03 Haziran 2004 21:00

'NATO emekçilere karşı örgütlendi'

Tersane işçileri NATO'ya karşı kampanyalarını sürdürüyorlar. Bu çerçevede EMEP Tuzla İlçe Örgütü'nde yapılan bir toplantı düzenlendi.

Paylaş
Tersane işçileri NATO'ya karşı kampanyalarını sürdürüyorlar. Bu çerçevede EMEP Tuzla İlçe Örgütü'nde yapılan bir toplantı düzenlendi. 50'yi aşkın tersane işçisinin katıldığı toplantıda, Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi ve gazetemizin yazarı Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu birer konuşma yaptılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan tersane işçisi Ali Doğan, NATO toplantısına karşı Limter-İş'in oluşturduğu komitelerin önemine de değinerek, işçilerin bu komitelerde yer alması çağrısı yaptı. Müftüoğlu ise çalışma hayatında yapılan değişikliklerin NATO toplantısından bağımsız olmadığını vurgulayarak, kapitalist sistemin devamı için IMF, Dünya Bankası NATO gibi kurumların oluşturulduğunu belirtti. Müftüoğlu, NATO'nun Sovyetlere, yani işçi iktidarına karşı kurulduğunu, Türkiye'nun NATO'ya girmek için Kore'de binlerce emekçinin kanını akıttığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Tarihimize bakıldığında 6. Filo'ya karşı verilen mücadele örnektir. O mücadeleyi verenleri emekçiler bugün saygıyla anıyorsa boşuna değildir. Yarın çocuklarımızın yüzüne onurluca bakmak istiyorsak, NATO toplantısının ülkemizde yapılmasına karşı koymalıyız." Nedim Köroğlu ise emperyalist ülkelerin BOP'la ne yapmak istediklerinin örneklerinin Irak ve Filistin'de görüldüğünü, bütün Ortadoğu'yu aynı şekilde işgal etmek için de NATO güçlerini kullanmak istediklerini ifade etti. Bu saldırı projesine ortak olmamızı engelleyecek tek gücün işçi sınıfı olduğunu söyleyen Köroğlu, "İşçi sınıfı, BOP'a karşı mücadele etmeden, çalışma ve sosyal koşullarını değiştiremez" dedi. Son dönemde yeniden Türk ve Kürtler arasında bir savaş kışkırtıcılığı yapıldığına da dikkat çeken Köroğlu, Kürt sorununun ülkenin temel sorunlarından biri olduğunu, sorunun çözümü için en başta Türk kökenli işçi ve emekçilerin mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.


NATO'ya karşı göreve "Kahrolsun ABD emperyalizm", "NATO'ya hayır üsler kapatılsın", "İşgale değil direnişe destek", "Irak'ta direniş Filistin'de intifada kazanacak", "Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo'yu unutmayın" sloganları atarak Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplanan Eğitim-Sen İstanbul 1 No'lu Şube üyeleri, İstanbul'da yapılacak NATO zirvesine izin vermeyeceklerini söylediler. Eğitim-Sen İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Musa Biçer, "NATO'suz ve BOP'suz bir dünya için, NATO'nun İstanbul zirvesini boşa çıkartmak için" ülkesini seven herkesi görev başına çağırdı. Eğitim-Sen'in yaptığı basın açıklamasına halk da büyük ilgi gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

İsteklerin sonu yok

SONRAKİ HABER

Adana'da kampanya hızlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...