pankart ve dövizler görüldü. Birçok kentte, duvarlar ABD ve Bush karşıtı yazılarla donatıldı; üzerine gamalı haç çizilmiş ABD bayrakları gösterilerden eksik olmadı. Milyonların katıldığı eylemler, başkent Roma'da günlük hayatı bitirdi. 10 bin polisin görev aldığı kentte hastaneler alarma geçirildi, kent merkezindeki okullar açılmadı. Çoğu esnaf da dükkânını açmamayı tercih etti.

İspanya etkisi Gözlemciler, İspanya'daki ABD yanlısı hükümetin seçimle yıkılması ve bu ülkenin Irak'taki işgal askerlerini geri çekmesinin, İtalya'ya moral verdiğini dile getirdiler. Gerçekten de, eylemlerde sık sık İspanya halkıyla dayanışma sloganları dile getirildi. Bu arada Bush, haftalık radyo konuşmasını İtalya'dan yaptı. İtalya'daki temaslarını tamamladıktan sonra Fransa'ya geçecek olan ABD Başkanı, konuşmasında "Irak'ın demokrasi yolunda olduğunu" öne sürdü.

İşgal altında bağımsızlık! Bush, 30 Haziran'da hükümete bazı yetkilerin teslim edilecek olmasıyla Irak'ın "tam bağımsız" bir hükümete daha da yaklaştığını iddia ettikten sonra şöyle konuştu: "Yeni hükümeti belirlemek, Irak'ın demokrasi ve özgürlüğe ulaşmasına yardım etmek için planımızı ileriye götürüyor. Bu bize milyonlarca Iraklının, haklarını korumak ve çıkarlarına hizmet etmek için yeni geçici hükümetle tam bağımsız ulus olma umudunu anlamaya yakınlaştırıyor. Irak, bölgede değişim için bir güç haline gelme yolunda." Bush, daha sonra İtalya Başbakanı Silvio Berlusco-ni ile bir araya geldi. Gö-rüşmede 'terörle mücadele' konusunda iki lider arasındaki ortaklık tazelendi.


SANSÜRÜN BÖYLESİ... Bush'un Papa 2. Jean Paul'ü ziyaret ettiği önceki sabah, ülkede inanılması güç bir medya sansürü yaşandı. İtalya'nın en büyük elektrik şirketi, Bush karşıtı yayın yapan iki solcu radyo istasyonunun elektriklerini kesti. Yüzde 60'ı kamuya ait olan elektrik tekeli Enel'in "bakım çalışması" olarak adlandırdığı kesinti nedeniyle, Radio Citta Aperta (Açık Kent Radyosu) ve Radio Onda Rossa (Kızıl Dalga Radyosu), yayın yapamadı. Her iki radyo da, Bush ve ABD karşıtı protestolardan kapsamlı canlı yayınlar yapmayı planlıyordu. Açık Kent Radyosu ile çalışan Francesco Diasio, her iki istasyonun, eylemlerin başladığı saatlerde 4 saatlik kesinti yaşadıklarını belirtti. Radyo müdürü Cynthia D'Ulizia ise, "İletişim yasası, yerel yayıncılığın önemine vurgu yapıyor. Ama bu özel günde, iletişim ve haberin büyük önem kazandığı böyle bir zamanda, bu yayıncılık engelleniyor" diye konuştu. Yeşiller Partisi milletvekili Paolo Cento, kesintiyi parlamento gündemine taşıyacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

AP seçimlerine doğru

SONRAKİ HABER

Cezaevinden parlamentoya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...