03 Haziran 2004 21:00

Masallar horonlara karıştı

Demokratik Türkiye Girişimi'nin düzenlediği "Masalların Düğünü" etkinliğinde önceki akşam söz Lazlar'ındı.

Paylaş
Demokratik Türkiye Girişimi'nin düzenlediği "Masalların Düğünü" etkinliğinde önceki akşam söz Lazlar'ındı. Karadeniz Laz kültürünün anlatıldığı, masallarının paylaşıldığı gecenin sürprizi ise Karadeniz müziğinin önemli isimlerinden Birol Topaloğlu'nun sahne almasıydı. Topaloğlu tulum ve kemençeyle katılımcıları coşturdu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İsmail Bucaklişi; medya ve benzeri güç merkezlerinin kültürel dayatmalarını eleştirirek bu yüzden Laz dilinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bölgenin coğrafi konumunun toplumsal yapı üzerindeki etkileri üzerine bilgiler veren İsmail Bucaklişi, özellikle Doğu Karadeniz'in engebeli coğrafyasının bu bölgede yarattığı otonom kültürlerle hayli zengin bir hal aldığının da altını çizdi. Bir süredir Karadeniz'de masal derleme çalışmaları yaptığını belirten Bucaklişi; bugüne kadar 300'e yakın masal derlediklerini söyledi.

Anadolu değiştirecek Gecenin masal anlatıcısı ise Mustafa Dudulaşi'ydi. Dudulaşi, anlatım öncesi kısa bir konuşma yaparak Laz kültürü açısından masalların yeri hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında sistemin kültürel hayata verdiği zararları da eleştiren Dudulaşi; Anadolu'nun ve onun kültürünün; durumun değişmesi için kilit rollere sahip olduğunu vurguladı. Dudulaşi şöyle konuştu; "Kan, para hırsı, kâr hırsı ile oluşan bu 'medeniyet'i bu topraklardan değiştireceğiz. Bunu da kendi kültürel değerlerimize sahip çıkarak yapacağız". Dudulaşi daha sonra Lazca olarak katılımcılara masal anlattı.

Topaloğlu sürprizi Etkinliğin ikinci bölümünde Rize'nin Pazar ilçesinde çekilen fotoğraflar sunuldu. Dia gösterimine tulumla da eşlik edildi. Gecede coşkunun doruğa çıktığı an Karadeniz ve Laz müziğinin usta ve tanınmış ismi Birol Topaloğlu'nun verdiği mini konser de yaşandı. Birol Topaloğlu kemençe eşliğinde Laz ve Karadeniz türküleri söyledi. Türkülerin ardından sahneye horon ekibini çağıran Topaloğlu; tulumla gruba eşlik etti. Yöresel nidalarla çekilen horon, katılımcılar tarafından hayli ilgiyle karşılandı. Etkinlik sonunda Birol Topaloğlu "Masalların Düğünü" etkinliğinin halkaların birbirini anlama çabasına katkıda bulunduğunu belirterek ülke insanlarının buna giderek daha da ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

İÜ'de keyfi uygulama

SONRAKİ HABER

Bir insanda kaybolmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...