03 Haziran 2004 21:00

Dile sınırlama ilkelliktir

Diyarbakır 4. Kültür ve Sanat Festivali 6. gününü geride bıraktı. Festival için Diyarbakır'a gelen Yılmaz Erdoğan, dillere sınırlama getirilmesinin bu çağa has ilkel bir sorun olduğunu söyledi.

Paylaş
Sanatçı Yılmaz Erdoğan, dillerin yasaklanmasının ilkel bir sorun olduğunu söyledi. 4. Kültür ve Sanat Festivali için Diyarbakır'a gelen Erdoğan'ın söyleşisi miting havasında geçti. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılması planlanan söyleşi, yoğun kalabalık nedeniyle belediye binasının yanındaki açık havada yapıldı. "Hun çawanin başîn-nasılsınız, iyi misiniz?" ifadeleriyle söyleşisine başlayan Erdoğan, Ahmed Arif'in ölüm yıldönümü nedeniyle şairin ünlü "33 Kurşun" adlı şiirini okudu. Diyarbakır'a her yıl geldiğini, ancak yaptıkları etkinlikleri kaldırabilecek büyüklükte bir salon olmadığından yakınan Erdoğan, "Kurban olayım bir açık hava tiyatrosu buraya" dedi. Erdoğan, şarkı, şiir, stand-up, Kürtçe, Türkçe esprilerin yanı sıra kendi şiirlerini de okudu. Erdoğan, ayrıca Ahmet Kaya'nın bir şarkısını ve Kürtçe şarkı söyledi.

Yılmaz Güney filmi Yılmaz Güney filmi çekmek için Fatoş Güney'le görüştüğünü anlatan Erdoğan, "Neden Kürtçe yazmıyorsunuz?" şeklindeki soruya da "Kürtçe yazamıyorum. Bazı şeyler deniyorum olmuyor" yanıtını verdi. Erdoğan'ın yanına çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Erdoğan'ın amfi tiyatro talebi karşısında Sümer Park'ta bir amfi tiyatro sözü verdi. Söyleşinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Seni seviyorum" demenin hangi dilde söylendiğinin bir önemi olmadığını ifade etti. Bunun bütün güzel şeyler için geçerli olduğunu kaydeden Erdoğan, "Söz iyiyse, doğruysa, yukarıya götürüyorsa o zaman nece söylendiği önemli değil. Bu konunun da bu çağa has, gerçekten ilkel bir sorun olduğunu düşünüyorum" dedi.


DİYARBAKIR BARIŞIN SEMBOLÜ Muammer Ketencoğlu, Gülcan Kaya ve Rahmi Göçmen, festival kapsamında Sanat Sokağı'nda konser verdi. Ketencoğlu Diyarbakır'ı daha önce hep acı kenti olarak algıladığını belirterek, "Bundan böyle Diyarbakır'ı barışın sembolü olarak düşüneceğim" dedi. Konserin ardından sanatçı Murat Batgi "Zimandirêj" adlı Kürtçe stand-up gösterisini sundu.

VENGE SODİRİ VE DANS Vengê Sodiri adlı müzik grubu ise Bağlar Beldesi Kaynartepe Mahallesi'ndeydi. Grup verdiği konserde çoğunlukla Zazaca şarkılar seslendirdi. İlk defa bir konsere ev sahipliği yapan Kaynartepe Mahallesi, kalabalık ve coşkulu birgün yaşadı. Bu arada MKM Dans Topluluğu'nun "Mem u Zin" dans tiyatrosu da seyirciyle buluştu. Renkli kostümleri ve danslarıyla izleyicileri büyüleyen dans tiyatrosu beğeni topladı.

ÖNCEKİ HABER

Can alan hurda torpilmiş

SONRAKİ HABER

Yeni bir fişleme mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa