03 Haziran 2004 21:00

'Ortadoğu'dan çekilmeyeceğiz'

ABD Başkanı George W. Bush, önceki akşam yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da "daha geniş demokrasi" kurmayı hedeflediklerini söyleyerek, bunun "genç teröristler ve nefretin yayılmasını durduracağını" ekledi.

Paylaş
ABD Başkanı George W. Bush, önceki akşam yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da "daha geniş demokrasi" kurmayı hedeflediklerini söyleyerek, bunun "genç teröristler ve nefretin yayılmasını durduracağını" ekledi.

Irak 'hür' olmuş Bush, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Irak işgalinin yarattığı "hür Irak"ın, "terörle mücadele" konusundaki önemine değindi ve "Ortadoğu'nun kalbindeki hür Irak, oyunu değiştirecek. Bir değişim etmeni olacak. Teröristlerin kazanamayacağına, hür bir toplumun ortalama insanın umutlarını gerçekleştirmesi için daha iyi bir yol olduğuna işaret edecek" diye konuştu. Büyük Ortadoğu Projesi'ni savunan ABD Başkanı, "Ortadoğu'da demokrasi için çalışmamızın gerekli olduğunu biliyorum. Hür ve demokratik olmayan bir toplum, nefreti besler ve genç teröristlerin yetişmesini mümkün kılar" dedi. Bush, Irak'taki Amerikan işgal kuvvetlerinin geri çekilmeyeceğini de, "Teröristler ABD'yi Ortadoğu'dan atmaya çalışıyor. Geri çekilmememiz gerek" sözleriyle anlattı.

Benzetmeler geçidi 11 Eylül 2001 saldırılarına değinmeyi ihmal etmeyen ABD Başkanı, bu olayı, ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'na girmesini tetikleyen Pearl Harbor baskınına, 11 Eylül'den sonra ilan ettiği "teröre karşı savaş"ı da, İkinci Dünya Savaşı'na benzetti. Bush, Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütünün dinsel militanlığının da, geçen yüzyıldaki "saldırgan ideolojilere" benzediğini savundu. Bush'un, ABD'nin eski Başkanı General Dwight Eisenhower'ın müttefik kuvvetlerine mesajını anımsatırken, mesajdaki "Haçlı Seferi" ifadesini atlaması dikkat çekti.

25 milyar dolarlık ek işgal bütçesi Öte yandan, Amerikan Senatosu ve Temsilciler Meclisi Tahsis Komitesi Alt Komisyonu, Bush'un Irak ve Afganistan işgali için 25 milyar dolar ek bütçe talebine onay verdi. Senatoda yapılan oylamada, 95 oyla, gelecek yılın askeri programı için 25 milyar daha ayrılması kabul edildi, ancak paranın tamamının kontrolü Beyaz Saray'a verilmedi. Bush, kongreyi bilgilendirmek suretiyle paranın kullanımının kendi denetiminde olmasını istemesine rağmen, senato, başkanın sadece 2,5 milyar doları bu şekilde kullanabilmesine karar verdi. Bu arada Temsilciler Meclisi Tahsis Komitesi'nin alt komisyonu, Pentagon için, Bush'un talep ettiği 25 milyar doları da kapsayan 416 milyar dolarlık dev paketi onayladı.

ÖNCEKİ HABER

Arap ülkelerinden Türkiye'ye itiraz

SONRAKİ HABER

Güney Osetya'da gerginlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa